ریسک‌های گردشکری داخلی و فرصت‌های کارآفرینی

ریسک‌های گردشکری داخلی و فرصت‌های کارآفرینی

*حمید رضا حاجی اشرفی:

پس از ابیانه مقصد بعدی شهر نیاسر بود. نیاسر در ۲۰ کیلومتری غرب کاشان و در مسیر جاده کاشان - مشهد اردهال و در دل کوههای کرکس قرار دارد. شهری کوچک با قدمتی تاریخی که آبشار زیبای آن جاذبه گردشگری اصلی این شهر کوچک و منطقه خوش آب و هوا می باشد . آثار تاریخی دیدنی مختلفی در نیاسر وجود دارند . مراسم گلابگیری در این شهر از ۱۵ اردیبهشت تا ۱۵ خرداد هر سال برگزار می شود .گردشگران بسیار زیادی برای دیدن مراسم گلابگیری در نیاسر در این موقع سال به این شهر سفر می کنند.

 

به گزارش دیوان اقتصاد، در روز سفر ما به نیاسر که یک روز وسط هفته بود ، با اینحال جمعیت زیادی از گردشگران به این شهر آمده بودند. در خیابان ورودی شهر که مغازه های بسیاری قرار دارند از یک کوچه با شیب نسبتا تند ،گردشگران پیاده به سمت آبشار میرفتند . فاصله طولانی نیست !
با اینکه وسط هفته بود ، اتوبوس های تورهای مختلف جمعیت زیادی از گردشگران را به نیاسر آورده بودند .منطقه ای توریستی کوچک اما پر تحرک در نیاسر شکل گرفته است . نکته جالب توجه حضور تعداد زیادی از گردشگران عرب زبان در میان جمعیت بازدید کننده از آبشار در آنروز بود . تقریبا از بسیاری از مناطق ایران گردشگران به نیاسر آمده بودند .  
در جلوی درب چند فروشگاه ، فروشندگان جوان به دعوت از گردشگران به بازدید از فروشگاهشان و خرید تبلیغ می کردند . یک جمله جالب در بین آگهی تبلیغاتی میدانی آنها شنیده میشد : ما در مغازه امان همه چیز داریم جز مشتری ! 
مشاهدات میدانی مناطق مختلف گردشگری در ایران و ارزیابی دقیق پتانسیل جذب گردشگران با اهداف مختلف و ظرفیت سازی متناسب با تعداد گردشگران در حداکثر ظرفیت قابل پیش بینی هر منطقه ، می تواند به برنامه ریزی دقیق در مدیریت گردشگری در انواع رشته ها منجر شود.
پروردگار متعال به ایران شرایط آب و هوایی متفاوت و زندگی اقوام و طوایف مختلف در کنار هم که به زیبایی فرهنگ ،سنن ، آداب افزوده بطوریکه پتانسیل اقتصاد گردشگری بسیار بالایی در ایران فراهم شده ،اعطا نموده.بهمین دلیل ،صنعت گردشگری در ایران می تواند با برنامه ریزی و سازماندهی و هدایت راهبردی به یکی از پردرآمدترین رشته شغلی تولید ثروت و ارز آور و موجد اشتغالزایی تبدیل شود. زیر ساخت های اصلی توسعه گردشگری وجود دارند لیکن مدیریت هماهنگی برای جذب سرمایه های مادی و انسانی و بنیانگذاری آموزش های مهارتی در انواع دپارتمانهای حلقه مشاغل گردشگری و تامین امکانات و تجهیزات رفاهی گردشگران در توزیع متقارن در سطح کشور مشاهده نمیشود ‌.
 متاسفانه بعد از اینکه دو دهه از ورود ابزارهای ارتباطی اینترنتی و فراهم شدن دیجیتال مارکتینگ در همه رشته ها ، در زمینه بازاریابی دیجیتال در حوزه جذب توریسم داخلی و خارجی بسیار ضعیف هستیم . توجه داشته باشیم که مفهوم بازاریابی دیجیتالی به معنی فروش بیلیط های گردشگری و آنچه امروز متعارف است نمی باشد .
مدیریت ریسک و بازاریابی در بخش صنعت توریسم ، همچون مدیریت ریسک و بازاریابی در همه رشته ها به مفهوم برنامه ریزی از نقطه صفر تا صد کسب و کار در هر خوشه می باشد . در مدیریت یکپارچه بازاریابی صنعت گردشگری ، با کمک برنامه های نرم افزاری و علم داده ها می توان برای هر خانواده برنامه ریزی اقتصاد گردشگری سالیانه را طراحی مهندسی نمود . همچون همه مشاغل در دو سوی بازار : طرفهای عرضه و تقاضا وجود دارند. مدیریت یکپارچه ریسک و بازاریابی، ابتدا به سراغ کسانی میرود که می توانند در زنجیره خلق ارزش صنعت گردشگری به تامین خدمات بخشی از فرآیند کار در هر منطقه بپیوندند و استعداد اینگونه فعالیت ها را دارند و با مهیا شدن شرایط به این زنجیره ها میپیوندند. آن جمله فروشندگان جوان نیاسری در جلوی درب فروشگاههایشان را بیاد بیاوریم : ما در مغازه هایمان همه چیز داریم جز مشتری !؟ این جمله برای یک کارشناس مطالعه گر ریسک های اکوسیستم محیط کارآفرینی کشور ، حاوی دهها پیام آموزشی می باشد . آن فروشندگان شاید به طنز این جملات را می گویند ،اما بخش برنامه ریزی و مدیریت اجرایی صنعت گردشگری باید بطور جدی به این پیام گوش کند !!! برنامه ریزی بهبود سیستم و افزایش درآمد عرضه کنندگان خدمات صنعت گردشگری را فراهم آورد .
در نقطه مقابل ،کارشناس مطالعه گر ریسک بسوی متقاضیان خدمات گردشگری میرود و برای پاسخ به نیازهای آنان در انواع زیر شاخه های گردشگری طرحریزی می کند. آنرروزها در مشهد اردهال ،در نیاسر ،در ابیانه ، در فین کاشان ، در قمصر ذهنم بدنبال یافتن این پاسخ جستجو می کرد : فعالین صنعت گردشگری در شهرستان کاشان بعنوان یک پایلوت دارای استعداد در یکی از مناسب ترین شرایط جغرافیایی چگونه می توانند بهترین شرایط خدمات دهی به گردشگران را فراهم سازند .‌‌
 




ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.

کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد
.
.
.
.