رئیسکل بانک مرکزی با بیان "هیچ مشکلی در بازار ارز نداریم گفت: ارز را مفتی خرج نمیکنیم و به کسی هم ارز مفت نمیدهیم.
ارز را مفت به کسی نمیدهیم
ارز را مفت به کسی نمیدهیم
به گزارش دیوان اقتصاد، محمدرضا فرزین در دهمین همایش بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت، اظهار داشت: فنر خیالی و مجازی درست کردند و مدام انتظارات تورمی را برای فعالان اقتصادی زنده نگه میدارند و مدام میگویند فنر ارز فشرده شده و تا اخر سال رها میشود. سیاست تثبیت سیاست قطعی ماست و کوتاه هم نمیآییم. رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه نمیتوان برخی آمار و ارقام را در زمینه ارزی اعلام کرد، گفت: با وجود اینکه در حوزه ارزی هیچ محدودیتی نداریم، اما ارز را به هر کس میدهیم آن را رصد خواهیم کرد. در این میان اگر مردم به آمارهای تولید شده و بانک مرکزی اعتماد کنند، مشکلات حل میشود، چراکه در این برهه زمانی جنگ، جنگ روایتهاست. جنگ روایت بین روایت ما و روایت دشمن. وی گفت: مراودات با کشورهای مختلف داریم ولی هیچ نظارت دقیقی وجود نداشته و خیلی از آسیبها بخاطر عدم نظارت و اجرای مقررات است. فرزین گفت: از نظر ارزی در شرایط بسیار خوبی هستیم، اما برخی اطلاعات را به دلایل امنیتی نمیتوانیم ارائه کنیم. امروزه تسلط لازم را نیز در حوزه ارز داریم و هیچ مشکلی در تامین ارز و کنترل نرخ ارز نداریم.
وی گفت: با اطلاع میگویم عدهای در خارج از کشور نشستهاند و برای بازار ارز کشور نقشه میکشند و مرتب تاریخهای خیالی ارائه میکنند که نرخ ارز جهش پیدا میکند و حتی یک فنر فرضی در نظر گرفتهاند که ادعا میکنند که این فنر جهش پیدا میکند و اگر مردم به حرفهای آنها اعتماد کنند و به آمار و اطلاعات ما اعتماد نکنند، قطعا این اتفاق میافتد.وی افزود: مسئله بعدی انتظارات است که در پیشبینی پذیری اقتصاد نقش مهمی دارد. شرایطی به وجود آمده است که عدهای مرتب با عملیات روانی سعی در اخلال در شاخصهای اقتصادی و نرخ ارز میکنند. همینکه آرامشی در بازار برقرار میشود با انتشار شایعات و خبرهای نادرست سعی میکنند بر اقتصاد کشور اثر بگذارند. این جریان از خارج کشور مدیریت میشود. این جریان همواره انتظارات تورمی را در جامعه شکل میدهند. وی تاکید کرد: مبارزه با جریان خارجی که قصد بیثبات سازی اقتصاد کشور را دارند نیاز به هوشمندسازی و اعتماد مردم دارد. وی افزود: میگویند بانک مرکزی مسئول تورم یا مسئول ارز است. نه، این طور نیست عوامل متعددی تأثیرگذار هستند.
تقویت نظارت بانکی
وی تصریح کرد: رئیس کل بانک مرکزی مسئله مهم دیگر در بانک مرکزی را بحث نظارت عنوان کرد و گفت: ما نظارت کافی بر بانکها نداریم و حتی با توجه به تجربه قبلی در شبکه بانکی، خود بانکها هم نظارت کافی و مؤثر در زیر مجموعه خود ندارند و این مسئله باید حتما تقویت شود و هم بر بازار ارز و هم بر بازار ریال نظارت کافی اعمال کنیم. رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: حکمرانی ریال که مطرح میشود به معنی این است که پول ملی ما باید حکمرانی لازم را داشته باشد. به عنوان مثال در مراودات صورت گرفته با کشورهای مختلف پول و ارز جابهجا میشود و نظارت درست و دقیقی صورت نمیگیرد که پژوهشکده پولی و بانکی و بانکها میتوانند به ما در این زمینه کمک کنند. وی با بیان اینکه میخواهیم مرتب بانکها و پول را رصد کنیم ولی در این حوزه مشکل داریم، افزود: مشکل دیگر تولید آمار است؛ دادههای اقتصاد کلان باید ابزاری برای سیاست گذاری و پیش بینی آینده باشند؛ الان آمار واطلاعات موجود این کمک را نمیکند؛ به صورت نسبی میگویم؛ اما آمار اصلاً به روز نیست و مبتنی بر آمار گذشته است؛ دیتای تورم مربوط به دو سال گذشته است و هیچ کمکی به ما در سیاست گذاری نمیکند.
تفکیک حساب های تجاری و حقیقی
کار خوبی که در بانک مرکزی انجام شده، تفکیک حساب های تجاری و حقیقی است که به ما کمک میکند نظارت بهتری در زمینه پولشویی داشته باشیم. از سوی دیگر عملا چک با حرکت به سمت الکترونیکی شدن به ابزار قابل اعتمادی در سیستم بانکی تبدیل شده است.
او در ادامه با بیان اینکه "اقدامات خوبی در حوزه بانکداری الکترونیک طی سالهای گذشته انجام شده است"، افزود: هوش مصنوعی، تصمیمگیری براساس داده و اطلاعات را هموار میکند؛ باید در حکمرانی نیز به ما کمک کند و به بینشی تبدیل شود.
رئیسکل بانک مرکزی ضمن تصریح به اینکه "باید در هوش مصنوعی جزو ده کشور اول دنیا باشیم"، گفت: ما در بعضی از حوزهها عملکردمان خوب است بهخصوص در زیرساختها؛ خیلی از کشورها از الکترونیکی بودن 97 درصد زیرساخت پرداخت تعجب میکردند. الآن 90 درصد چکها صیادی است و این روی قابل اعتماد شدن چک تأثیرگذار بوده است.
وی به رمز ارزها اشاره و تصریح کرد: در رمز ارزها سیاست ما این است که اگر قانونی شود به صادرات و واردات کمک کند ولی محدودیت اعمال شده به استفاده از رمز ارزها در داخل مربوط میشود. دلیل آن هم پولشویی است و شواهد زیادی داریم که از رمز ارز برای پولشویی استفاده میشود.
فرزین گفت: قصدمان این است که یک بار دیگر قوانین و مقررات این حوزه را مرور کنیم؛ اگر به ما کمک کند از آن استفاده میکنیم؛ تیمی در بانک مرکزی برای این موضوع تشکیل شده و انشاالله به اصلاح سیاستهای ما کمک کند.
تولید آمار برای منافع سیاسی
فرزین گفت: این آمار بیشتر ابزاری برای منافع سیاسی شده است و کمکی به ما بهعنوان سیاستگذار نمیکند! ما باید منافع ملی آمار اقتصادی را حس کنیم. آمار اقتصادی را تولید نمیکنیم که یکی بگوید "من خوب بودم، دیگری بد"؛ باید آماری تولید شود که به ما کمک کند تا بدانیم سیاست بعدی ما باید چه شود.
فرزین پیشبینیپذیر کردن اقتصاد را موضوع مهم دیگری دانست که باید به آن پرداخته شود و گفت: در این حوزه هم دچار مشکل هستیم؛ در سالهای قبل تکانههای متعددی داشتیم که اگر قابل پیشبینی بود آثار منفی کمتری را شاهد بودیم.
وی افزود: باید بتوانیم خوب پیشبینی و پیشنگری کنیم و سیاست متناسب اتخاذ کنیم تا آثار منفی تکانهها را خنثی کنیم. بهموقع نمیتوانیم تصمیمات مناسب اقتصادی بگیریم و شوکهایی را که به اقتصاد وارد میشود، پیشبینی کنیم.
وی همچنین از کاهش نرخ رشد نقدینگی از بالای 40 به 26 درصد خبر داد و گفت: سیاست تثبیت سیاست قطعی ماست و کوتاه هم نمیآییم؛ انتظاراتتان را با سیاست تثبیت هماهنگ کنید و به فنرهای خیالی که میسازند توجه نکنید، به تئوریهای الکی توجه نکنید.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد