به گزارش دیوان اقتصاد به نقل ازنسیم اقتصاد، از این رو اقتصاد جهان در این سالها از ثبات مناسبی برخوردار نبوده به طوری که سرمایهگذاران را از بازارهای سرمایه، نفت و بسیاری از بازارهای سودآور دیگر به سمت بازارهای مطمئنتری هدایت کرده است.
این بیثباتی بر ساختار ایران نیز تاثیر گذاشته و حضور تحریمها شرایط ایران را از دیگر کشورها سختتر نیز کرد.
رکود موجود در سالهای اخیر کشورمان بسیاری از سرمایهگذاران در بخشها مختلف را به سمت بازارهای باثباتتر هدایت کرد که از جمله آنها میتوان به سرمایهگذاری در بانکها با سودهای بالا که برای آنها وسوسه انگیز بود و خرید طلا اشاره کرد.
همچنین در زمان پیچیده شدن تحریمها و فشارهای اقتصادی هجوم سرمایهها به سمت بازار مسکن باعث شد تا میزان ساخت و ساز بالا رفته و بهای آنها سر به فلک بکشد، جوری که متقاضیان توان خرید نداشته باشند و حجم عظیم نقدینگی در این بخش بیتحرک باقی بماند.
در راستای تحریمها بازار سرمایه تا قبل از عملیاتی شدن برجام به شدت دچار افت شده و در واقع به کف رسیده بود. در این شرایط بسیاری از سرمایهگذاران با کاهش دارایی مواجه شدند و این موضوع باعث شد تا بسیاری از آنها پیش از اینکه ضررهای جبران ناپذیری متحمل شوند، سرمایه خود را از بازار بورس خارج کنند و این بازار را با شرایط بحرانی به حال خود بگذارند.
از این رو وسوسه انگیزترین بخش در شرایط رکود اقتصادی حضور سرمایه در بانکها با سودهای بالای 22 درصد بود و پس از آن خرید طلا که به عنوان ارثیهای دیرین در اذهان باقی مانده رتبه بعدی سرمایهگذاری را به خود اختصاص داد.
همچنین حضور سرمایهها در ساخت و ساز نیز اولویت سوم بود که باز هم به دلیل رکود اشاره شده و عدم وجود دارایی میان مردم برای خرید تا حدودی متوقف ماند اما اکنون حرکتی نه چندان زیاد زیر پوست این بخش مشاهده میشود که هنوز نتوانسته تمایلی برای سرمایهگذاری ایجاد کند.
اما از بهمن ماه سال گذشته که شورای پول و اعتبار نرخ سودهای بانکی را به 18 درصد و اکنون به 15 درصد کاهش داده است، علاقه سرمایهگذاران به نگهداری پولهایشان در این صندوقها و موسسات بزرگ کمتر شد.
از این رو با توجه به اینکه هنوز رکود بازار مرتفع نشده و بازار بورس نیز هرچند روند صعودی به خود گرفته اما هنوز نتوانسته اعتماد سرمایهگذاران را به خود جلب کند و نگرانیهایی در پی آن وجود دارد، تمایل سرمایه گذاران به سمت بازار طلا در ایران جلب شده است.
از سوی دیگر تغییرات دلار همواره تاثیرات چشمگیری بر قیمت طلا داشته و تجربه ثابت کرده که در بسیاری از مواقع حتی در جهت عکس با یکدیگر حرکت کردهاند. همچنین دلار با میزان نقدینگی بازارهای جهانی هم رابطهای مستقیم دارد به صورتی که هر زمان نقدینگی کاهش یافته، دلار با افزایش قیمت رو به رو شده است.
بررسیها نشان میدهد، طلا و دلار در سالهای 2011، 2008،2009،و 2005 همواه رابطهای عکس داشتهاند اما این روند حرکتی همواره با واحد پولی یورو یک سو و هم مسیر بوده است.
لازم به ذکر است که این روند بعد از به وجود آمدن بحران بدهی در اروپا در سال 2010 همیشه به صورت یک سو و هم جهت نبود و با حمایت از سوی کشورهای دیگر تولید کننده طلا از قبیل استرالیا،نیوزلند،کانادا،نروژ و برزیل با افزایش رو به رو شده است.
این روند در ایران نیز اتفاق میافتد چراکه قیمت طلا رابطه مستقیمی با نرخ جهانی آن دارد. هرچند که بازار ایران خیلی از قوانین جهانی طبعیت نمیکند اما در شرایط کنونی شاهد روند رو به رشد طلا با اندکی نوسان در برخی مقاطع هستیم که باعث شدن تا سرمایهگذاران پس از کاهش نرخ سودهای بانکی این بازار را در رتبه اول سرمایهگذاری قرار دهند.
همچنین افزایش خرید این فلز ارزشمند در جهان نیز به روند صعودی قیمت آن کمک میکند و از جمله خریداران اصلی آن کشور هند است چراکه مردم این کشور بنا بر آداب و رسوم خود در اعیاد و جشنها به خرید طلا روی میآورند و از آنجا که هند یکی از پر جمعیتترین کشورهای جهان است، خرید و فروش در این کشور تاثیر زیادی بر نرخ این فلز ارزشمند خواهد گذاشت.
از این رو در ماههای پیش رو کشور هند اعیاد و جشنهایی را پشت سر خواهد گذاشت که این موضوع نیز احتمال افزایش قیمت طلا را بالا میبرد.
لازم به ذکر است که طلا اکنون در بازارهای جهانی اسیر جنگ میان انتظارات برای افزایش نرخهای بهره آمریکا و ریسکگریزی ناشی از اوضاع نگرانکننده اقتصاد جهانی شده است.
هرچند به نظر نمیرسد به این زودی بانک مرکزی آمریکا افزایش نرخ سودهای بانکی را عملیاتی کند اما اکنون طلای جهانی به دنبال یافتن جهت حرکت مشخص است زیرا عواملی از جمله قویتر شدن دلار و همچنین نگرانی از نتیجه نشست بانک مرکزی و طولانی شدن ابهامات نسبت به تبعات برکسیت (خروج از اتحادیه اروپا)، طلا را در سرگردانی نگه داشته است.
با تمام این تفاسیر طلا همچنان به رشد خود هرچند اندک ادامه میدهد و این موضوع در ایران نیز در حال رخ دادن است به طوری که امروز در پی رشد 0.11 درصدی انس طلای جهانی قیمت هر گرم طلا در ایران با افزایش هزار تومانی روبرو شد که نرخ آن را به 182 هزار تومان رساند.
همچنین امروز قیمت سکه تمام بهار آزادی با افزایش 5 هزار و 500 تومانی همراه شد و به قیمت یک میلیون و 100 هزار تومان در حال معامله است. نیم سکه نیز با افزایش 11 هزار تومانی 555 هزار تومان و ربع سکه با افزایش 3 هزار تومانی 285 هزار تومان در حال خرید و فروش است.