واگذاری سرخابیها سالها با حاشیه و مشکلاتی همراه بود، در نهایت گره کور آن با دستان دولت سیزدهم باز و پرونده پیچیده آن پس از ۲۴ سال با تلاش گسترده مسوولان حاضر در این دولت بسته شد.
گره کور عرضه سرخابیها در بورس بهدست دولت سیزدهم باز شد
گره کور عرضه سرخابیها در بورس بهدست دولت سیزدهم باز شد
به گزارش دیوان اقتصاد، مساله واگذاری سهام باشگاههای استقلال و پرسپولیس و عرضه سهام این ۲ باشگاه به بازار سرمایه موضوعی کهنه است که از سال های خیلی دور هر گونه اقدامی برای اجرای حتمی آن انجام شد اما هر بار نهایی شدن آن به دلیل وجود برخی از سنگ اندازهای سخت با مانعی جدی مواجه میشد.
مسوولان همیشه علت ایجاد چنین وقفهای را برای نهایی کردن عرضه سرخابیها در بورس، صورتهای مالی حسابرسی شده اعلام می کردند و چنین مطرح شده بود که این ۲ باشگاه فاقد هرگونه صورتهالی مالی حسابرسی شدهاند و این موضوع به عنوان مانعی جدی برای حضور سهام آنها در بازار سرمایه تلقی میشد.
با توجه به وجود چنین مشکلاتی در مسیر این واگذاری، اما از ۲ سال گذشته اظهارنظرهای مختلف در این زمینه سبب شد تا واگذاری سرخابیها در بورس با برخی از وعدههای دروغین مسوولان در دولت دوازدهم رنگ واقعیت به خود بگیرد و هواردان این ۲ تیم را با اعلام زمانهای مختلف، چشم انتظار برای عرضه هر چه زودتر سهام آنها در بورس قرار دهند.
عرضه قطعی سهام سرخابی ها تا پایان سال ۹۸
در ادامه وعده های داده شده مسوولان حاضر در دولت دوازهم، وزیر سابق ورزش و جوانان در شهریور ماه ۹۸ بعد از جلسهای که با نمایندگان اصل ۴۴، مدیران بورس و فرابورس داشت، از عرضه قطعی سهام دو باشگاه پرسپولیس و استقلال تا پایان همان سال خبر داد.
اعلام زمانی دیگر در عرضه سرخابیها به بورس
همچنین با توجه به اجرای نهایی واگذاری سرخابی ها در سال ۹۸، «علیرضا صالح»، رییس وقت سازمان خصوصی سازی در اردیبهشت ماه ۹۹ با اطمینان کامل از عرضه سهام ۲ باشگاه استقلال و پرسپولیس تا مرداد ماه ۹۹ خبر داد و اعلامکرد: باشگاههای پرسپولیس و استقلال تا مرداد ماه در بورس مورد پذیرش قرار خواهند گرفت و در این ارتباط اقدامات لازم انجام شده است.
به دنبال اعلام این صحبتهای مهم و نیز اعلام شرکت فرابورس درخصوص آماده بودن زیرساخت های لازم برای نهایی شدن این اقدام، اما باز هم به چنین وعده مهمی جامه عمل پوشانده نشد.
شتاب در سرعت واگذاری سرخابیها در دولت سیزدهم
با توجه به مطرح شدن چنین صحبتهایی از سوی مسوولان در دولت قبل و عدم تحقق وعدههای داده شده، دولت سیزدهم از زمان آغاز به کار خود واگذاری سرخابیها را با سرعت هر چه بیشتر دنبال کرد و با برگزاری جلسات هفتگی زمینه شتاب بخشیدن برای اجرای این اقدام را در دستور کار خود قرار داد.
از دی ماه ۱۴۰۰ زمزمه واگذاری هر چه زودتر این ۲ باشگاه مطرح و اقدامات مربوط به این اتفاق با شتاب هر چه بیشتر پیگیری شد که در ادامه آن «حسین قربان زاده»، رییس سازمان خصوصی سازی با خبری خوش امیدواری هواردان این تیم را افزایش داد و اعلام کرد: اختیار مالکانه و عرضه مجموعه سرخابیها از سوی کنفدراسیون آسیا برای حل مشکل دو تیم، تعیین تکلیف شد و از بهمن ماه، فرایند عرضه ۱۰ تا ۲۰ درصدی سهام دو باشگاه استقلال و پرسپولیس انجام میشود.
در ابتدا هواداران ۲ تیم برداشت چندان جدی از این صحبتها نداشتند و همچون ادوار گذشته آن را پوچ و توخالی میپنداشتند.
به مرور و با انتشار اخبار از جزییات اقدامات انجام شده در سازمان خصوصی سازی و سازمان بورس و اوراق بهادار، اطمینانی در میان فعالان بازار سرمایه و نیز هواردان استقلال و پرسپولیس ایجاد شد که گویی دولت سیزهم با تلاشهای به کار گرفته، عرضه سهام سرخابی ها در بورس را تا پایان سال نهایی می کند و طلسم ۲۴ سال این واگذاری را خواهد شکست.
در ادامه تلاش ارکان حاضر در دولت سیزدهم برای عرضه هر چه زودتر سهام سرخابیها در بورس، جلسات هفتگی مسوولان به جلسات روزانه تغییر کرد و به مرور با نزدیک شدن شدن به روزهای بهمن ماه جزییاتی از آخرین فرآیند ورود سرخابی ها به بورس منتشر شد که در این زمینه «حجت اسماعیلزاده»، معاون پذیرش فرابورس اعلام کرده بود: مدتهاست بحث ورود دو تیم ورزشی استقلال و پرسپولیس به بازار سرمایه وجود دارد و در ابتدا بحث پذیرش این شرکتها در بازار اصلی مطرح بود، اما با توجه به مختصات مالی غیراستاندارد این دو تیم ورزشی، آنها امکان حضور در بازار اصلی را ندارند.
ارزش گذاری سهام سرخابیها طبق وعده داده شده
محروم شدن ۲ باشگاه استقلال و پرسپولیس از بازی های آسیایی توسط کنفدراسیون آسیا، کشور را مجبور به شفافسازی صورت های مالی ۲ کشور کرد. این اقدامی بود که باید دولتهای قبل آن را در دستور کار قرار میدادند اما اقدام کنفدراسیون فوتبال آسیا مسوولان دولت سیزدهم را بر آن داشت تا هر چه زودتر تکلیف این ۲ باشگاه را تعیین کنند و گام های آخر واگذاری آنها برداشته شود.
همچنین در ادامه چنین صحبت هایی، «میثم فدایی»، مدیرعامل فرابورس ایران اعلام کرد: «اکنون با توجه به حسابرسی صورتهای مالی این باشگاهها، باید قیمت سهام آنها در هیات واگذاری تعیین تکلیف شود؛ بر این اساس به احتمال زیاد تا پایان بهمن ماه قیمت سهام سرخابیها مشخص خواهد شد.»
مطرح شدن این صحبت ها حکایت از آن داشت که واگذاری سرخابی ها در بورس به مراحل پایانی خود نزدیک شده است و هواداران این دو تیم در انتظار ارزش گذاری هر چه زودتر باشگاه استقلال و پرسپولیس بودند که در این زمینه «حسین قربان زاده»، رییس سازمان خصوصی سازی روز چهارشنبه (۲۰ بهمن ماه) به خبرنگار ایرنا اعلام کرد: براساس تصمیمات اتخاذ شده، قرار بر این است تا هیات واگذاری برای روز شنبه (۲۳ بهمن ماه) تشکیل جلسه دهد، قیمت سهام سرخابیها در آنجا تصویب و در نهایت اعلام خواهد شد.
روند تعیین قیمت سرخابیها طبق صحبتهای مطرح شده از سوی رییس سازمان خصوصی سازی پیش رفت و ارزش گذاری سهام سرخابی ها در زمان تعیین شده انجام و ارزش نهایی باشگاه پرسپولیس سه هزار و ۲۱۰ میلیارد تومان و ارزش نهایی باشگاه استقلال ۲ هزار و ۷۸۰ میلیارد تومان اعلام شد و به تصویب اعضای هیئت واگذاری رسید.
انجام چنین اتفاقی و نیز ارزش گذاری سهام سرخابی ها، مهر تاییدی بر صحبت هایی مسوولان در راستای واگذاری حتمی سهام سرخابیها تا پایان سال ۱۴۰۰ بود.
ثبت استقلال و پرسپولیس در سازمان بورس
بعد از آن، فعالان بازار و هواردان این ۲ تیم در انتظار ثبت استقلال و پرسپولیس در سازمان بورس بودند که این اتفاق هم طبق وعده های مسوولان در روز شنبه (۳۰ بهمن ماه) انجام شد و مسوولان درج نماد سرخابی ها در فرابورس را به عنوان گام پایانی واگذاری باشگاه استقلال و پرسپولیس اعلام کردند.
شروط پنجگانه برای درج نماد سرخابیها در فرابورس
در ابتدا قرار بود تا درج نماد سرخابیها در روز یکشنبه (یکم اسفند ماه) انجام شود اما این اتفاق در مسیر انجام با مشکلاتی همراه و سبب تاخیر در اجرای درج نماد شد.
در ادامه پیگیری ها برای درج نماد سرخابی ها، «میثم فدایی»، مدیر عامل فرابورس ایران این اتفاق را وابسته به شرایط پنجگانه دانست و اعلام کرد: تکمیل اعضای هیات مدیره ۲ باشگاه و تعیین تکلیف وضعیت ثبتی آنها، تعیین تکلیف برند ۲ باشگاه استقلال و پرسپولیس که باید مالکیت برند هر دو باشگاه به خودشان منتقل شود و تعیین تکلیف کمپ «ناصر حجازی» و «مرغوبکار» از جمله این شروط است.
اعلام زمان دقیق عرضه سهام سرخابیها در بورس
شروط اعلام شده در ابتدا حاشیه های زیادی را با خود در بین هواداران به همراه داشت، اما زمانی طول نکشید که این معضل برطرف و در روز دوشنبه (۹ اسفند ماه) رییس سازمان خصوصی سازی از درج نماد سرخابی ها در بازار پایه فرابورس خبر داد و گفت: گشایش نماد دو باشگاه ۱۵ اسفند مصادف با سوم شعبان و روز میلاد امام حسین(ع) خواهد بود.
همچنین به دنبال چنین اتفاقاتی، مدیر عامل فرابورس ایران در توییتی ضمن تایید صحبت رییس سازمان خصوصی سازی درخصوص زمان عرضه سهام سرخابی ها در فرابورس، اعلام کرد:پس از تلاش شبانه روزی تیم عرضه دو باشگاه استقلال و پرسپولیس بزرگ کشور، مدارک مرتبط با دستورالعمل و سایر مدارک تکیلی دریافت شد و درج نماد ۲ باشگاه در بازار پایه نارنجی انجام شد.
طبق چنین وعده ای، عرضه سهام سرخابی ها در زمان مقرر (۱۵ اسفند ماه) انجام و در نهایت پرونده واگذاری سرخابیها پس از ۲۴ سال با تلاش مسوولان حاضر در دولت سیزدهم به نتیجه رسید.
در نخستین روز پذیرهنویسی با مشارکت ۲۰۰ هزار نفر برای پرسپولیس و ۱۸۰ هزار نفر برای استقلال، رکورد بیشترین میزان شرکت کننده در روز اول پذیره نویسی فرابورس در سال ۱۴۰۰ شکسته شد. همچنین مهلت ۳۰ روزه برای پذیره نویسی در نظر گرفته شد تا هواداران این تیم با اخذ کد بورسی از فرصت لازم برای مشارکت در این واگذاری برخوردار باشند.
اکنون در کشور برخی از سوء استفادهگران و نیز مخالفان واگذاری سهام سرخابیها، با ایجاد حاشیههایی به دنبال بی ارزش نشان دادن این اقدام تاریخی دولت سیزدهم هستند اما از این موضوع غافل ماندهاند که خصوصی شدن استقلال و پرسپولیس سبب شفاف شدن وضعیت مالی این دو باشگاه پس از چند دهه شده است و از این به بعد راحتتر میتوان نسبت به بهبود فعالیت این باشگاه ها تصمیمگیری کرد.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد