ناترازیهای انرژی کشور را به سمت استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر سوق داده است. اقدامی هرچند دیرهنگام، اما مفید برای آینده کشور. در همین راستا دولت ۵ماهه مسعود پزشکیان طی ماههای گذشته بارها بر لزوم استفاده از انرژیهای خورشیدی تاکید کرده است. آنطور که رئیسجمهور در سخنان اخیرش بارها تصریح کرده است دولت در زمینه بهرهوری از پنلهای خورشیدی و انرژی بادی برنامههایی را دستور کار خود قرار داده است.
نسخه پزشکیان برای ناترازیها
نسخه پزشکیان برای ناترازیها
به گزارش دیوان اقتصاد، روز گذشته نیز جلسه پیگیری تسریع در اجرای طرحهای احداث نیروگاههای تولید برق از انرژیهای تجدیدپذیر با تمرکز بر نیروگاههای برق خورشیدی، به ریاست رئیسجمهور برگزار شد و مسعود پزشکیان در این جلسه تاکید کرد: بهترین روش برای پیشبرد اجرای این تصمیم این است که یک کنسرسیوم با محوریت سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق و با مشارکت مجموعههای مالی و بانکی و همه بخشهایی که قصد و انگیزه مشارکت در احداث نیروگاههای بزرگ و کوچک خورشیدی دارند، تشکیل شود تا به شکل یکجا و کلی برای خرید پنلهای خورشیدی اقدام کند.
رئیسجمهور تاکید کرد: کنسرسیوم مذکور بهروزترین و مناسبترین پنلها و تجهیزات نیروگاهی مورد نیاز را با کمترین قیمت و بالاترین کیفیت تامین و در داخل میان مجریان توزیع کند تا کار در سریعترین زمان ممکن و با کمترین هزینه و بهترین کیفیت اجرا شود. به گزارش «ایرنا»، در این جلسه معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق(ساتبا)، مدیرعامل گروه مالی گردشگری، رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی و رئیس سازمان برنامهوبودجه کشور، گزارشهایی از مجموع اقدامات انجام شده در زمینه اجرای تصمیم دولت برای احداث حداقل ۳۰هزار مگاوات ظرفیت تولید برق از این محل ارائه کردند.
رئیسجمهور پس از استماع این گزارشها اظهار کرد: نکته اصلی و محوری برای ما رسیدن به نصابی از ظرفیت تولید برق است که بتوان با تکیه بر آن دوره پیک مصرف تابستان سال آینده را به شکل مطلوب مدیریت کرد. بر این اساس همچنین مقرر شد شیوهنامه اجرای این تصمیم در جلسهای به میزبانی سازمان برنامهوبودجه تدوین و در جلسه دیگری با حضور حاضران فعلی و به ریاست رئیسجمهور، برای اجرا به تصویب نهایی برسد. دولت وعده داده است تا پایان دولت چهاردهم زمینهها و زیرساختهای لازم برای تولید ۳۰هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر فراهم شود.
ایران درحالی به دلیل مشکلات ناشی از ناترازیهای انرژی به فکر استفاده از انرژیهای خورشیدی و بادی افتاده که به دلایل موقعیت جغرافیایی و اقلیمی میتواند بیشترین سهم را از انرژیهای خورشیدی و بادی داشته باشد. با این حال براساس گزارشی که مهر ماه سال جاری از سوی مرکز پژوهشهای مجلس باعنوان «واکاوی امنیت انرژی در ایران از منظر تنوع در سبد تولید برق» منتشر شده است، اگرچه مجموع پتانسیل توان انرژی تجدیدپذیر شامل انرژی خورشیدی و بادی در کشور معادل ۱۲۰ هزار مگاوات برآورد میشود، اما تا پایان ۱۴۰۲، تنها حدود ۱.۰۳۶ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در کشور نصب شده که کمتر از یک درصد از کل پتانسیل برآورد شده است.
مرکز پژوهشهای مجلس همچنین در این گزارش به بررسی سهم تولید برق از انرژیهای تجدیدپذیر در جهان پرداخته که مطالعه مذکور نشان میدهد تولید برق از انرژیهای تجدیدپذیر در جهان با شیب نسبتا خوبی رو به افزایش بوده به نحوی که در سال۱۴۰۱، انرژیهای تجدیدپذیر با تولید ۱۴ درصد از کل برق تولیدی جهان در جایگاه چهارم قرار گرفتهاند. با این حال به موجب این مطالعه سهم تجدیدپذیرها در تولید برق در ایران بسیار اندک بوده و انرژیهای تجدیدپذیر با تولید کمتر از ۲ میلیارد کیلووات ساعت برق در سال ۱۴۰۱، حدود نیم درصد از کل برق تولیدی کشور را به خود اختصاص دادهاند.
این گزارش همچنین تصریح میکندکه در ایران ۹۳ درصد از رشد تولید برق برعهده گاز طبیعی بوده و در حدود ۷ درصد باقی مانده بیشتر توسط فرآوردههای نفتی و انرژی هستهای انجام شده است. به این ترتیب انرژیهای تجدیدپذیر و برقابی در رشد تولید برق ایران سهم ناچیزی داشتهاند که نشان از عدم توازن در سبد تولید برق است.
بررسیهای مرکز پژوهشها نشان میدهد در میان این کشورها، آمریکا بهترین تنوع را در سبد تولید برق داشته و شاخص تنوع سبد تولید برق در این کشور، در محدوده عالی قرار دارد. براساس این گزارش آلمان، ترکیه، روسیه، انگلستان، فرانسه و چین در محدوده خوب، ایران و عربستان سعودی در محدوده ضعیف و قطر در محدوده بسیار ضعیف قرار دارد. به این ترتیب در مقایسه با سایر کشورها، ایران در زمینه تنوع سبد تولید برق وضعیت مطلوبی ندارد و از این نظر، در رتبه ۱۳۱ جهان قرار دارد.
در همین راستا بنابر گزارشی که مهر ماه سال جاری در «دنیای اقتصاد» به نقل از آژانس محیطزیست اروپا، منتشر شد، در سال ۲۰۲۲ سهم انرژی مصرفشده در اتحادیه اروپا که از منابع تجدیدپذیر تولید شده است ۲۳درصد بوده است. به گفته این سازمان، این افزایش، از سطح ۲۱.۹درصد در سال ۲۰۲۱، عمدتا ناشی از رشد قوی در انرژی خورشیدی است. بهطور کلی منابع انرژی تجدیدپذیر در این منطقه شامل انرژی بادی، انرژی خورشیدی(حرارتی، فتوولتائیک و متمرکز)، نیروی آبی، نیروی جزر و مدی، انرژی زمینگرمایی، گرمای محیط جذبشده توسط پمپهای حرارتی، سوختهای زیستی و بخش انرژیهای تجدیدپذیر به دست آمده از زباله هستند.
درچنین شرایطی دولت چهاردهم نیز برای استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر هدفگذاری کرده است تا شاید بتواند به مشکلات ناشی از ناترازی انرژی در ایران پایان دهد، چرا که بنابر گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، یکی از مهمترین چالشهای بخش انرژی کشور، وابستگی بیش از اندازه تولید برق کشور به گاز طبیعی است که امنیت تامین برق کشور را با مخاطراتی مواجه میکند. همین مساله تاکیدی است برلزوم تنوع بخشی به سبد تولید برق کشور.
منبع: دنیای اقتصاد
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد