کاهش معنادار سود بیمه گران متکی به ثالث با ذخیره گیری مثلثی

کاهش معنادار سود بیمه گران متکی به ثالث با ذخیره گیری مثلثی

شرکتهای که عمده پرتفوی بیمه ای آنها ار محل فروش رشته شخص ثالث تامین میشود ، از فشار هزینه محاسبه روش مثلثی بیشتر متاثر می شوند و نیز اگر شرکتهای رشد فروش رشته شخص ثالث آنها در چند سال گذشته از شدت بیشتری برخوردار بوده فشار بیشتری را باید برای احتساب این این ذخیره متحمل شوند ، زیرا محاسبات این ذخیره ارتباط مستقیم به پرتفوی بیمه ای رشته شخص ثالث دارد .

به گزارش دیوان اقتصاد به نقل از ریسک نیوز،با توجه به اینکه دو شرکت بیمه طی روزهای اخیر با بکارگیری روش ذخیره گیری مثلثی به تعدیل درامدهای پیش بینی شده خود پرداختند تحلیل و واشکافی این روش ذخیره گیری ضروری به نظر می رسد.
در این راستا مجید بنویدی ، عضو انجمن حرفه ای صنعت بیمه در گفتگو با ریسک نیوز به بررسی و واکاوی این روش ذخیره گیری پرداخت در عین حال که معتقد است ، شرکت های بیمه ای که پرتفوی هایشان متکی به ثالث است با اعمال این روش بیشتر دچار کاهش سود می شوند.
وی در عین حال اذعان داشت، متاسفانه زمان اعلام این روش ذخیره گیری از سوی بیمه مرکزی ( اوایل اردیبهشت سال جاری) به ترتیبی است که شرکت های بیمه فرصتی برای پیش بینی آن قبل از پایان سال مالی نداشته اند و همین موضوع موجب خلل در برگزاری مجامع این شرکتها که تعدادی از آنها شرکتهای بیمه بورسی هستند شده است .
در ادامه این گفتگو از پی آید:
1- در خصوص نحوه این ذخیره گیری توضیح بفرمایید ؟ ایا در دنیا نیز این روش مرسوم است و اصولا چرا شرکتها این روش را پیاده سازی می کنند؟
یکی از نگرانی ها مدیران و مسئولین مالی شرکت بیمه در مورد بیمه نامه های است که وضعیت خسارت های آنها در یک سال مالی تعیین تکلیف نمی شود و جریان پرداخت خسارت آنها معمولا" تا چند سال بعد از صدور بیمه نامه به طول می انجامد . به طور مثال در کشور ما شاهد تسویه خسارت بیمه های شخص ثالث در طول 36 ماه و یا بیشتر هستیم .
این وضعیت خاص در بعضی بیمه نامه ها موجب میشود که مدیران شرکتهای بیمه و مسئولین مالی و اکچوئرها به طریقی در مورد کفایت ذخایر در نظر گرفته شده در حسابهای شرکت در پایان سال مالی اطمینان حاصل نمایند .
آنها می بایست مطمئن شوند که کلیه ذخائر محاسبه شده برای یک رشته بیمه ای پاسخگوی خسارت های که در در دوره اعتبار بیمه نامه رخ داده ، هست و یا خیر، خسارت های که رخ داده ولی هنوز به شرکت بیمه اعلام نشده است به این نوع خسارت ها ، خسارت های واقع شده و گزارش نشده گفته میشود IBNR (Incurred But Not Reported ).
یک روش برای برای برآورد این ذخیره مراجعه به آمارخسارت های واقع شده بر اساس روش مثلث تاخیر است ( Run of Triangle) . به طور مثال هنگامی که آمار خسارت رشته ثالث در یک سال مالی مورد بررسی قرار داده میشود مشخص میگردد بخش عمده خسارت های پرداخت شده در آن سال مربوط به سال قبل و ماقبل و یا حتی چند سال قبل است که شامل پروندهای است که جریان رسیدگی آنها به طول انجامیده و فقط بخش کمی از خسارت جاری مربوط به بیمه نامه های همان سال است .
2- ظاهرا بیمه مرکزی از اردیبهشت امسال این روش را ابلاغ کرده ایا درسال های قبل هم بوده است؟
خیر. این روش اردیبهشت امسال توسط بیمه مرکزی به شرکتهای بیمه ابلاغ شد و بر اساس آنچه که به شرکتهای بیمه ابلاغ گردیده محاسبه ذخائر بر اساس این روش و مقایسه نتیجه آن با مانده ذخائر محاسبه شده در مورد رشته شخص شامل حق بیمه عاید نشده ، خسارت معوق ، ریسک منقضی نشده ، حق بیمه برگشتی ، فنی تکمیلی و حوادث طبیعی ، کمبود و یا اضافی ذخیره خسارت معوق این رشته را مشخص می نماید که می بایست در حسابهای سال 1394 لحاظ گردد .و یا حسابهای سال 1393 نعدیل و مجددا" ارائه شود .
3 – شرکتهایی که این روش را در ذخیره گیری اعمال می کنند چه تغییری در صورتهای مالی و پیش بینی سود و زیان و درآمدهای آتی آن ها خواهد داشت؟
در صورتی که مشخص شود میزان ذخایر محاسبه شده رشته ثالث برای جبران تعهدات آتی در مقایسه با محاسبات بر اساس روش مثلثی کافی نیست ، می بایست کمبود ذخائر در حسابها لحاظ گردد که این امر شدیدا" سود شرکتهای بیمه را تحت تاثیر قرار خواهد داد و متاسفانه زمان اعلام این روش ذخیره گیری از سوی بیمه مرکزی ( اوایل اردیبهشت سال جاری) به ترتیبی است که شرکت های بیمه فرصتی برای پیش بینی آن قبل از پایان سال مالی نداشته اند و همین موضوع موجب خلل در برگزاری مجامع این شرکتها که تعدادی از آنها شرکتهای بیمه بورسی هستند شده است .
4-ایا این روش با استانداردهای حسابرسی مطابقت دارد؟
مطابق استاندارد 28 یکی از مبانی اصلی شناسایی خسارت های واقعه شده و گزارش نشده ، آمار و اطلاعات گذشته است که با این روش محاسباتی مطابقت دارد .
5- فارغ ازینکه بخواهیم نام شرکتی را بیاوریم چرا اعمال این روش در برخی شرکتها سبب کاهش شدید سود و در برخی دیگر هیچ تغییری در پیش بینی سود ان شرکت ندارد؟
به علت آنکه این روش محاسباتی برای محاسبه خسارت معوق رشته شخص ثالث از سوی بیمه مرکزی اعلام شده است پس شرکتهای که عمده پرتفوی بیمه ای آنها ار محل فروش رشته شخص ثالث تامین میشود ، از فشار هزینه محاسبه به این روش بیشتر متاثر می شوند و نیز اگر شرکتهای رشد فروش رشته شخص ثالث آنها در چند سال گذشته از شدت بیشتری برخوردار بوده فشار بیشتری را باید برای احتساب این این ذخیره متحمل شوند ، زیرا محاسبات این ذخیره ارتباط مستقیم به پرتفوی بیمه ای رشته شخص ثالث دارد .
6- به طور کلی اعمال این روش را مناسب می دانید ؟
با توجه به ساختار بازار بیمه و به ویژه رشته شخص ثالث به نظر بنده روش مناسبی برای شناسایی ذخیره خسارت معوق منصفانه برای بازار بیمه است ، ولی باید درنظر داشت که اعمال یکباره آن در سال اول با توجه به فشار منفی زیاد آن به سود شرکتهای بیمه و حتی سوق بعضی شرکتهای بیمه به شناسایی زیان در سال اول احتساب این ذخیره ، به صلاح نمی باشد و با توجه به بازار فعلی صنعت بیمه که مرتبا با وضع عوارض و تعرفه های دستوری متحمل هرینه می شود محاسبه یکباره این ذخیره در سال اول از توان بعضی شرکتهای بیمه خارج است و در صورتی که بیمه مرکزی اعمال آن را در بازه زمانی سه یا چهار ساله برای شرکتها الزامی نماید ، منطقی تر بوده و به ارزش سهام شرکتهای بیمه در بازار بورس آسیب کمتری وارد می شود .




ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.

کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد
.
.
.
.