مصرف سرانه گوشت قرمز در ایران به زیر نصف رسید

مصرف سرانه گوشت قرمز در ایران به زیر نصف رسید

تازه‌ترین داده‌های مرکز آمار ایران نشان می‌دهد میانگین مصرف ماهانه گوشت قرمز خانوارها از ۲.۸ کیلوگرم در سال ۱۳۹۰ به ۱.۲۵ کیلوگرم در سال ۱۴۰۳ سقوط کرده است.

 

به گزارش دیوان اقتصاد، مصرف چلوکباب، آب‌گوشت، خورشت‌های پر از گوشت و ... همیشه برای ایرانیان لذت‌بخش بوده است.
از طرف دیگر جدای از لذت مصرف گوشت قرمز به هرشکل، این قلم از کالا در تامین پروتئین و سلامت بدن نیز موثر هستند. از همین‌رو گوشت قرمز از اقلام حیاتی سبد خانوار است. از همین‌رو در این گزارش روند متوسط مصرف گوشت قرمز یک خانوار ایرانی در یک ماه مشخص از سال ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۳ و همچنین متوسط مصرف گوشت قرمز یک خانوار در یک ماه مشخص به تفکیک استان‌ها در سال ۱۴۰۳ بررسی شده است.
محاسبات اکوایران برمبنای داده‌های هزینه درآمد خانوار که توسط مرکز آمار اعلام می‌شود صورت گرفته است.

مصرف گوشت قرمز به کف ۱۴ ساله رسید
روند متوسط مصرف گوشت قرمز یک خانوار از سال ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۳ نزولی بوده است. در سال ۱۳۹۰ متوسط مصرف گوشت قرمز یک خانوار ایرانی در ماه حدود ۲.۸ کیلوگرم بوده است. این سال البته شرایطی ویژه نسبت به سال‌های بعدتر داشته است. در این سال هنوز تحریم‌های هسته‌ای اعمال شده علیه ایران شدت نگرفته بود و از سوی دیگر دولت به هر فرد یارانه‌ای معادل ۴۵ دلار تخصیص داده بود که منجر به افزایش قابل‌توجه قدرت خرید شده بود.
با این‌حال بعد از سال ۱۳۹۰ و شدت گرفتن تحریم‌های آمریکا و سایر کشور‌های غربی علیه اقتصاد ایران موجب شد تا تورم افزایش یافته، قدرت خرید افراد کمتر شود و میانگین مصرف گوشت قرمز یک خانوار نیز کاهش پیدا کند. در سال ۱۳۹۲ میانگین مصرف گوشت قرمز یک خانوار به صورت ماهانه ۲.۱۹ کیلوگرم برآورد شده است. بعد از انعقاد برجام و کاهش تورم و افزایش توامان قدرت خرید مردم، روند کاهشی مصرف گوشت قرمز متوقف شده و روندی ثابت را در پیش گرفت.
خروج آمریکا از برجام و بازگشت دوباره تحریم‌ها به افزایش تورم انجامید؛ به‌طوری که در سال ۱۳۹۸ رقم مصرفی گوشت قرمز یک خانوار در ماه معادل ۱.۳۸ کیلوگرم برآورد شد. البته از سال ۱۳۹۸ به بعد متوسط مصرف گوشت قرمز خانوار‌ها افزایش یافت و در سال ۱۴۰۰ معادل ۱.۸ کیلوگرم محاسبه شد. علت این امر مشخص نیست، اما می‌توان در این‌باره حدس‌هایی زد.
یکی از موارد رشد مصرف گوشت قرمز به عنوان کالای جانشین و تحولات مربوط به سبد مصرفی خانوار‌ها است. مورد دیگر نیز می‌تواند افزایش مصرف در دوره کرونا به علت نااطمینانی در مورد حوادث آینده باشد. با این‌وجود از سال ۱۴۰۱ روند متوسط مصرف گوشت یک خانوار ایرانی کاهشی شده و در سال ۱۴۰۳ به پایین‌ترین مقدار در ۱۴ سال رسید. در این سال متوسط مصرف گوشت قرمز معادل یک کیلو و ۲۵۰ گرم در ماه بوده است.

در ۱۴۰۳ مصرف گوشت قرمز در استا‌ن‌ها چگونه بوده است؟
بررسی‌ها نشان می‌دهد که در سال ۱۴۰۳ متوسط مصرف گوشت قرمز یک خانوار در استان مرکزی از سایر استان‌های بیشتر بوده و برابر با ۲.۴۵ کیلوگرم محاسبه شده است. بعد از مرکزی، چهارمحال و بختیاری با ۲.۳۳ کیلوگرم قرار گرفته است. استان‌هایی مثل گلستان، خراسان جنوبی، قم، یزد و ایلام نیز در رتبه‌های بعدی هستند.
در انتهای رتبه‌بندی استان‌ها در مصرف گوشت قرمز در سال ۱۴۰۳ استان‌های هرمزگان، آذربایجان غربی و هرمزگان قرار دارند. یک خانوار در استان هرمزگان در سال ۱۴۰۳، ۰.۶ کیلوگرم در ماه گوشت قرمز مصرف کرده که کمترین مقدار در میان استان‌های دیگر بود.
لازم به ذکر است اگر بعضی اعداد و ارقام در مورد برخی استان‌ها با مشاهدات میدانی سازگار نیست، این امر احتمالا به دلیل نوع تکمیل پرسشنامه مرکز آمار است. چراکه اگر خانوار‌ها در یک استان خاص خرید‌های خود را به شکل عمده انجام دهند، هزینه آنها برای برخی اقلام خاص در ماه سرشماری به صورت غیرمعمول پایین یا بسیار بالا خواهد بود. به‌طور مثال در گزارشات قبلی این مسئله را در رابطه با مصرف برنج در استان گیلان شاهد بودیم.

منبع: اکوایران




ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.

کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد
.
.
.
.