اختصاصی/ نقش وام روستایی در تمرکز زدایی

اختصاصی/ نقش وام روستایی در تمرکز زدایی

شاید بتوان مهاجرت افراد از روستا به شهر را در ایران یكی از گسترده ترین انواع مهاجرت دانست. در دهه 50 به دلیل افزایش طرح‌های صنعتی در شهر، ساكنان بسیاری از روستاها به تهران كوچ كردند و اوج مهاجرت در این زمان صورت پذیرفت. در واقع مساله اشتغال و امكانات شهری، عامل مهمی در شكل گیری مهاجرت بود.

به گزارش دیوان اقتصاد، در این میان موضوع مسکن به عنوان یکی از نیازهای اساسی بشر که کیفیت زندگی انسان ها را بطور مستقیم تحت تأثیر قرار می دهد یکی از دغدغه های اصلی خانواده ها محسوب می شود. به همین خاطر تأمین مسکن مناسب جایگاه مهمی را در برنامه ریزی های توسعه اقتصادی و اجتماعی بیشتر کشورها به خود اختصاص می دهد. نکته مهم این که اکثر سیاست های مسکن متوجه موضوع مسکن شهری است و با وجود اینکه بخش مهمی از ساکنان روستایی به ویژه در کشورهای در حال توسعه در مسکن نامناسب از لحاظ وضعیت فیزیکی زندگی می کنند، کمتر مورد توجه دولت ها و نهادهای رسمی دیگر قرار می گیرند.

موضوع مهاجرت معکوس مردم به روستاها در چند سال گذشته رشدی فزاینده داشته است و این تسهیلات در این راستا کمک شایان توجهی برای بازگشت مردم تاثیرگذار بوده است.

تجربه جهانی نشان می دهد كه بهترین سیاست های مهاجرتی موضوع توسعه روستایی است. در ایران نیز اقدامی در این زمینه صورت پذیرفت مبنی بر اینكه به روستاییان وام داده شد تا آنها مسكن های خود را از نو بسازند یا بازسازی كنند. فعالیت هایی كه در نتیجه این وام ها صورت پذیرفت با وجود پیامدهای منفی كه دربرداشت اما در كاهش مهاجرت از روستا به شهر تاثیرگذار بود. بنابراین اگر به توسعه روستایی به صورت كلی نگریسته شود و از نظر اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی، این امر مورد توجه قرار گیرد، به یقین راهكار بسیار خوبی برای ماندن جمعیت در روستا و جلوگیری از مهاجرت بی رویه به شهرها خواهد بود.

تاكنون راهكارهای بسیاری برای جلوگیری از مهاجرت ارایه شده است اما این عوامل باید زیربنایی باشند تا مردم به ماندن در روستاها تشویق شوند. به عنوان نمونه سرمایه گذاران در روستاها سرمایه گذاری كنند، البته در كنار آن باید وام هایی با بهره كم در اختیار آنان قرار بگیرد. تسهیلاتی كه قابل اجرا باشد تا مردم به ماندن در روستا تمایل پیدا كنند.

وام مسکن روستایی چه تاثیری در تمرکز زدایی دارد؟
بر پایه این گزارش، وام مسکن روستایی در سال 1403 برای کمک به خانه‌دار‌شدن اقشار مختلف تا سقف 350 میلیون تومان پرداخت می‌شود که البته به گفته مدیرکل مسکن روستایی بنیاد مسکن، این تسهیلات بزودی به ۴۰۰ میلیون تومان افزایش خواهد یافت. شرایط دریافت این وام فوری مختلف است و شامل سکونت در شهر‌های زیر 25 هزار نفر، تکمیل فرم درخواست یا ارائه مدارک شناسایی می‌شود؛ وام مسکن روستایی با سود کم به متقاضیان اعطاء می‌شود. این تسهیلات با اقساط طولانی‌مدت (حداکثر 20 سال) در اختیار افراد واجد شرایط قرار می‌گیرد.

در همین راستا، بانک کشاورزی با پرداخت تسهيلات بهسازی و نوسازی مسکن روستایی و نیز تسهیلات حوادث غیرمترقبه مرتبط با بخش مسکن، نقش مهمی در کاهش نرخ مهاجرت از روستاها، حفظ تراكم جمعيت خانوار، بهبود سيماي بصري و چشم انداز روستا، مقاوم سازي و ایمن سازی مسكن روستایی و در نتيجه ارتقای سطح زندگی روستاييان داشته است.

این بانک با هدف تامین مسکن ایمن و استاندارد برای روستائیان، بهبود كيفيت بافت روستايي و ارتقاء سطح ايمني، بهداشت، رفاه و آسايش مسكن روستايي، از ابتدای سال 1403 تا پایان مهرماه افزون بر 37 هزار میلیارد ریال تسهیلات ساخت مسکن روستایی پرداخت کرده است.

علاوه براین شعب بانک کشاورزی در شش ماهه نخست سال 1403 بیش از 14 هزار میلیارد ریال تسهیلات قرض الحسنه اشتغالزایی پرداخت کردند که نسبت به مقطع مشابه در سال گذشته 9 برابر رشد داشته است. چنان که یکی از بزرگترین دستاوردهای بانک کشاورزی در مسیر فقر زدایی از روستاهای کشور عملکرد موفق این بانک در اجرای طرح تأمین مالی خرد، برنامه بانکداری پیوندی و حمایت از ایجاد کسب و کارهای پایدار در هزار و 947 روستای دورافتادهاست که نشان از حمایت این بانک از تمرکز زدایی و توسعه روستاها دارد.




ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.

کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد
.
.
.
.