صندوق‌های اجاره‌ای بانک‌ها؛ کاهش عرضه یا افزایش تقاضا‌

صندوق‌های اجاره‌ای بانک‌ها؛ کاهش عرضه یا افزایش تقاضا‌

*میثم حقیقی:

اخیراً در برخی محافل و مجالس، صحبت از نبود صندوق‌های اجاره‌ای (امانات) و یا کاهش عرضه این صندوق‌ها از سوی بانک‌ها بسیار شنیده می‌شود. از این‌رو در یادداشت حاضر، سعی بر آن است که به علل این موضوع بپردازیم. 

به گزارش دیوان اقتصاد، برای همین منظور، این موضوع از دو منظر زیر قابل بررسی است:

الف)  کاهش عرضه از سوی بانک‌ها.
۱- ناکافی یا پایین بودن تعرفه و کارمزد تعیین شده از سوی بانک مرکزی (ردیف ۳ بخشنامه ۰۲/۳۲۷۸۰ تاریخ ۱۴۰۲/۰۲/۱۷) برای ارایه این خدمت، در مقایسه با هزینه‌های مترتب بر آن برای بانک (که می‌تواند مهم‌ترین دلیل باشد).
۲- لزوم اتخاذ تمهیدات لازم از سوی بانک در راستای رعایت حداقل الزامات ناظر بر مدیریت ریسک عملیاتی(بخشنامه شماره  ۰۰/۲۴۱۶۹۷ تاریخ ۱۴۰۰/۰۸/۲۲)، با توجه به ریسک‌های مترتب بر این صندوق‌ها (به عنوان نمونه؛ سرقت از صندوق امانات بانک …).
۳- عدم‌انگیزه کافی از سوی بانک برای تخصیص فضای مناسب و یا توسعه فضای موجود، علیرغم دارا بودن املاک مازاد.
۴- در نظر گرفتن ارایه این خدمت، صرفاً برای مشتریان خاص و ویژه خود (دارندگان منابع سپرده‌ای با مبالغ بالا، استفاده‌کنندگان از خدمات تعهدی بانک و…).

ب) افزایش تقاضا از سوی مشتریان.
۱- تبدیل سرمایه‌های نقدی و غیرنقدی خود به ارز، طلا و موارد مشابه و به تبع آن، تلاش برای نگهداری این موارد در صندوق امانات بانک‌ها.
۲- مدیریت ریسک نگهداری اجناس و دارایی‌های ارزشمند خود در این صندوق‌ها، با توجه به پایین بودن هزینه اجاره‌بها و‌ ودیعه آن‌ها.
۳- قرار گرفتن در لیست مشتریان ویژه و خاص بانک‌ها، به منطور در اولویت قرار گرفتن در اخذ سایر خدمات از ایشان.

*  کارشناس پولی و بانکی




ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.

کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد
.
.
.
.