ایران قطب انرژی غرب آسیا می‌شود

مدیر عامل بورس انرژی:

ایران قطب انرژی غرب آسیا می‌شود

مدیر عامل بورس انرژی ایران با بیان این که تامین مالی پروژه‌های صنایع نفت و انرژی از طریق بورس انرژی انجام می‌شود، گفت: ایران به قطب انرژی منطقه غرب آسیا تبدیل می‌شود.

به گزارش دیوان اقتصاد،سید علی حسینی مدیر عامل بورس انرژی ایران در گفت‌وگو با فارس با اشاره به عرضه اولیه 500 میلیارد تومانی اوراق سلف موازی استاندارد میعانات گازی در روز چهارشنبه ، گفت: اوراق سلف موازی استاندارد میعانات گازی توسط شرکت توسعه نفت و گاز صبا کنگان که از مجموعه شرکت های فرعی صندوق بازنشستگی کارکنان نفت محسوب می‌شود، به ارزش 5000 میلیارد ریال در بازار مشتقه بورس انرژی ایران در نماد «سمیعا 991» طی روز چهارشنبه عرضه و با موفقیت پذیره نویسی شد.

وی با اشاره به حجم و قیمت این اوراق افزود:حجم این اوراق در مجموع 760 هزار و 132 قرارداد سلف موازی استاندارد میعانات گازی برای شرکت توسعه نفت و گاز صبای کنگان بود که با هدف تامین مالی طرح توسعه جامع و تکمیل فازهای 11 الی 24 پارس جنوبی و به قیمت عرضه شش میلیون و 577 هزار و 800 ریال برای هر قرارداد با موفقیت پذیره نویسی شد.

حسینی با بیان اینکه این عرضه اولیه بخشی از تامین مالی 15 هزار میلیارد ریالی شرکت توسعه نفت و گاز صبای کنگان است که طی یکسال و در سه مرحله انجام می شود، یاد آور شد: مدت و سررسید قراردادهای مربوط به اوراق سلف موازی استاندارد میعانات گازی یکساله یا به عبارتی یکسال پس از شروع دوره عرضه اولیه با نرخ سود روز شمار 17.5 درصد بوده و اوراق مذکور از طریق شرکت‌های کارگزاری دارای مجوز معاملات سلف موازی استاندارد عرضه می شود.

بورس انرژی ایران هاب انرژی غرب آسیا

مدیر عامل بورس انرژی از ظرفیت تبدیل شدن بازار انرژی ایران به قطب انرژی غرب آسیا سخن گفت و افزود: اوراق سلف موازی استاندارد یکی از ابزارهای کارآمد در حوزه تامین مالی اسلامی محسوب می‌‌شود که از آن می‌توان برای تجهیز منابع موجود در بازار سرمایه با هدف توسعه صنایع نفت،گاز و برق بهره برد.

جزییات تامین مالی صنعت نفت و گاز و صنعت برق در بورس انرژی

حسینی پیرامون سهم بورس انرژی در فرایند تامین مالی صنعت نفت و گاز و همچنین صنعت برق ایران گفت: تاکنون مجموع ارزش عرضه اولیه و معاملات ثانویه اوراق سلف موازی استاندارد و صندوق سرمایه گذاری پروژه در بورس انرژی ایران به رقم  143 هزار و 655 میلیارد و 393 میلیون و 216 هزار و 84 ریال رسیده است.

وی این را هم گفت: تا کنون ارزش عرضه اولیه انواع اوراق سلف موازی استاندارد و صندوق سرمایه گذاری پروژه در بورس انرژی ایران بالغ بر101 هزار و 644 میلیارد و 280 میلیون و 238 هزار و 954 ریال شده است و علاوه بر آن ارزش معاملات ثانویه اوراق سلف موازی استاندارد و صندوق سرمایه گذاری پروژه نیز بالغ بر 42هزار و 11 میلیارد و 112 میلیون و 977 هزار و 130 ریال است.

به گفته حسینی از این رقم می توان به بزرگ ترین تامین مالی دولت جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر نفت خام به ارزش 25 هزار میلیارد ریال و بزرگ‌ترین تامین مالی صنعت برق کشور برای گروه مپنا از طریق انتشار اوراق سلف موازی استاندارد به ارزش 2 هزار میلیارد ریال در بورس انرژی اشاره کرد.

مدیرعامل بورس انرژی اضافه کرد: از سال 1394 تا کنون ، صنعت برق کشور توانسته است از طریق بورس انرژی ایران با انتشار و عرضه اولیه اوراق سلف موازی استاندارد، بالغ بر 9 هزار و 150 میلیارد ریال منابع مالی را جذب نماید.

همچنین با راه اندازی صندوق سرمایه گذاری پروژه نیروگاه پرند میلغ یک هزار میلیارد ریال منابع مالی برای گروه مپنا در بورس انرژی فراهم و انجام شده است.

حسینی در ادامه افزود:صنعت نفت و گاز ایران نیز تا کنون توانسته از طریق انتشار اوراق سلف موازی استاندارد بر روی فرآورده‌های مختلفی همچون نفت خام ، نفت کوره ، گاز مایع و بنزین در بازار مشتقه بورس انرژی اقدام به تامین مالی 92 هزار میلیارد ریالی نماید.

ایفای نقش موثر در تعاملات بین‌المللی با دو شرط

مدیر عامل بورس انرژی، برخورداری از منابع عظیم انرژی به عنوان امنیت تولید و قیمت‌گذاری حامل‌های انرژی را دو عامل مهم برای ایفای نقش موثر در تعاملات بین‌المللی عنوان کرد و افزود: با توجه به برخورداری کشور از منابع غنی هیدروکربوری ضروری است، تا ضمن فاصله گرفتن از ساختارهای سنتی عرضه و فروش حامل های انرژی به سرعت نظام قیمت‌گذاری انرژی را به سمت سازوکارهای مبتنی بر بازارهای متشکل سوق داده شود تا بتوان علاوه بر تخصیص بهینه منابع در داخل، قیمت‌گذاری انواع حامل‌های انرژی را در منطقه نیز راهبری کرد.

به گفته حسینی، بورس انرژی ایران برای تبدیل شدن به هاب انرژی غرب آسیا به عنوان یک هدف استراتژیک، نیازمند حمایت‌های قانونی و همکاری همه جانبه همه دستگاه‌های ذیربط از جمله وزارتخانه‌های نفت و نیرو است.

توسعه بازار انرژی در گرو توسعه بازار سرمایه

سخنگوی بورس انرژی یادآور شد: مطابق با قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب مجلس شورای اسلامی، توسعه بازار سرمایه با تأکید بر طراحی و مهندسی ابزارهای مالی و کالایی، توسعه بازار انرژی و عرضه نفت خام و فرآورده‌های نفتی در بورس انرژی باید انجام شود.

وی ادامه داد: همچنین وزارت نیرو طبق قانون برنامه ششم توسعه ، موظف است به‌ منظور افزایش بازدهی و ضریب بهره‌وری نیروگاه‌ها قیمت خرید برق را با توجه به ساز و کار بازار در بورس تعیین کند.

حسینی با بیان اینکه ملاک تصمیم گیری برای عرضه کالاها در بورس انرژی، ماهیت ذاتی کالا است، تصریح کرد: در صورتی که کالا ها، ماهیت انرژی داشته باشند در بورس انرژی معامله خواهند شد. هدف از تشکیل بورس انرژی، تحکیم و ارتقاء جایگاه و کارکردهای بورس انرژی برای ذینفعان، بکارگیری رویه های موثر جهت حفظ سلامت بازار و صیانت از حقوق ذینفعان، طراحی ابزارها و محصولات جدید با توجه به نیازهای ذینفعان و اقتضائات محیطی، ارزش آفرینی و تامین منافع سهامداران، تعامل و همکاری موثر با نهادهای فعال در بازارهای مالی است.

همچنین انواع نفت خام، انواع نفت سفید، نفت کوره و مازوت، انواع گازهای طبیعی، میعانات گازی، انواع گازوئیل، انواع نفتا، انواع بنزین، انواع سوخت جت، هیدروژن، گاز مایع،نفت سفید،گاز مایع و انواع زغال سنگ و زغال چوب، قطران و حلال ها از جمله محصولات معامله شده در بورس انرژی هستند.

حسینی در پایان گفت: بورس انرژی ایران تلاش کرده با تقویت بازار مالی کشور از طریق بستر سازی و تعریف ابزار های مالی مختلف ضمن فراهم کردن امکان تامین مالی موثر بنگاه ها و واحد های اقتصادی از بازار سرمایه به افزایش سهم تامین مالی بلند مدت در اقتصاد کمک کند.




ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.

کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد
.
.
.
.