خود نمايي *افزايش قيمت ارز* در هفته هاي اخير بر روي تابلوهای صرافی علاوه بر ايجاد نگراني در مردم نسبت به تداوم يا مقطعي بودن گراني ارز ، محل اظهارنظرهاي مختلفي در خصوص دلايل افزايش قيمت ارز از سوي كارشناسان شده است كه در اين ميان برخي ، تصمیمات اخیر بانک مرکزی را از مهم ترين دلايل افزایش ناگهانی قیمت ارز در بازار مي دانند و معتقدند اين روند افزايشي به صورت مقطعي خواهد بود و برخي دلايل سياسي را عامل افزايش نرخ ارز در روزهاي اخير دانسته و مجلس هم نگران تصميمات دولت در شرايط حساس اقتصادي كشور است.
دلار پايين مي آيد اگر بانك مركزي بخشنامه ندهد/ ورود مجلس به افزايش قيمت ارز
دلار پايين مي آيد اگر بانك مركزي بخشنامه ندهد/ ورود مجلس به افزايش قيمت ارز
به گزارش دیوان اقتصاد، پس از تصميم شوراي پول و اعتبار در اولين روزهاي آخرين ماه تابستان در خصوص كاهش نرخ سود و تسهيلات بانكي و تكليف اجراي آن در ١١ شهريور ماه ، بانک ها و موسسات اعتباری موظف شدند نرخ سودعلی الحساب سپرده های سرمایه گذاری مدت دار یک ساله را حداکثر به ١٥ درصد و سپرده های کوتاه مدت را به ۱۰ درصد كاهش دهند و قرار بر اين شد با نظارت دائمي بانك مركزي ، اين رقم ها از سوي با نك ها و موسسات اعتباري بر اساس نرخ تعيين شده محاسبه و رعایت
شود.
ديدگاه برخی از کارشناسان بر اساس شنيده هايشان از بانك ها ، حكايت از اين دارد كه با كاهش نرخ سود ، بسیاری از سپرده گذاران سرمایه خود را از بانک ها خارج کرده و آنرا تبدیل به طلا و ارز نموده اند که این امر موجب افزایش قیمت ارز شده است و معتقدند خروج سپرده های بانکی و افزايش ناگهاني تقاضاي ارز ، قیمت ارز را در كوتاه مدت افزایش می دهد که با فروكش كردن تب خريد دلار و بازگشت روال عادی بر بازار، ،نرخ ارز به قیمت گذشته و عاری از هرگونه تاثیر روانی بازمی گردد.
و اما ديدگاه ديگر براي افزايش نرخ ارز در چند روز گذشته ، اعلام توقف فروش ارز مسافرتی از ۲۰ شهریور ماه بود كه از سوي بانك مركزي به صورت ناگهاني اعلام شد كه اين تصمیم هم عليرغم اينكه. تنها ٣٠٠ دلار بوده و فاصله ارز مبادلاتي پرداختي به مسافر با ارز آزاد زياد نبوده ، ولي تاثير مستقیم بر بازار گذاشت.
به عقیده کارشناسان توقف فروش ارز مسافرتی اقدامی برای یکسان سازی نرخ ارز بوده است و غلامعلی کامیاب معاون بین الملل بانک مرکزی در همين رابطه گفت: توقف فروش ارز مسافرتی یکی از سیاستهای اتخاذ شده در راستاي يكسان سازي نرخ ارز بوده و اقدامات ديگري هم انجام خواهد شد.
عبدی ، کارشناس بانکی در مخالفت با حذف ارز مسافرتي به دليل يكسان سازي نرخ ارز با تأکید بر اینکه با توقف فروش ارز مسافرتی قیمت بازار ارز روز به روز افزایش خواهد یافت، گفت: هرچند تعداد مسافران متقاضی ارز 3 الی 4 درصد، جامعه را تشکیل میدهد ولی باید اذعان داشت که محدودیت منابع ارزی و حجم نقدینگی، هدفِ مسئولان را در رسیدن به یکسان سازی نرخ ارز با حذف نرخ مبادله ای ارز مسافرتی فعلا محقق نخواهد کرد.
سید رضی حاجی آقا میری ، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران هم دليل حذف ارز مىسافرتي را غير از يكسان سازي دانست و اظهار داشت: حذف ارز مسافرتی مطمئنا در جهت یکسان سازی نرخ ارز نیست و این دستورالعمل میتواند به دلیل پایین آمدن قیمت نفت و کم شدن درآمد ارزی از صادرات باشد.
وی افزود: این دستورالعمل به هر دلیلی صادر شده باشد در بازار تاثیرگذار است و قیمت ارز بالا میرود.
**حذف ارز مسافری تاثیر چندانی بر بازار ندارد
اما رییس کانون صرافان ایرانیان درباره متوقف شدن فروش ارز مسافری نظر ديگري دارد و معتقد است حذف ارز مسافرتي تاثير چندانی بر بازار ندارد.
سعید مجتهدی در اين خصوص گفت: با توجه به اختلاف ریالی اندکی که ارز مسافرتی با ارز بازار آزاد داشت و مقدار ناچیز (۳۰۰ دلار) که پرداخت میشد و همینطور تشریفاتی که مسافران باید برای دریافت این ارز میگذراندند که شامل حضور در بانک تا دریافت حواله و مراجعه به شعبه فرودگاه را در بر میگرفت، در حالت عادی هم اغلب مسافران اقدام به خریداری ارز مسافرتي نمیکردند.
به گفته وي اين تصمیم مدبرانه دولت تاثیر چندانی در بازار و افزايش قيمت ارز نخواهد داشت.
**ورود مجلس به افزايش نرخ ارز
افزايش قيمت ارز علاوه بر اينكه دغدغه مردم و كارشناسان بوده به دليل اهميت ويژه آن در اقتصاد كشور مجلس را هم ترغيب نموده تا به اين قضيه ورود كند و محمد مهدی مفتح ، سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اين توضيح كه دولت نباید در خصوص مدیریت بازار ارز تصمیمات عجولانه اتخاذ کند به دلیل اینکه نرخ ها در بازار ارز، تاثیرات گسترده ای در اقتصاد کشور به همراه دارد، گفت: باید بررسی شود که از افزایش قیمت دلار و تورم ناشی از آن چه کسانی منتفع می شوند.
به گفته وي افزایش نرخ ارز باعث ایجاد فشاراقتصادی به مردم، خصوصا اقشار مستضعف و کم درآمد میشود و تاثیر تورمی سنگینی به همراه خواهد داشت.
اما اگر دولت درباره متوقف شدن فروش ارز مسافرتی به نرخ مبادله ای، بررسیهای لازم را انجام داده باید تاثیراجرای این مهم را گزارش دهد.
**افزايش نرخ دلار به دليل نوسانات سياسي
علاوه بر کاهش نرخ سود بانکی و توقف فروش ارز مسافرتی شايد تهدیدهای آمریکا مبنی بر خروج از برجام و احتمال تمدید نشدن لغو تحریم ها یکی دیگر از عوامل مهم در افزایش قیمت ارز طي دوهفته اخير باشد.
عليرضا کشاورز , كارشناس مسائل بانكي در این رابطه گفته بود : درگيري هاي لفظي کره شمالي و آمريکا در روزهای گذشته در افزايش دلار بي تأثير نبوده هرچند آزمايشهاي موشکي و اتمي کره شمالي چند روزي باعث افت قيمت سهام آسيا و کاهش قيمت دلار شد.
وي در خصوص راهكارهاي كاهش نرخ ارز در بازار تصريح کرد: اولين مرحله اين است که بايد خريد و فروش هاي صرافيهاي داراي مجوز را ضمن اخذ تعهد سخت ، رصد و پيگيري کرد. چون متاسفانه شنيده ميشود برخي از صرافي هاي داراي مجوز ، دلالان بازار را استخدام و دلارهايي که از بانک مرکزي به صورت ارز مبادله اي اخذ مي کنند در بازار و اتاق معاملات به صورت امروز، فردايي معامله مي کنند که اين امر از نمونه هاي بسيار مهم و خطرناک افزايش نرخ دلار است و براي جلوگيري از آن راهکارهاي خوبي مي توان ارائه و نرخ دلار را کنترل کرد.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد