مدیرعامل شرکت خدمات انفورماتیک با تشریح جزییات ارز رمزنگار ایران و پشتوانه آن اعلام کرد که رمز ارز ملی برای تبادلات مالی در اختیار بانکهای تجاری کشور قرار میگیرد.
ایران با بانکداری دیجیتال فاصله بسیار زیادی دارد
ایران با بانکداری دیجیتال فاصله بسیار زیادی دارد
به گزارش دیوان اقتصاد،سید ابوطالب نجفی در گفتگو با ایبِنا درباره رمزارز ملی گفت:رمزارز ملی توسط شرکت خدمات انفورماتیک و به درخواست بانک مرکزی جهت استفاده از فناوریهای نوین در توسعه خدمات نظام بانکی کشور طراحی و توسعه داده شده است. رمزارز ملی توسط بانک مرکزی صادر میشود و قابلیت آن را دارد که در یک بستر توزیع شده و فرد به فرد بدون هیچ نهاد واسطی جا به جا شود. هدف از توسعهی این زیرساخت، امکانسنجی و ارزیابی قابلیتهای فناوری زنجیرهبلوک و رمزارزها در توسعهی خدمات مالی و پرداخت در نظام بانکی کشور در سطوح بین بانکی و بانکداری خرد است.
مدیرعامل شرکت خدمات انفورماتیک ادامه داد: شرکت خدمات انفورماتیک زیرساخت زنجیره بلوک شبکه بانکی را طراحی و تولید کرده که رمزارز ملی یکی از کاربردهایی است که بر روی این زیرساخت توسعه داده شده است؛ در حال حاضر این رمز ارز در مراحل بررسی آزمایشی قرار دارد و پس از اخد تایید بانک مرکزی قابل استفاده در سیستم بانکی کشور خواهد بود؛ در فاز اول، زیرساخت زنجیره بلوک بانکی و رمزارز ملی در اختیار بانکهای تجاری کشور قرار میگیرد تا از آن به عنوان توکن و ابزار پرداخت در تبادلات و تسویه بانکی استفاده کنند
ریال پشتوانه رمز ارز ملی
وی افزود : در بحث رمزارزهای ملی، مسئلهی پشتوانه اهمیت بسیار زیادی دارد و برای پشتوانه رمزارز ملی ایران، پول ملی کشور یعنی ریال انتخاب شده است. بدین معنا که به ازای صدور هر واحد رمزارز ملی، معادل ریالی آن در حساب بانک مرکزی مسدود خواهد شد و بنابراین صدور آن به هیچ وجه منجر به خلق نقدینگی نمیشود. از سویی دیگر این رمز ارز در بستر زنجیره بلوک خصوصی صادر میشود و برخلاف رمزارزهای جهانروا همانند بیتکوین، قابلیت استخراج آن (Mining) وجود ندارد.
رمز ارز بر پایه ریال بانک مرکزی صرفا ارز رمزنگاری شده ملی محسوب میشود
نجفی با اشاره به تولید رمز ارز ملی توسط پست بانک و برخی دیگر از نهادها در کشور گفت: صدور این نوع رمزارز تنها توسط رگولاتور پولی و بانکی کشور یعنی بانک مرکزی قابل انجام است و تمامی رمزارزهای تولید شده توسط سایر نهادها به عنوان رمزارزهای خصوصی منتشر شده توسط ICO ها به شمار میرود که میتواند همراه با پشتوانه یا فاقد هرگونه پشتوانه و بر اساس سیاستهای بانک مرکزی باشد و بر این اساس رمزارزهای تولید شده به جز "رمزارز بر پایه ریال بانک مرکزی"، رمز ارز ملی محسوب نمیشود.
چالش دور زدن تحریمها با استفاده از ارزهای دیجیتالی و فناوری زنجیره بلوک تعاملات سیاسی است
مدیرعامل شرکت خدمات انفورماتیک درباره ادعای دریافت پول نفت و کالاهای صادراتی در زمان تحریم از طریق ارزهای دیجیتال گفت: علیرغم آنکه از نظر فنی این امکان وجود دارد، اما بخش بزرگی از چالش های مرتبط با ادعای عبور از تحریم و دور زدن آنها با استفاده از ارزهای دیجیتال و فناوری زنجیره بلوک در حوزه تعاملات سیاسی است. چرا که در این نوع از مبادلات مالی بینالمللی و در این حجم از تبادلات، پروتکلها و قوانین سختگیرانهای وجود دارد که استفاده از رمزارزها جوابگوی آنها نخواهد بود؛ به عنوان مثال در صورت عبور حجم مبادلات از یک میزان مشخص، کل تبادل مشمول فرآیند مدیریت ریسک پولشویی و لزوم شفافیت در زمینه بانکی یا همان KYC میشود.
درآمدزایی کشور با رمز ارزها/ پیچیدگیهای متعدد ایجاد زیرساخت استخراج ارزهای رمزنگار
نجفی با بیان این که استخراج رمزارزهای جهانروا در کشور درآمدزایی ایجاد میکند اما مسائل و چالشهای فراوانی به دنبال دارد، اظهار داشت: استخراج رمزارزها از جمله بیتکوین در سطح کشور درآمدزایی ایجاد میکند اما مهمترین مسئله در این زمینه آن است که پس از استخراج و در مرحلهی معاملهی رمزارزها، چه قوانینی را باید رعایت کرد. چرا که تحقق قانونگذاری و ایجاد زیرساخت حقوقی و قانونی استخراج رمزارزها پیچیدگیهای زیادی دارد.
گسترش بلاکچین در زیرساخت صنعت بانکی ایران ۱۰ سال زمان نیاز دارد
وی با اشاره به لزوم توجه بانکها به زنجیره بلوک و استفاده از این فناوری در صنعت بانکداری گفت: اعتقاد دارم پیادهسازی زیرساخت و بکارگیری فراگیر فناوری زنجیره بلوک در زیرساخت صنعت بانکی ایران حداقل به ۱۰ سال زمان نیاز دارد؛ زیرساختی که از آن صحبت میکنیم تمامی خدمات بانکی با استفاده از زنجیره بلوک را شامل میشود و منظور از آن ارائه یک خدمت خاص بر بستر این فناوری نیست.
نجفی ادامه داد: در حال حاضر خدمات بانکداری الکترونیک به خوبی در کشور توسعه پیدا کرده و این توسعه در حال ادامه است اما همچنان کشور با فرآیندهای بانکداری دیجیتال فاصله بسیار زیادی دارد و برای تحقق نوسازی و ایجاد زیرساخت نوین در صنعت بانکی باید فرآیندهای پشت صحنه (back end) بانکها که همچنان به صورت سنتی و کاغذی در حال انجام است، متحول شده و تغییر پیدا کند.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد