در حال حاضر 12 میلیون نفر جوان مجرد و در سن ازدواج در کشور وجود دارد که 4 میلیون نفر آنها بالای 28 سال سن دارند.
بانک مرکزی متقاضیان وام 10 میلیونی ازدواج را بلاتکلیف گذاشت
بانک مرکزی متقاضیان وام 10 میلیونی ازدواج را بلاتکلیف گذاشت
به گزارش دیوان اقتصاد به نقل از ایلنا، نمایندگان مجلس در جلسه علنی 24 فروردین 1395 و در پایان بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه با پیشنهاد افزایش وام ازدواج جوانان موافقت کردند. نمایندگان با 144 رأی موافق ، 16 رأی مخالف و 9 رأی ممتنع از مجموع 194 نماینده حاضر در صحن علنی این پیشنهاد را پذیرفتند.
بر این اساس به منظور حمایت از ازدواج جوانان، بانک مرکزی موظف شد کلیه بانکها و مؤسسات اعتباری کشور را ملزم کند به اندازه سهم خود از مجموع سپرده های قرض الحسنه پس انداز و جاری در پرداخت تسهیلات قرض الحسنه مشارکت کرده و تسهیلات قرض الحسنه ازدواج را در اولویت نخست پرداخت قرار دهد.
در تبصره یک این لایحه آمده است: تسهیلات قرض الحسنه ازدواج برای هر یک از زوجین از 3 میلیون تومان به 10 میلیون تومان با دوره بازپرداخت 4 ساله افزایش یابد. همچنین در تبصره 2 آمده است بانک مرکزی موظف است اعطای تسهیلات قرض الحسنه ازدواج را به نحوی مدیریت کند که تعداد جوانان در صف وام ازدواج در پایان هرماه کمتر از 50 هزار نفر باشند و در تبصره سه این لایحه نیز گفته شده که بانک مرکزی وظیفه نظارت بر اجرای این قانون و جریمه بانکهای متخلف در این زمینه را بر عهده دارد.
حال سؤال اینجاست که آیا پرداخت وام 10میلیونی با این جمعیت متقاضی عملیاتی است؟ یا این قانون روی کاغذ باقی مانده و اجرایی نخواهد شد؟
پیگیری ها با مراجعه به شعب بانکهای ملت، ملی و سپه پیگیر پرداخت وام 10 میلیونی ازدواج شد که کارمندان این بانکها بیان کردند هنوز پرداخت وام 10 میلیونی به این بانکها ابلاغ نشده است و همچنان وام 3 میلیونی ازدواج پرداخت میشود.
یکی از کارمندان بانک ملت به خبرنگار ایلنا در پاسخ به این سوال که آیا پرداخت وام 10 میلیون تومانی به شما ابلاغ شده یا خیر؟ ، گفت: خیر، ما هنوز وام 3 میلیونی میپردازیم و شما میتوانید با مراجعه به سایت بانک مرکزی ثبت نام کرده و در مرحله بعدی مدارک خود را به همراه یک ضامن برای دریافت وام به بانک بیاورید.
همچنین کارمند بانک سپه نیز به خبرنگار ایلنا گفت: هنوز پرداخت وام 10 میلیونی به ما ابلاغ نشده است.
کارمند بانک ملی نیز به خبرنگار ایلنا گفت: هنوز پرداخت این وام به ما ابلاغ نشده و در صورتی که مؤسسه مهر امام رضا به ما فردی را معرفی کند پس از آن ما به شخص مورد نظر وام میدهیم.
زوج های جوان برای ثبت نام وام ده میلیونی به در بسته میخورند!
در هفتم اردیبهشت ماه امسال عبدالناصر همتی ، رئیس شورای هماهنگی بانکها در برنامهای تلویزیونی گفت: افزایش 3 برابری تسهیلات ازدواج در بودجه 1395 با توجه به منابع محدود قرضالحسنه بانکها نمیتواندعملیاتی شود و بانکها جهت پرداخت تسهیلات مذکور، منابع مالی محدودی دارند.
این اظهار نظر عبدالناصر همتی، نشان میدهد که مصوبه مجلس در لایحه بودجه سال جاری مبنی بر افزایش سقف وام ازدواج هر زوج به 10 میلیون تومان اجرایی نیست.
رئیس شورای هماهنگی بانکها دراین برنامه گفت: از سال گذشته تاکنون مبلغ 500 میلیارد تومان از منابع قرضالحسنه بانکها کاهش یافته است، در 7 سال گذشته حدود 20 میلیارد تومان تسهیلات ازدواج به 7 میلیون و 600 هزار نفر پرداخت شده و هماکنون نیز 450 هزار تقاضا در سامانه بانک مرکزی ثبتشده است که از این تعداد 150 هزار تقاضا مربوط به بانک ملی ایران است.
اما در 14 اردیبهشت ماه امسال اصغر میرمحمدصادقی مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی در جمع خبرنگاران با ذکر این نکته که بانک مرکزی تمام تلاش خود را برای اجرایی شدن این قانون به کار میگیرد، تاکید کرد: تمام تلاش خود را برای عملی شدن آنچه قانونگذار ما را به آن مکلف کرده است، به کار می گیریم و بارها با حضور در کمیسیونهای مختلف به کمبود منابع در این حوزه اشاره کردهایم.
مدیرکل اعتبارات با انتقاد از انفعالی خواندن عملکرد بانک مرکزی در زمینه اعطای تسهیلات ازدواج گفت: در زمینه قرض الحسنه ازدواج و در تیر ماه 93، یک میلیون و 200 هزار نفر در صف ازدواج بودند که در پایان سال 93 این رقم به 4 هزار نفر کاهش یافت.
وی با اشاره به هزینه وام 10 میلیون تومانی ازدواج برای سیستم بانکی، گفت: برای پرداخت وام 10 میلیون تومانی به 450 هزار نفری که اکنون در صف انتظار هستند و حدود 800 هزار نفری که در سال جاری به این رقم اضافه میشود به رقمی حدود 12500 میلیارد تومان منابع نیاز داریم، این در حالی است که کل موجودی ما در طول سال از محل منابع قرضالحسنه، پنج هزار میلیارد تومان بیشتر نیست.
مدیر کل اعتبارات بانک مرکزی با اشاره به منفی شدن روند سپردههای قرضالحسنه اظهار داشت: در سیستم بانکی تا پایان بهمن ماه سال گذشته روند سپردهگیری حسابهای قرضالحسنه، 0.1 درصد کاهش یافته است. پس در شرایطی که ما فقط میتوانیم از محل وصولیها تسهیلات پرداخت کنیم چگونه میتوانیم 12500 میلیارد تومان منابع را برای وام 10 میلیون تومانی تامین کنیم؟
به گفته میرمحمد صادقی از همین پنج هزار میلیارد تومان موجودی قرضالحسنه در هر سال حدود 2500 میلیارد تومان برای وام ازدواج، 1500 میلیارد برای کمیته امداد و 1500 میلیارد دیگر برای سایر بخشهای قرضالحسنه هزینه میشود.
مدیرکل اعتبارات با اشاره به اینکه دغدغه بانک مرکزی رفع نگرانیهای مردم است گفت: نمی توان از تمام ظرفیتهای حسابهای جاری برای تأمین منابع قرض الحسنه بهره گرفت و این درحالی است که منابع جاری سیال هستند.
با این حال باید منتظر ماند و دید حال که قانون بودجه ابلاغ شده و بانکها مکلف به اجرای آن هستند تدبیر بانک مرکزی دولت یازدهم برای اجرای دقیق تبصره 29 قانون بودجه 95 چه خواهد بود که هم وام 10 میلیونی پرداخت شود هم متقاضیان وام ازدواج مدت طولانی در صف نمانند.
در سال 89 تعداد 900 هزار ازدواج به ثبت رسیده که این رقم در سال 94 به 680 هزار مورد کاهش یافته است.
در حال حاضر 12 میلیون نفر جوان مجرد و در سن ازدواج در کشور وجود دارد که 4 میلیون نفر آنها بالای 28 سال سن دارند.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد