یک مقام مسئول با بیان اینکه نسبت پوشش اکچوئری در صندوق بازنشستگی به کمتر از یک واحد رسیده، گفت: در 4 سال آینده تعداد زیادی از شاغلان کنونی بازنشسته خواهند شد و این نسبت به کمتر از 0.7 واحد خواهد رسید.
لزوم تمهید برای جلوگیری از بحران بازنشستگی
لزوم تمهید برای جلوگیری از بحران بازنشستگی
به گزارش دیوان اقتصاد،محمود شهشهانیپور در گفتوگو با فارس؛ با اشاره به وقوع بحران در صندوقهای بازنشستگی کشور، گفت: هم اکنون نسبت پوشش، یعنی درصد بازنشستگان به شاغلان در صندوق بازنشستگی کشوری به کمتر از یک مرتبه رسیده و این در حالی است که این صندوق هیچ گونه استخدام و ورودی نیز ندارد.
معاون اقتصادی صندوق بازنشستگی کشوری با بیان اینکه نسبت اکچوئری در دنیا بیش از 5 مرتبه است، عنوان کرد: این نسبت برای مجموعه تامین اجتماعی در حالی همچنان بالا است که در صندوق بازنشستگی کشوری به ازای هر یک نفر، به میزان 0.9 نفر حق بیمه 29 درصدی دریافت میشود. این در حالی است که طی چهار سال آینده تعداد زیادی از شاغلان کنونی کشور بازنشسته خواهند شد و این نسبت به کمتر از 0.7 خواهد رسید.
این مقام مسئول با بیان اینکه نیاز به بودجه دولتی برای تسویه مطالبات مستمریبگیران و بازنشستگان در سالهای آینده افزایش خواهد یافت، عنوان کرد: از سال 1354 تاکنون که صندوقها تاسیس شدهاند، تمامی دولتها همواره از وجوه واریزی به صندوقها استفاده کردهاند. در این زمینه تنها برای سرفصل اکچوئری در سالهای 93 و 94 میزان مطالبات صندوق بازنشستگی از دولت به بیش از 400 هزار میلیارد تومان میرسید و این در حالی است که با توجه به شاخص تورم و محاسبات صورت گرفته، هر ساله حقوق بازنشستگی با افزایش همراه شده است، در حالی که منابع این حقوق تامین نشده است.
شهشهانیپور با بیان اینکه میزان مطالبات صندوق بازنشستگی از دولت با ضریب افزایشهایی که در سال 95 و 96 برای حقوق بازنشستگی در نظر گرفته شده، فراتر از 400 هزار میلیارد تومان است، عنوان کرد: مطابق مطالعات صورت گرفته در دنیا 60 تا 70 درصد از تعهدات آتی صندوقهای بازنشستگی ناشی از مانده سرمایهگذاری آنها است. این در حالی است که در صندوق بازنشستگی کشوری هم اکنون این نسبت به زیر یک درصد رسیده که نشاندهنده وابستگی بیشتر صندوق بازنشستگی به بودجه نفتی در سالهای آینده است.
این مقام مسئول از بررسی طرحهای مختلف برای نجات صندوقهای بازنشستگی از بحران سالهای آینده سخن گفت و افزود: دلیل عمده بحران صندوقهایی همچون صندوق بازنشستگان کارکنان فولاد، برداشت وجوه کسورات بیمهای مشمولان این صندوقها است که دولت در دهههای گذشته به جای واریز کردن در صندوق، این منابع را در بخشهای دیگری سرمایهگذاری کرده است. این در حالی است که اگر در سال 63 این وجوه به طور مثال به قیمت 50 میلیون تومان ارزیابی میشده، باید امروز به نرخ روز محاسبه و تسویه شود.
وی ادامه داد: برای بررسی وضعیت صندوقهای بازنشستگی و طرحهایی به منظور حل بحران بازنشستگی در سالهای آینده طرحهایی با مشاوران خارجی تهیه شده که خروجی آن سبدی از راهکارهای مختلف دیده شده است که خروجی آن علاوه بر دولت به مجلس و سایر نهادهای حاکمیتی کشور ارائه شده است. از جمله این راهکارها باز شدن دوباره ورودی استخدامها به صندوقهای بازنشستگی یا تغییر پلکانی سن بازنشستگان برای آقایان تا سن 65 و برای خانمها تا سن 60 سال میباشداست.
وی ادامه داد: در عین حال وضع عوارض حدید برای پیمانکاران دولتی با هدف مشمول شدن پرداخت کسورات حق بیمه به صندوقها و سایر راهحلها پیشبینی شده است.
معاون اقتصادی صندوق بازنشستگی کشوری با تاکید دوباره بر اهمیت بحران صندوقهای بازنشستگی برای جامعه عنوان کرد: عمده داراییهای مالی صندوقهای بازنشستگی در بازار سرمایه قرار گرفته و این در حالی است که طی دو سال گذشته صندوق بازنشستگی کشوری توانسته از جهت استحصال سود منطقی و مناسب و همچنین حفظ ثروت سهامداران وضعیت بهتری بر روی داراییهای پولی خود داشته باشد.
وی افزود: علاوه بر به روز رسانی سبد سرمایهگذاریها و تحصیل دارایهای سودآور به جای سرمایهگذاریهای غیرمولد و یا برخوردار از حاشیه سود کمتر از 2 درصدی صندوق بازنشستگی کشوری توانسته طی دو سال گذشته از مجموع 10 هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری بورسی خود سود 3 هزار میلیارد تومانی استحصال نماید.
به گفته وی صندوق بازنشستگی از طریق مهندسی مالی سود تقسیمی مجامع از محل مطالبات سهامداران را در راستای بهبود وضعیت مالی صندوق در دستور کار قرار داده و توانسته است، از طریق تشکیل گروه سبدگردان در شرایطی که بورس با نوسانهای مختلفی مواجه بوده؛ در ضمن حفظ ثروت صاحبان سهام در صندوقهای بازنشستگی از افزایش ارزش 1300 میلیارد تومانی برخوردار شود.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد