اختصاصی/ چالش‌ها و ناکارآمدی‌های نظام ارزی و مدیریت بازار توسط بانک مرکزی

اختصاصی/ چالش‌ها و ناکارآمدی‌های نظام ارزی و مدیریت بازار توسط بانک مرکزی

با وجود تخصیص بودجه‌های مشخص برای بازار ارز، مدیریت این بازار توسط دولت با چالش‌های عمده‌ای مواجه است. تلاش برای یکسان‌سازی نرخ ارز نیمایی و توافقی که هدف مثبت دارد، در عمل با مشکلات فراوانی مواجه شده است. سوال اصلی که همچنان بدون پاسخ باقی‌مانده این است که مبنای نرخ‌گذاری ارز باید چه باشد؟ آیا بانک مرکزی باید براساس نرخ‌های بازار غیررسمی تصمیم‌گیری کند یا به دنبال ایجاد روشی اصولی‌تر باشد؟

عباس گودرزی، سخنگوی هیئت رئیسه مجلس، در گفت‌وگو با دیوان اقتصاد، بر این باور است که بانک مرکزی باید از هرگونه شائبه فعالیت‌های شبه‌دلالی دوری کند. اقدامات این نهاد گاهی از اصول موردنظر فاصله می‌گیرد، به‌ویژه زمانی که بازار ارز تحت تأثیر فضایی غیرشفاف و نرخ‌سازی‌های غیررسمی قرار می‌گیرد. گودرزی تأکید دارد که بانک مرکزی باید با قاطعیت بیشتری با افرادی که از طریق فضای مجازی یا ابزارهای غیرشفاف اقدام به ایجاد نوسان و آشفتگی در بازار می‌کنند، برخورد کند. این نوع رفتارهای سودجویانه باعث پیچیدگی در بازار و کاهش اعتماد عمومی به سیاست‌های ارزی می‌شود.

از سوی دیگر، یکی از نگرانی‌های اصلی، اتکای دولت به نرخ‌های بازار غیررسمی است که اغلب از سوی گروه‌های خاص مدیریت و سودجویی می‌شود. گودرزی معتقد است که کشف قیمت نباید به گونه‌ای انجام شود که منافع گروه‌های خاص به منابع عمومی کشور گره بخورد؛ چرا که این روش نه‌تنها مشکلات را حل نمی‌کند بلکه بر بی‌ثباتی بازار ارز می‌افزاید.

در حالی که دولت در بودجه ۱۴۰۴ حدود یک میلیارد دلار برای تأمین دارو با نرخ ترجیحی ۴۲۰۰ تومان در نظر گرفته است، گودرزی بر لزوم مدیریت شفاف سایر کالاهای اساسی تأکید دارد. همچنین، برخورد جدی با افراد و نهادهایی که باعث بر هم خوردن نظم بازار می‌شوند، ضرورت دارد. در صورتی که این عوامل به درستی کنترل نشوند، آینده بازار ارز بیشتر تحت‌تأثیر بی‌ثباتی قرار خواهد گرفت و دولت در دستیابی به اهداف خود برای کنترل بازار ارزی موفق نخواهد بود.




ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.

کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد
.
.
.
.