نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی که امسال با هدف جذب سرمایه گذاران در این صنعت سودآور در تهران برگزار شده بود، به محلی برای رایزنی، امضای تفاهم نامه و اخذ قرارداد تبدیل شد تا سالی پر رونق را برای فعالان این صنعت رقم بزند.
صنعت نفت، پیشران رشد اقتصادی کشور
صنعت نفت، پیشران رشد اقتصادی کشور

به گزارش دیوان اقتصاد به نقل از ایرنا، صنعت نفت، پیشران رشد اقتصادی کشور است و آمارها نشان می دهد در سالهایی که قیمت آن در بازارهای جهانی و سبد درآمدی ایران بهبود یافته، رشد اقتصادی کشور نیز رو به افزایش نهاده است؛ همین امر اهمیت جذب سرمایه های جدید در این صنعت در زمینه های مختلف تحقیق، توسعه و ورود فناوری های جدید را دو چندان می کند.
در کنار مولفه سرمایه گذاری که شعار محوری امسال اقتصاد ایران نیز هست، موضوع ناترازی ها و رفع آن بخصوص در حوزه گاز و بنزین، فعالان صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی را بر آن داشت تا در رایزنی هایی که در بیست و نهمین نمایشگاه بین المللی صنعت نفت در تهران داشتند، توسعه بهره برداری ها از منابع نفت و گاز موجود را در دستور کار قرار دهند.
از این رو می توان گفت بیست و نهمین دوره این نمایشگاه برای صنعت نفت پررونق و پرامید بود و حضور پررنگ شرکت های نفتی، گازی، پالایشی و پتروشیمی در کنار شرکت های دانش بنیان، نوآور و فناور بر جذابیت های این دوره از نمایشگاه افزوده بود.
همین امر سبب شد تا در چهار روز برگزاری این نمایشگاه (۱۸ تا ۲۱ اردیبهشت) هر روز شاهد انعقاد قراردادهای مختلف بین شرکت ها و یا تفاهم نامه های همکاری باشیم که امید روزهای بهتر را در این صنعت بیشتر می کند.
در این نمایشگاه دهها قرارداد و تفاهم نامه بین دستگاههای اجرایی مرتبط با صنعت نفت، پژوهشگاه صنعت نفت، شرکت های فعال در حوزه های نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی و نیز شرکت های دانش بینان و فناور به امضا رسید که در ادامه به مهمترین آنها اشاره می شود.
در نخستین روز از برگزاری این نمایشگاه 18 تفاهم نامه تولید بار اول به امضا رسید.
در مراسم امضایاین تامه ها معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهوری با اعلام اینکه وزارت نفت درخشانترین عملکرد را در قراردادهای بار اول داشته است، بیان کرد: از وزارتخانههای دیگر نیز میخواهیم از ظرفیت قراردادهای بار اول استفاده کنند. بیتردید، این تحول بزرگی برای کشور و شرکتهای دانشبنیان است.
از مهمترین قراردادهای دیگری که که در این نمایشگاه امضا شد، قرارداد طرح توسعه میدانهای گازی گردان و پازن که در آخرین روز بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی بود که بین شرکت ملی نفت ایران و سه شرکت داخلی امضا شد؛ قراردادی ۲۰ ساله با هدف برداشت حداکثری از منابع گازی، اشتغالزایی در مناطق کمتر توسعهیافته و تأمین پایدار خوراک پالایشگاههای جنوبی؛ این قرارداد به ارزش ۹۴۸ میلیون دلار بین شرکت ملی نفت ایران و مشارکت گروه باختر، هلدینگ پتروفرهنگ و انرژیگستر هانا به امضا رسید.
طبق برآوردهای انجامشده، در طول دوره اجرای این طرح قرار است ۱۷۹ میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعب گاز و ۵۸ میلیون و ۱۹۰ هزار بشکه میعانات گازی تولید شود.
همچنین قرارداد طراحی ساخت پکیجهای توربوکمپرسورهای پنج مگاواتی با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهوری، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری امضا شد. داخلیسازی این تجهیز، ۱۵ میلیون دلار صرفهجویی ارزی برای کشور به دنبال خواهد داشت.
همچنین، ۵ قرارداد تأمین و اجاره ۶ دستگاه حفاری سنگین خشکی و خدمات جانبی بین مدیران عامل شرکت ملی حفاری و شرکتهای فعال در بخش خصوصی امضا و مبادله شد.
ابتدا، ۲ قرارداد تأمین و اجاره ۲ دستگاه حفاری سنگین برای مشارکت در اجرای پروژه میدانهای نفتی پایدار غرب و ارائه خدمات فنی بین شرکت ملی حفاری ایران و شرکت حفاری دانا کیش ازسوی مهران مکوندی و غلامرضا یونسی، مدیران عامل دو شرکت، امضا شد.
در ادامه، یک قرارداد با موضوع تأمین و اجاره ۴ دستگاه حفاری سنگین برای استقرار در موقعیت اجرای پروژه تکمیل میدانهای گردان و پازنان بود که به امضای مهران مکوندی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران، و سید مهران پرهیز، مدیرعامل شرکت انرژی گستر هانا، رسید.
دستاوردهای بزرگترین گردهمایی فعالان صنعت نفت؛ از رایزنی تا عقد قرارداد
در همین باره، دو قرارداد ارائه خدمات فنی ـ تخصصی بین شرکت ملی حفاری ایران و شرکتهای اکتشاف، توسعه و تولید پاسارگاد و توسعه حفاری تدبیر امضا شد.
شرکت ملی حفاری ایران بهعنوان یکی از شرکتهای بالادست زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران، بزرگترین مجموعه حفاری در کشور است که با توجه به برخورداری از متخصصان مجرب و تجهیزات لازم همسو با عملیات حفاری، توان ارائه خدمات یکپارچه جانبی این صنعت که افزون بر ۲۰ نوع خدمات فنی و تخصصی است را دارد و این توانمندی وجه تمایز این شرکت در قیاس با دیگر شرکتهای فعال در صنعت حفاری کشور است.
امضای 10 قرار داد توسط شرکت نفت و گاز گچساران
همچنین شرکت نفت و گاز گچساران با امضای ۱۰ قرارداد و تفاهمنامه با شرکتهای داخلی، گامی مهم در مسیر توسعه تجهیزات تخصصی و حمایت از شرکتهای دانشبنیان برداشت.
این قراردادها با شرکتهایی نظیر بهسازان جنوب، دانشقطعه ثمین، درود کلید برق، همکار صنعت بهساز، گازسوزان، پتروصنعت عادل، آوند پلاست کرمان، پارکهای علم و فناوری خراسان و کهگیلویه و بویراحمد و مرکز اینترنت اشیا ایران منعقد شد.
علیاکبر حافظینیا، مدیرعامل شرکت نفت و گاز گچساران با اشاره به اهمیت این تفاهمنامهها بیان کرد: این نمایشگاه فرصتی طلایی برای تأمین نیازهای صنعتی، شناسایی مشکلات و تقویت تعاملات داخلی است.
وی افزود: با توجه به تحریمهای صنعت نفت و موانع تأمین قطعات از خارج کشور، همکاری با شرکتهای دانشبنیان داخلی امری حیاتی و ضروری برای ادامه فعالیتهای صنعت نفت ایران به شمار میآید.
این قراردادها که در مجموع ارزشی معادل یکهزار و ۱۰۰ میلیارد ریال دارند، شامل تأمین تجهیزات کلیدی نظیر سیستمهای ایمنی سطحی، الکتروپمپهای سوخترسانی فرودگاهی، تجهیزات خطوط انتقال لوله، قطعات کمپرسور، اتصالات عایق، فلنج و لولههای پلیاتیلن هستند.
همچنین پژوهشگاه صنعت نفت ۶ قرارداد و سه تفاهمنامه همکاری با شرکتها، نهادهای دانشگاهی و صنعتی کشور امضا کرد.
این قراردادها و تفاهمنامهها با هدف توسعه فناوری، ارتقای بهرهوری، بومیسازی دانشهای فناورانه و پاسخ به نیازهای اولویتدار صنعت نفت کشور، میان پژوهشگاه صنعت نفت و شرکتها و نهادهای طرف قرارداد پژوهشگاه نظیر دانشگاه شیراز، شرکت پایندان و شرکت تولیدی صنعتی فراسان، مؤسسه تحقیقات ترانسفورماتور ایران، شرکت پالایش گاز فجر جم، شرکت پارس بهین پالایش نفت قشم، شرکت پالایش نفت تهران، شرکت نفت فلات قاره ایران و شرکت گاز استان کرمان در حاشیه نمایشگاه به امضا رسید.
محورهای اصلی این همکاریها شامل توسعه فعالیتهای پژوهشی، آموزشی و فناورانه، بومیسازی و تولید لولههای غیرفلزی در صنعت نفت و گاز، اجرای پروژههای زیستمحیطی در زمینه پالایش زیستی خاکهای آلوده، طراحی فرآیند و انتقال دانش فنی در واحدهای فرآیندی MDHT، کاهش آلایندگی و بهبود کیفیت محصولات پالایشی، همچنین مدیریت هوشمند میدانهای نفتی و بهرهبرداری بهینه هستند.
بر اساس اعلام پژوهشگاه صنعت نفت، امضای این تفاهمنامهها و قراردادها، بیانگر نقش محوری این مجموعه در پیشبرد اهداف فناورانه کشور در حوزه انرژی و تقویت پیوند صنعت با علم و فناوری است؛ پیوندی که منجر به تولید ارزش افزوده و تحقق اقتصاد دانشبنیان میشود.
شرکت ملی حفاری و قرارداد ساخت تجهیزات کاربردی
شرکت ملی حفاری ایران و دو شرکت سازنده دانشبنیان داخلی نیز ۲ قرارداد ساخت تجهیزات کاربردی در صنعت حفاری امضا کردند. نخستین قرارداد مربوط به ساخت چهار دستگاه سانتریفیوژ سیال حفاری و پمپ تغذیه همراه با پشتیبانی قطعات یدکی است که پیشتر از سوی مدیریت خدمات سیالات حفاری شرکت ملی حفاری ایران اعلام نیاز شده بود.
قرارداد مربوط به ساخت این دستگاه از سوی مهران مکوندی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران و سید امیر مویداعلایی، مدیرعامل شرکت اندیشهسازان سلامت پارسیان (فدکو) امضا شد.
همچنین شرکت ملی حفاری ایران در قرارداد دیگری برای ساخت ۹ دستگاه دیزل ژنراتور اصلی دستگاههای حفاری به همراه قطعات یدکی را به شرکت موتورسازان فناوری بهینه ایرانیان (فابا موتور) سفارش داد و اسناد مربوط به ساخت این تجهیز به امضای مهران مکوندی و محمدرضا زمردی مدیران عامل دو شرکت رسید.
قرارداد توسعه و تسریع در اجرای طرح فشار افزایی پارس جنوبی
همچنین شرکت اهداف وابسته به صندوق بازنشستگی صنعت نفت تفاهمنامهای با شرکت پتروپارس برای اجرای پروژه فشار افزایی گاز امضا کرد و به خبرنگاران گفت که شرکت اویک در هابهای ٢ و ۵ طرح فشار افزایی حضور دارد و هابهای یک و ٧ هم به مجموعه پتروپارس واگذار شدهاست و فاز اول و دوم بین شرکت اهداف و پترو پارس مشترک است و این دو فاز با همکاری این دو شرکت به اجرا میرسند.
این فعال صنعت نفت کشورمان گفت: شرکتهای تاسیسات دریایی، تجهیزات نفت، اویک ، otc و تلاش گستران هم به نمایندگی از شرکت اهداف ، پروژه فشارافزایی را به اجرا میرسانند.
عبوری همچنین در مراسم عقد تفاهمنامه با معاونت برنامهریزی وزارت نفت درباره همافزایی و تجمیع توانمندیها جهت استقرار زیست بوم حکمرانی دیجیتال مصرف انرژی افزود: برای عقد این تفاهمنامه مهم با موضوع مهم اپراتورهای هوشمند انرژی، از حدود دو ماه گذشته جلسات منظم با معاونت برنامهریزی وزارت نفت برگزار شدهاست.
احمد زراعت کار، معاون وزیر نفت در مراسم عقد این تفاهمنامه گفت: امروز با این تفاهمنامه گروه سرمایهگذاری اهداف به موضوع کاهش و جبران ناترازیهای انرژی کمک میکند و به تیمی که در جهت کاهش ناترازیها با تنظیمگری در حوزه انرژی و فرآوردههای نفتی با حضور گروههای متفاوتی تشکیل شده، پیوست.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد