بر اساس گزارش های منعکس شده،قریب به 13 هزار میلیارد تومان چک مبادله ای تنها در اردیبهشت ماه سالجاری برگشت خورده که این اعداد و ارقام حاکی از رشد 36 درصدی این عارضه و بیماری پنهان اقتصادی می باشد.
13 هزار میلیارد تومان چکِ مبادله ایِ برگشت خورده در یک ماه
13 هزار میلیارد تومان چکِ مبادله ایِ برگشت خورده در یک ماه
به گزارش دیوان اقتصاد به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان،چک از نمونه اوراق تجاری محسوب می شود که در مراودات اقتصادی جایگزین پول نقد می شود.به دنبال آن برخی از این چک های صادره،سریعا نقد می شود و برخی دیگر یا به عنوان ضمانت و بدون تاریخ و یا بصورت مدت دار صادر می شوند که تا طیِ فرآیندِ زمانیِ منظور شده در تاریخ چک،بعضا این اوراق چندین دست نیز می چرخد.
در طول سالیان اخیر،با عنایت به ظهور و بروز مشکلات و معضلات اقتصادی متعدد،تا حدودی از اهمیت و جایگاه چک کاسته شده و شکی نیست که در مقایسه با دهه های گذشته،این اوراق از حیث اعتماد عمومی با خدشه هایی همراه شده است.
با همه این اوصاف،همچنان بخش قابل توجهی از مراودات و مبادلات تجاری و اقتصادی با اتکای به این اوراق انجام می پذیرد.
با وجود خدشه دار شدن اعتماد عمومی(حداقل در میان برخی از اقشار و گروه های اجتماعی)صدور چک در ماه های اخیر با رشد و افزایش نیز همراه بوده است.
همچنان که چک های برگشتی نیز بیش از ماه های گذشته با رشد توام شده ، اتفاقی نامیمون که بخشی از بیماری های پنهان و آشکار اقتصادی کشور را مبرهن و هویدا می سازد.
محمود طارمی، ، ضمن اشاره به نقش حائز اهمیت اوراق اقتصادی همچون چک در تسهیل مبادلات،معاملات و مراودات تجاری اظهار داشت:با وجود چنین اهمیت و جایگاهی،در طول سالیان اخیر،چک نیز با مشکلات و نارسایی های عدیده ای مواجه شده که عمده آن به کمبود نقدینگی و کافی نبودن موجودیِ حساب ها و به تبع آن برگشت خوردن این اوراق معطوف می شود.
وی افزود:بر اساس اخبار و گزارش های موجود،از حدود 8 میلیون چک مبادله شده در طول یک ماه گذشته قریب به یک میلیون و 500 هزار فقره برگشت خورده است که این واقعیت تلخ موید رشد 36 درصدی روند برگشت خوردن چک ها(در مقایسه با گذشته)می باشد.
دانش آموخته رشته اقتصاد عنوان کرد:در اردیبهشت ماه گذشته نیز،بیش از 9 میلیون و 500 هزار چک ، مبادله شده که ارزش ریالی آن قریب به 59 هزار میلیارد تومان برآورد می شود.
طارمی گفت:به واقع،از حیث تعدد و تکثر،میزان چک های صادرهِ مبادله ای،نزدیک به 30 درصد رشد و از زوایه ارزش ریالی نیز،بیش از 55 درصد افزایش داشته است.
وی افزود:البته نباید این نکته ظریف را از نظر دور داشت که به موازات افزایش چک هایِ برگشتیِ مبادله ای، ضریب صدور و مبادله آن نیز با افزایش همراه بوده و به واقع بالا رفتن چک های برگشتی در شرایطی رخ نداده که حجم آن در کلیت آمار به مانند گذشته یا ثابت مانده باشد.
کارشناس اقتصادی گفت:با این وجود،اصل و نفس این عارضه(عدم وصول چک ها )،موضوعی نگران کننده می باشد که باید برای کاهش،مهار و کنترل آن بیش از پیش تلاش نمود.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد