بازار سرمایه در ۱۴۰۲ به کدام سو می رود؟

کارشناسان پاسخ دادند:

بازار سرمایه در ۱۴۰۲ به کدام سو می رود؟

ترس و اقبال عمومی، ریسک سیاسی و دوره سرمایه‌گذاری، اقتصاد دستوری و قیمت‌گذاری دستوری، نظام چند نرخی، سیاست‌های پولی و بازار جهانی را از عمده عوامل موثر بر بازار سرمایه ایران است.

به گزارش دیوان اقتصاد به نقل از اخبار پولی مالی، نخستین کنفرانس چشم انداز بازار سرمایه ۱۴۰۲، روز جمعه ۲۸ بهمن ماه ۱۴۰۱ با حضور صاحب نظران اقتصادی و بورسی و با حضور فعالان و علاقمندان به این حوزه از بازار مالی به‌همت کارگزاری باهنر برگزار و کارشناسان مختلف به بررسی وضعیت بورس در سال آینده پرداختند و روند بازار را پیش بینی کردند.

در ابتدای کنفرانس محمد رضا قنبری، مدیر عامل شرکت کارگزاری باهنر ، ضمن خیر مقدم به مدعوین گفت: همه ما فعالان اقتصادی در بازار سرمایه، اقتصاد و نیز در تولید روزانه با مسائل اقتصادی مختلفی روبه‌رو هستیم و این مسائل را چه در اقتصاد کلان و چه در اقتصاد خرد تحلیل و ارزیابی می‌کنیم. همچنین سیاست‌های پولی و مالی دولت و سایر سازمان‌ها را رصد کرده و آن‌ها را در واقع با نظر کارشناسان و تاثیرپذیری آن‌ها به اقتصاد می‌سنجیم؛ بنابراین این موضوع شیرازه اصلی تصمیمات اقتصادی ماست چه در بنگاه‌های اقتصادی و چه در زمینه شخصی.

وی تصریح کرد: امروز با همکاری هلدینگ توکا فولاد، شرکت توکا نیروی سپاهان، شرکت فولاد مبارکه، دور هم جمع شدیم تا با همکاری فعالان بازار سرمایه و فعالان اقتصادی این مسائل را برای سال آینده تحلیل و بررسی کنیم تا راه خودمان را پیدا کنیم.

در ادامه سیامک قاسمی،مدیرعامل موسسه مطالعاتی اقتصاد بامداد به بررسی بازار سرمایه در سال پیش رو پرداخت و با طرح این سوال که اقتصاد ۱۴۰۲ به کدام سو می رود  و با توجه به این مهم بهترین گزینه برای سرمایه گذاری کدام است؛ ۴ عامل را در اثر گذاری بر بورس مهم برشمرد.

قاسمی با تشریح عوامل ساختاری، عوامل روانشناختی، عوامل کوتاه مدت و عوامل اقتصاد جهانی، با توجه به روند افزایشی نرخ دلار و رشد نقدینگی و تورم ناشی از آن، خرید سهام شرکت‌های صادرات محور را بهترین گزینه در این خصوص عنوان کرد.

وی با اشاره به عوامل تاثیرگذار در بازار سرمایه گفت: نگاه ما به بازار سرمایه باید نگاه کلان باشد بازار سرمایه در حال حاضر از نظر بنده تحت تاثیر عوامل متعدد در سطوح مختلف است؛ بنابراین اگر به این بازار به صورت دقیق نگاه کنیم ساختار‌های مختلف اقتصادی در این زمینه تاثیرگذار است.

وی با تأکید براینکه بازار سرمایه یک بخشی از اقتصاد ایران است و نمی‌توان به نرخ رشد اقتصادی، تورم و وضعیت نقدینگی بی‌تفاوت بود افزود: بازار سرمایه بخشی از اقتصاد کشور است. همچنین تحریم و سرمایه‌گذاری یکی دیگر از عوامل ساختار اقتصادی تاثیر گذار در بازار سرمایه است و این تحریم‌ها باعث شده که سرمایه‌گذاری در کشور کاهش پیدا کند. از سوی دیگر کشور در بخش انرژی دچار ناترازی بنیادی است.

مدیرعامل موسسه مطالعاتی اقتصاد بامداد، همچنین ترس و اقبال عمومی، ریسک سیاسی و دوره سرمایه‌گذاری، اقتصاد دستوری و قیمت‌گذاری دستوری، نظام چند نرخی، سیاست‌های پولی و بازار جهانی را از عمده عوامل موثر بر بازار سرمایه ایران مطرح کرد.

قاسمی تأکید کرد: رشد بازار سرمایه در روز‌های آتی نه تنها واقعی؛ بلکه صرفا اسمی و به دنبال آزادسازی ارز تورمی خواهد بود.

در ادامه کنفرانس مذکور محمود مرادی کارشناس بازار سرمایه به تشریح و بررسی بودجه عمومی درآمد و هزینه‌های دولت در بودجه۱۴۰۲ پرداخت و گفت: دولت ما به نوعی دو شغله بوده از سویی درآمد‌های مالیاتی را دارد و از سوی دیگر از منابع زیرزمینی نفت و گاز کسب درآمد می‌کند؛ اما در حوزه درآمد‌های نفتی به دلیل تحریم‌ها به مشکل برخورده است و برای جبران آن اقدام به فروش اوراق کرده است.

وی افزود: دولت هم اکنون ۹۷۸ همت درآمد و ۱۴۵۴ همت هزینه دارد و حدود ۸۶۲ همت درآمد مالیاتی است و نزدیک ۴۷۶- همت کسری دارد که بزرگترین کسری تاریخ کشور است. ۷۱۱ همت در حوزه واگذاری دارایی سرمایه نفت و ۳۲۷ همت تملک دارایی سرمایه، ۲۱۰ تملک دارایی مالی و واگذاری مالی ۲۹۴ همت است که در منابع و مصارف بودجه عمومی کشور لحاظ شده است.

این کارشناس گفت: نزدیک ۱۵ سال است که روند غلط اقتصادی را طی کردیم و این بودجه یک شبه خراب نشده است و در کنار آن تحریم‌ها این مهم را مضاعف کرده است. نرخ دلاریی که در بهمن ماه ۱۴۰۱ داشتیم در بهمن ۹۶ نیز افزایش یافته بود. هم اکنون حدود ۱۳ میلیارد دلار خروج سرمایه داریم و پیش‌بینی می‌شود که این میزان تا پایان سال به رقم ۲۵ میلیارد دلار برسد.

وی تأکید کرد: برای بهبود بازار سرمایه باید نرخ دلار و نرخ خوراک پتروشیمی‌ها کاهش یابد. متاسفانه دولت توان کنترل ارز ۴۲۰۰ تومانی را ندارد و این موضوع سبب افزایش هزینه‌ها در آینده خواهد شد.

در ادامه کنفرانس با تشکیل دو پنل تخصصی چشم انداز  بنیادی و تکنیکال بورس ۱۴۰۲، کارشناسان حاضر ضمن نگاه به بازارهای موازی مسکن، طلا و دلار نقطه نظرات ویژه خود را در باره سرمایه‌گذاری در بورس عنوان داشتند.

بزرگ‌ترین تهدید بازار سرمایه نحوه اتخاذ تصمیم دولتی است

فردین آقا بزرگی، درپنل چشم انداز بازار سرمایه در ۱۴۰۲ گفت: بهبود شرایط اقتصادی همواره به بهبود وضعیت بازار سرمایه منجر نمی‌شود.

وی ادامه داد:بزرگ‌ترین تهدید بازار سرمایه نحوه اتخاذ تصمیم دولتی است که همواره با کسری بودجه مواجه بوده است.

وی افزود: قطعا بر اساس مستندات اقتصادی دو سال آینده تحت تاثیر سوءتورم بر اقتصاد خواهد بود. جذابیت و قابلیت سطح عمومی قیمت ها وجود دارد و تحت تاثیر افت شرایط اقتصادی باید بورس را مستحق افزایش ببینیم.

آقا بزرگی خاطرنشان کرد: در سال آینده بورس سپر تورمی بسیار مناسبی خواهد بود که برای مردم حفظ سرمایه می‌کند.

ریسک‌های سیاسی بزرگ‌ترین ریسک برای سال آینده است

برزو حق‌شناس نیز در ادامه کنفرانس مذکور گفت: همیشه بورس به همراه تورم رشد می‌کند. این فنر به زودی‌ رها خواهد شد و رشد بازار کماکان به خاطر تورم خواهد بود.

وی ادامه داد: دولت ها متاسفانه در یک بازار ایجاد حباب می‌کنند و به کسب درآمد از آن می‌پردازند. الان هم بحث شورای رقابت و بازار خودرواست.

این کارشناس بازار سرمایه یادآور شد: امیدوارم در سال آینده سال بهتری برای بازار سرمایه داشته باشیم. ریسک‌های سیاسی بزرگ‌ترین ریسک برای سال آینده است.

منتظر رشد بسیار مناسب بورس هستیم

سید علی طباطبایی  دیگر کارشناس بورس در ادامه پنل با بیان اینکه بازار سرمایه یک بازار ناکارا بوده، عنوان کرد: ما با بازاری مواجه هستیم که تحت هر شرایطی و با هر قیمتی ارزنده است.

وی تصریح کرد: وقتی تورم از یک سطحی عبور می‌کند، ترس و طمع مردم جامعه آنها را به سمت قماربازی می‌کشاند، تا سرمایه‌گذاری.

این کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد: بازار سرمایه ما هیچ‌گاه بر اساس افزایش سودآوری شرکت‌ها با افرایش تقاضا مواجه نبوده است. در سال ۱۳۹۹ بازار سرمایه با واکنش اجتماعی رشد کرد.

طباطبایی گفت: از اواخر اردیبهشت ماه منتظر رشد بسیار مناسب بورس هستیم.

وی ادامه داد: باید بگویم که بازار های جهانی هم امسال همه ما را متعجب خواهد کرد.

در سال آینده پربازده‌ترین بازار، بازار بورس است

سعیدمشکانی، کارشناس بورس، دیگر سخنران عضو پنل چشم انداز بازار سرمایه در ۱۴۰۲ بود که به بررسی وضعیت دلار پرداخت و تاکید کرد:مردم نقشی در افزایش تورم ندارند و تورم از کسری بودجه ناشی می‌شود. در خرداد و تیر ۱۴۰۲ شاهد تاثیر رشد قیمت دلار خواهیم بود که باید نرخ دلار نیمایی تعدیل شود.

وی ادامه داد: در صورتی که شاخص کل به محدوده یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد برسد، قطع به یقین آخرین افت بورس خواهد بود. در سال آینده پربازده‌ترین بازار، بازار بورس است.

این کارشناس بازار سرمایه یادآور شد: گروه‌های معادن، فلزات، پتروشیمی و پالایشگاه بازده بیشتری در سال آینده خواهند داشت، اما نرخ رشد طلا و دلار کمتر از بازار سرمایه خواهد بود.




ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.

کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد
.
.
.
.