اقتصاد جهانی تحت‌تاثیر رویدادهای باورنکردنی

اقتصاد جهانی تحت‌تاثیر رویدادهای باورنکردنی

یک‌شنبه, ژانویه 1, 2017 - 00:21 لینک کوتاه اشتراک گذاری با تلگرام پرینت

شاید بدبین‌ترین افراد جهان هم تصور نمی‌کردند مردم دو کشور قدرتمند جهان ظرف کمتر از ۶ ماه با دو تصمیم خود، تمام سیاست و اقتصاد جهان را تحت‌الشعاع خود قرار دهند.

**علیرضا سمیعی**
به گزارش دیوان اقتصاد به نقل از اخبار پولی مالی، اولین ضربه اساسی اقتصاد جهان که پس از امضای توافق ۶ قدرت جهانی و ایران تصور می‌رفت رنگ و روی بهبود می‌بیند را مردم انگلستان زدند، با رای خود به خروج این کشور از اتحادیه اروپا؛ در همه‌پرسی موسوم به «برگزیت».
دنیا به هم ریخت؛ دیوید کامران نخست‌وزیر این کشور استعفا کرد؛ صاحبان سرمایه‌ها اعلام کردند نه‌تنها از انگلیس که از اروپا خارج می‌شوند. حال انگلیس باید پس از دو دهه، وضعیت اقتصادی‌اش را دوباره تعریف کند. ارزش پوند انگلیس به‌عنوان یکی از ارزهای قدرتمند جهان، به سرعت و شدت کاهش پیدا کرد و چند موسسه اعتبارسنجی مهم دنیا، درجه اعتبار اقتصادی این کشور را پایین آوردند. به اعتقاد کارشناسان خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، سرمایه را از منطقه یورو خارج کرده است. این سرمایه‌ها باید به بازارهای مطمئن‌تری مانند اوراق خزانه آمریکا روند تا به قوی‌تر شدن دلار آمریکا کمک ‌کنند. قوی‌تر شدن دلار آمریکا چین را ناچار خواهد کرد نرخ شناور یوان را کاهش دهد. زیرا در نرخ مبادلات ارزی غیریکسان میان آمریکا و اتحادیه اروپا به‌عنوان دو بازار بزرگ صادراتی‌اش گرفتار می‌شود.
ضربه دوم به اقتصاد جهان را مردم آمریکا زدند. زمانی که نتیجه نهایی انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا اعلام شد، حتی باراک اوباما رئیس‌جمهور این کشور هم نتوانست شگفت‌زده شدن خود را پنهان کند.
دونالد ترامپ درحالی با رای مردم به ریاست‌جمهوری آمریکا انتخاب شد که از زمان انتخابش اکثر صاحبنظران اعتقاد دارند که جهان در سال ۲۰۱۷، روزهای سخت‌تری را تجربه خواهد کرد.
ترامپ بارها از توافق‌های تجاری بلندمدت انتقاد و اعلام کرده که ممکن است نسبت به لغو آنها اقدام کند. نخستین مورد این توافق‌ها، احتمالا توافق تجارت آزاد آمریکای شمالی است. از سوی دیگر اقدام چین در کاهش ارزش یوآن در برابر دلار آمریکا، خشم رئیس‌جمهوری منتخب را برانگیخته و وی وعده داده است پکن را برای این کار مجازات کند. وی همچنین تهدید کرده است از شرکت‌های آمریکایی که مشاغل را به خارج می‌برند، مالیات بیشتری دریافت کند. ترامپ همچنین قصد دارد تدابیر مالی را اجرا کند که به ایجاد فرصت‌های شغلی بیشتر و بالا بردن تورم کمک می‌کنند. او گفته که نسبت به توافق با ایران نیز انتقادهایی دارد و پس از در اختیار گرفتن اختیارات، نسبت به اعمال تغییرات در آن اقدام می‌کند.
آمریکا در حال حاضر حدود یک‌چهارم اقتصاد جهان را در اختیار دارد و هرگونه تغییر در سیاست‌های اقتصادی آن بدون شک همه بازارهای مالی دنیا را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. اما بدترین شرایط اقتصادی در سال ۲۰۱۶ در دنیا را ونزوئلا به خود اختصاص داده است. وابستگی شدید این کشور به درآمدهای نفتی و ادامه سیاست‌های پوپولیستی، اقتصاد این کشور را تا مرز نابودی پیش برده است. با وجودی که قیمت جهانی نفت روزبه‌روز در حال افزایش است، تورم در این کشور روزانه افزایش می‌یابد و به حدود ۴۸۰ درصد رسیده است و پیش‌بینی می‌شود در سال ۲۰۱۷ به بیش از ۲۰۰۰ درصد برسد.
اما اگر بخواهیم درباره اقتصاد ایران در سال ۲۰۱۶ سخن بگوییم، با گذشت حدود یک‌سال از اجرایی شدن برجام، قراردادهای مالی هر روز بیشتر می‌شود و براساس آمارهای رسمی، رشدی بالای ۴/۷ درصد را تجربه کرده است. مراجع اقتصادی بین‌المللی نظیر صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی از حرکت سریع اقتصاد ایران به سمت رونق و رشد شدید در سال‌های آینده خبر داده‌اند که این خبر خوبی برای ما به‌شمار می‌رود. با این وجود به نظر می‌رسد سال ۲۰۱۷ برای اقتصاد ایران برخلاف اقتصاد جهانی سالی مطلوب باشد و بتوانیم در سایه درآمدهای نفتی روزافزون، بازسازی اقتصاد را با سرعت بیشتر دنبال کنیم.




ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.

کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد
.
.
.
.