تعطیلی کامل ۶ هزار و ۸۸۵ کارخانه در کشور چه بلایی بر سر کارگران بدون تشکل خواهد آورد؟

تعطیلی کامل ۶ هزار و ۸۸۵ کارخانه در کشور چه بلایی بر سر کارگران بدون تشکل خواهد آورد؟

چهارشنبه, فوریه 12, 2025 - 12:09 لینک کوتاه اشتراک گذاری با تلگرام پرینت

اخراج نیرو‌ها در مقیاس صنعتی، احتمال بازنشستگی‌های زودهنگام و پرداخت نشدن حقوق پرسنل در کمین واحدهای صنفی و تولیدی است. کارگران پیش از زمین خوردن واحد اقتصادی خود باید به فکر تشکل‌یابی باشند تا بی‌پناه نمانند.

به گزارش دیوان اقتصاد، دانیال آل‌هاشم کارشناس توسعه صنعتی در واکاوی وضعیت بیکاری و بحران تعطیلی کارخانه‌های تولیدی و تعطیلی شهرک‌های صنعتی کشور پیش از این به وبسایت رکنا گفته بود: «بررسی آمار صنایع در کدال که بر اساس خوداظهاری صنعتگران تهیه می‌شود، نشان می‌دهد ۷ شرکت از ۱۰ کارخانه بزرگ صنعتی ایران در فروردین ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه سال قبل با کاهش تولید مواجه شدند.»

به گفته این استاد دانشگاه، مطابق گزارش «شامخ» که توسط اتاق ایران تهیه می‌شود، در فروردین ۱۴۰۲ برخی از شرکت‌ها با عدم تمایل اشتغال نیروی کار به دلیل عدم تناسب حقوق و دستمزد و فشار بالای هزینه زندگی روبرو بودند و برخی هم به دلیل عدم توان شرکت‌ها برای تامین هزینه‌ها بخصوص با بالا رفتن نرخ ارز و افزایش قیمت نهاده‌ها، تعدیل نیرو داشتند.

اکنون ۱۰ ماه پس از این گفته‌ها، ناترازی‌های تولید و عرضه برق، کشور را وارد فاز تازه‌ای از مشکلات کرده و کارشناسانی چون کامران ندری (اقتصاددان) این فاز را تازه شروع موجی از مشکلات اقتصادی می‌دانند.

دانیال آل هاشم با استناد به آمارهای وزارت صمت از تعطیلی کامل ۶ هزار و ۸۸۵ کارخانه در کشور خبر داده بود.

احتمال تعطیلی و یا تعطیلی قطعی شرکت‌های زیر تنها چند نمونه از تعطیلی‌های دومینویی صنایع است که کارگران را سرگردان حق و حقوق دریافت نکرده‌ی خود می‌کند:

پلی‌اکریل، مادر صنایع نساجی اصفهان با ۲هزار کارگر در آستانه تعطیلی: 
علیرضا خرمی، رئیس شورای اسلامی کار شرکت پلی اکریل اصفهان، در روز یکم اریبهشت‌ماه گفت: کارخانه اکریلیک ۱ سالهاست تولید ندارد و کارخانه اکریلیک ۲ به دلیل‌ عدم نقدینگی اکنون متوقف شده و کارخانه پلی‌استر نیز با ظرفیت پایین کار می‌کند که همین تولید اندک نیز در آستانه تعطیلی و توقف کامل قرار گرفته است.» از این‌جا مرور کنید.

احتمال تعطیلی کارخانه قند کرج با ۲۵۰ کارگر:
بر اساس گزارش تجارت‌نیوز در روز سی‌ام فروردین، زمین‌های این کارخانه به فروش رسیده و کارخانه ممکن است به طور کامل تعطیل شود. عدم پرداخت حقوق کارگران و بازنشستگی زودهنگام نیروهای باسابقه آن، علاوه بر اخراج  ۲۵۰ کارگر این مجموعه دور از انتظار نیست.

تعطیلی کارخانه داروسازی الحاوی با ۵۰۰ کارگر:
روزنامه «شرق» در امرداد ۱۴۰۲ به نقل از مدیرعامل شرکت داروسازی الحاوی نوشت که این کارخانه با ارسال نامه‌ای به سازمان غذا و دارو، از تعطیلی و تعدیل  تمامی ۵۰۰ نفر کارکنان این کارخانه بعد از ۵۵ سال فعالیت خبر داد و دلیل آن را «اقدام نامتعارف و غیرقانونی سازمان غذا و دارو در متوقف کردن کارتابل محصولات شرکت الحاوی» عنوان کرد.

تعطیلی شرکت داروگر با ۱۰۰ کارگر:
وبسایت «اقتصاد ۲۴» روز  ۹ خرداد ۱۴۰۲ درباره تعطیلی این شرکت ۹۵ ساله نوشت: «گفته شده بود که تعطیلی کارخانه به دلیل مشکلات مالی کارفرما، اخراج تعدادی از کارگران و مطالبات معوقه ۴ ماهه حدود ۱۰۰ کارگر بوده است.»

تعطیلی مجتمع ذوب آهن فولاد خزر با ۸۰۰ کارگر در اسفند ۱۴۰۱:
بر اساس گزارش رسانه‌های رسمی، کارخانه ذوب آهن فولاد خزر یکی از بزرگترین واحدهای تولیدی و صنعتی استان گیلان با بدهی بیش از ۱۵۰ میلیارد تومانی به شرکت توزیع برق، بیش از سه میلیارد تومانی به شرکت گاز و بیش از ۴۰۰‌میلیارد تومان‌ بدهی بانکی در اسفند ۱۴۰۱تعطیل شد.

فعالان صنفی هشدار می‌دهند که «تعدیل و اخراج یعنی بدترین اتفاقی که از ترس آن از تشکل‌یابی حذر می‌کردید که حتی بدون فعالیت حقوق صنفی در کمین شماست!»




ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.

کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد
.
.
.
.