وزیر اقتصاد به برخی اظهارات بورسی در مناظرات کاندیداهای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری پاسخ داد.
پاسخ وزیر اقتصاد به برخی اظهار نظرهای بورسی در مناظرات کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری
پاسخ وزیر اقتصاد به برخی اظهار نظرهای بورسی در مناظرات کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری
به گزارش دیوان اقتصاد به نقل از روابط عمومی بانک ملت،فرهاد دژپسند در گفتگو با خبرنگاران تعدادی از رسانه ها با اشاره به انتقادات یکی از کاندیداهای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در خصوص بازار سرمایه گفت: که مقاومت های سیاسی در برابر تصمیمات وزارت اقتصاد و شورای عالی بورس و اورق بهادار، از .جمله عوامل منفی تاثیر گذار بر بازار سرمایه بوده است.
وی گفت: فکر می کنم آن کاندیدای محترم که وارد این بحث شد با توجه به بالا بودن فشار جلسه، یک مقدار با .عصبانیت این نکات را مطرح کرد.
دژپسند افزود: خود ایشان عضو شورایعالی بورس است و طبیعتاً اگر اعضای شورایعالی بورس برای بهبود شرایط بورس دیدگاهی دارند، بهترین حالت این است که این دیدگاهها را در شورا مطرح کنند، چون جمع شورا جمع متخصصین و خبرگان بازار سرمایه است و اعضای شورا از دانش و تجربه کافی برخوردارند و در برابر تحلیلها و پیشنهادات مختلف به شکل کارشناسی برخورد می کنند و طبیعتاً کسی که برای خودش پشتوانه علمی و .تحقیقی قائل باشد، در جایی که نهاد قانونی بازار سرمایه است دیدگاههای خود را مطرح می کند.
وزیر اقتصاد در ادامه گفت: اما درخصوص آن نامه ای هم که گفته شد، وزارت اقتصاد یا وزیر اقتصاد چه موضعی .گرفت به نظر من برخورد فرافکنانه ای بود چون خوشبختانه سوابق این موضوع نیز وجود دارد.
وی افزود: در این حوزه دو بحث مطرح است، یکی اینکه بازار سرمایه را نسبت به بازارهای موازی دیگر مثل بازار ارز یا بازار سکه ارجح بشماریم، چون بازار سرمایه به خصوص اگر بازار اولیه باشد، مجرایی برای تبدیل سرمایه های خرد به فرآیند سرمایه گذاری و تولید و اشتغال در کل کشور است، بنابراین ما ترجیح می دهیم این اتفاق بیفتد و هنوز هم این اعتقاد بنیادین ماست و انچه که مطرح می کنم مربوط به اکنون نیست و از سال 86 در یکی از فصول یکی از کتابهایی که نوشتم و اختصاص دادم به توسعه ایران در آنجا هم بر اهمیت بازار سرمایه تمرکز کرده ام.
دژپسند در ادامه گفت: اما اینکه فراخوان کرده باشیم برای حضور مردم در بازار سرمایه باید عرض کنم، آنهایی که می دانند از نیمه دوم اردیبهشت اگر تعقیب کرده باشند، عرایض بنده را کاملاً متوجه هستند که من همواره بر .سه عنصر تأکید می کردم مطالعه، مشاوره و معامله.
دژپسند در ادامه تصریح کرد: حتی گاهی اوقات تأکید می کردم، اینکه گفته می شود بعضی افراد دارایی های خود را فروخته و تبدیل به سهام می کنند، به این دسته از افراد توصیه کردم این کار را نکنید و پرتفوی خود را به .صورت یک مجموعه ترکیبی نگه دارید، این نکته ای است که بار ها تأکید کرده ام.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در ادامه تصریح کرد: اما بحث دیگر این است که بازار سرمایه یک بازار ریسکی است .و کسانی که دراین بازار حضور دارند باید بدانند این بازار با ریسک های خاص خود همراه است .
وی افزود: نکته سوم این است که حالا حتی اگر همه اینها را هم گفته باشیم آیا تکلیف از ما ساقط است نه.
دژپسند با اشاره به اینکه شورایعالی بورس از بهمن ماه سال 98 اتخاذ تدابیر برای مدیریت شرایط بازار را شروع کرد، افزود: چون می دانستیم تقاضا روند رو به افزایشی دارد، به جای اینکه مثل برخی ها بنشینیم دل دیگران را خالی کنیم و مدام بر علیه بازار بنویسیم و بگوییم و برای خودمان و ثبت در تاریخ رزومه درست کنیم به دنبال پیشنهادات و طرح هایی رفتیم که به بازار کمک کند تا آن پیشنهادات را تدوین کنیم و فرایندهای قانونی را طی .کرده و مجوزهای قانونی را بگیریم تا یک محیط آماده ایجاد شود.
وی در این خصوص گفت: مثال می زنم، مثلاً میخواستیم کسانی که برای عرضه اولیه به بازار سرمایه می آیند اگر آمدند و حساب و کتابشان مشخص شد، دیگر دلیل ندارد سازمان امور مالیاتی فعالیتهای مربوط به ده سال قبل شان را شخم بزند و در همین راستا از شورای هماهنگی اقتصادی مجوز گرفتیم چون قانوناً امکان این کار وجود نداشت .
دژپسند در خصوص سایر اقدامات و تسهیلاتی که برای کمک به بازار سرمایه اتخاذ شد، گفت: مثلا تصمیم گرفته شد اشخاصی که افزایش سرمایه می دهند از مزایایی برخوردار بشوند که این مورد نیز در شورای هماهنگی مطرح شد و به جمع بندی نرسید و در نهایت در مجلس مطرح شد و با طرح دو فوریتی مصوبه مجلس در این زمینه اخذ شد .
وزیر امور اقتصادی و دارایی با ذکر مثالی دیگر در این زمینه گفت: در خصوص افزایش شناوری، مصوبه دولت اخذ شد بنابراین مشاهده می کنید که مصوبات و تمهیدات لازم برای افزایش عرضه سهام و دارایی ها در بازار اتخاذ شد تا تقاضای موجود پوشش داده شود.
وی در تحلیل دلایل حضور این نقدینگی در بازار سرمایه کشور گفت: همه می دانند این تقاضا ناشی از فشار نقدینگی بود و متأسفانه این نقدینگی به دلیل سیاست های غلطی که اتخاذ شده بود شکل گرفته بود و به بازار سرمایه فشار می آورد و باید آن را مدیریت می کردیم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود: نمی خواستیم این مدیریت نقدینگی از طریق سرکوب بازار شکل بگیرد چون دیدگاهی وجود داشت که دامنه نرخ را به منفی و مثبت دو کاهش دهیم.
دژپسند در ادامه با اشاره به این موضوع که بعضی ها انتقاد می کنند که چرا وزیر اقتصاد مخالفت کرد افزود: وزیر اقتصاد مخالفت نکرد، بلکه بنده با تکیه بر مشورتی که با اعضای شورایعالی بورس داشتم و اتفاقاً در ابلاغیه هم آوردم این مخالفت را کردم. دلیلش این است که این تصمیم اصلاً در اختیار هیأت مدیره بورس نبود و اختیار قانونی نداشت. دلیل دوم این بود که مصوبه باید برای اجرا ۷۲ ساعت قبل ابلاغ می شد، اما آخر چهارشنبه ابلاغ شد تا در صبح شنبه اجرا شود.
دژپسند در ادامه گفت: دلیل سوم هم این بود که بازار سرمایه جنس اش این است که نقد شوندگی در آن بالا باشد، اینکه ما بیاییم دامنه نوسان را به مثبت و منفی دو تغییر بدهیم در واقع بازار را سرکوب کرده ایم و طبیعتاً این کار نکردیم ، چنانکه در اولین جلسه شورایعالی بورس همین تصمیم تأیید شد و از آن به بعد هم مقرر شد که هیأت مدیره بورس نمی تواند این کار را انجام دهد و باید در شورای عالی بورس این نوع تصمیمات مطرح شود.
وزیر امور اقتصادی و دارایی تصریح کرد: بنابراین همه این تدابیر اتخاذ شد تا مانع از این بشویم که بازار آسیب ببیند به خصوص در ماههای آغازین سال 99 به دلایل گوناگون نرخ بهره بین بانکی کاهش پیدا کرد و کاهش این نرخ باعث شد که علامت داده بشود که مراجعه به بازار بورس بیشتر شود. در تمام دنیا بازار دارایی ها از نرخ بهره علامت میگیرند این یک چیز من درآوردی نیست که بر اساس سلایق خودمان یا اهمیت دستگاهی یا موقعیت .شغلی و سیاسی خودمان در خصوص آن تصمیم گیری شود.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد