رئیس کل بانک مرکزی گسترش اوراق مرابحه ارزی را سیاست محوری برای تامین مالی طرح های پیشران و ارزآور عنوان کرد و گفت: بانک مرکزی با همکاری صندوق توسعه ملی به عنوان یک نهاد مالی شناخته شده بین المللی بستر جذب سرمایه گذاران خارجی و داخلی در طرحهای اقتصادی را فراهم می کند و انتشار اوراق مرابحه ارزی با نرخ جذاب ۶ درصدی نخستین گام در جهت تامین مالی طرح های پیشران و ارزآور کشور است.
انتشار اوراق مرابحه ارزی برای تامین مالی طرحهای پیشران
انتشار اوراق مرابحه ارزی برای تامین مالی طرحهای پیشران
به گزارش دیوان اقتصاد، محمد رضا فرزین در مراسم امضای تفاهمنامه همکاری بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی تصریح کرد:نرخ اوراق مرابحه ارزی ۶ درصد تعیین شده است که هم برای سرمایه گذاران جذاب است و هم با توجه به نرخ های موجود در بازار نرخ مناسبی است و این امر بستر مناسبی را برای تامین مالی طرح های اقتصادی کشور از طریق اوراق مرابحه ارزی فراهم می کند.
وی با بیان اینکه در این طرح صندوق توسعه ملی به عنوان نهاد پذیره نویس در نظرگرفته شده است و این صندوق با توجه به درامد مستمر ارزی که دارد می تواند نقش بازارگردان را نیز ایفا کند افزود: بینالمللی شدن بازار اوراق ارزی هدف اصلی بانک مرکزی است چراکه با توجه به جذابیت این اوراق هم اکنون سرمایه گذاران خارجی به دنبال خرید این اوراق هستند بنابراین بازار اوراق مرابحه ارزی به ایران محدود نخواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: سال گذشته اوراق ارزی برای نخستین بار به منظور تامین مالی طرح بید بلند عرضه شد و هم اکنون درحالی این اوراق عرضه می شود که صندوق توسعه ملی به عنوان یک نهاد مالی معتبر شناخته شده در دنیا متعهد پذیره نویسی این اوراق است و قطعا سرمایه گذار خارجی این اوراق را خریداری خواهند کرد.
رئیس کل بانک مرکزی افزایش سهم تجارت و درامدهای ارزی کشور را هدف اصلی در حوزه اقتصادی عنوان کرد و افزود: سطح کنونی درآمده ای ارزی کشور اگرچه رشد خوبی داشته است اما راضی کننده نیست ؛ لذا انتظار می رود با آغاز روند تامین مالی از طریق عرضه اوراق مرابحه ارزی و اقدامات در دست اجرای تامین مالی ارزی از خارج روند تامین مالی سرعت بیشتری بگیرد و بانک مرکزی امسال برای تامین مالی ارزی ۱۵ میلیارد دلار از داخل و خارج از کشور آمادگی دارد.
رئیس کل بانک مرکزی یکی از تنگناهای تحقق رشد اقتصادی ٨ درصدی را توجه جدی به موضوع تامین مالی دانست و گفت: باید گره تامین مالی برای تحقق این هدف در گشور گشوده شود، بخشی از تأمین مالی مورد نیاز دستیابی به این رشد باید از منابع خارجی و بخشی نیز از منابع داخلی تامین شود به همین دلیل سال گذشته بازار اوراق مرابحه ارزی راه اندازی شد و درهمین قالب اوراق ارزی برای تامین مالی پروژه پایشگاه بید بلند به ارزش ۱۰۰ میلیون یورو عرضه شد که استقبال خوبی نیز از این طرح به عمل امد به طوری که تمام این اوراق طی یک روز به فروش رفت بنابراین این تجربه نشان داد که در صورت عرضه اوراق ارزی خریداران زیادی برای ان وجود دارد.
وی با بیان اینکه مرکز مبادله ارز و طلای ایران همزمان با اغاز فعالیت خود در سال گذشته، ضمن ورود به بازار ارز و طلا در حال راه اندازی بازارهای مختلف در این مرکز است ،تصریح کرد:بعد از تجربه موفق عرضه اوراق ارزی برای پروژه بید بلند در سال گذشته ، از بنگاه های اقتصادی دعوت شد تا در صورت نیاز به تامین مالی به مرکز مبادله ارز و طلای ایران مواجعه کنند تا با تعریف ابزار لازم زمینه برای تامین مالی این بنگاهها فراهم شود.
رئیس کل بانک مرکزی خطرنشان کرد: خوشبختانه هم اکنون ۱.۵ میلیارد یورو تقاضا ثبت شده است و شرکتهایی همچون بید بلند ۲۰۰ میلیون یورو، فولاد مبارکه ۲۰۰ میلیون یورو، پتروشیمی بندر امام خمینی (ره) ۱۵۰ میلیون یورو، گلگهر ۷۰ میلیون یورو، مپنا ۱۵۰ میلیون یورو تقاضای جذب سرمایه گذاری ثبت کرده اند و شروع این روند با فولاد مبارکه به مبلغ ۲۰۰ میلیون یورو خواهد بود که طی روزهای اینده انجام خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: صندوق توسعه ملی از مهمترین نهادهای تأمین مالی ارزی در کشور است، زمانی که صندوق توسعه ملی در سال ۱۳۹۰ راهاندازی شد در اوج درامدهای ارزی ایران بود این منابع ارزی این صندوق به ۵۰ میلیارد دلار رسید و در آن مقطع مورد توجه جدی نهادهای مالی دنیا قرار گرفت ،متاسفانه شرایط تحریم موجب شد که در فرایند تشکیل صندوق مشکلاتی ایجاد شود با این حال هم اکنون صندوق پس از گذشت بیش از ١٣ سال با مدیریت مناسب آقای غضنفری نقش خود را تقویت می کند و بعد از شرایط سخت تحریم به روزهای خوب و دوران اوج خود بازمیگردد و تامین مالی بنگاههای بزرگ کشور را انجام میدهد.
رئیس صندوق توسعه ملی: اوراق مرابحه مشکل تامین مالی بین بازیگران را حل کرده است
مهدی غضنفری امضای تفاهم نامه همکاری با بانک مرکزی برای تامین مالی ارزی طرح های پیشران را ابزاری توصیف کرد که امکان استفاده از اعتبار بنگاه ها را علاوه وجوه نقد توسط صندوق توسعه ملی فراهم می کند.
وی با بیان اینکه آقای شهید رییسی دو مصوبه مناسب برای صندوق توسعه ملی به یادگار گذاشتند، عنوان کرد: با تدبیر و پیگیری شهید رئیسی و اصلاح شیوه نامه صندوق اجازه داده شد فراتر از اعطای تسهیلات سنتی در صندوق توسعه ملی فراهم شود .
رئیس صندوق توسعه ملی افزود :پیش از این متقاضی وام به بانک مراجعه و تسهیلات دریافت می کرد. اما با ورود صندوق، سه بازیگر اصلی درگیر تامین منابع مالی شدند.
وی عنوان کرد: اوراق مرابحه مشکل تامین مالی بین بازیگران را حل کرده است؛ با خرید و فروش اوراق امکان خرید اوراق توسط مردم و سرمایه گذاران دیگر نیز فراهم شد. براین اساس، 200 میلیون اوراق به فولاد مبارکه اعطا شد که مردم و سرمایه گذاران هم می توانند مشارکت کنند.
غضنفری تاکید کرد: در صورتی که شخصی اوراق ارزی خریداری کند، صندوق باید بازپرداخت ارزی آنرا تضمین کند و حق ندارد بگوید ریال میدهیم؛ به هیچ وجه چنین ریسکی برای مردم وخریداران وجود ندارد.
رییس صندوق توسعه ملی با اشاره به اینکه این اقدام حرکتی به سمت استفاده از ابزارهای نوین مالی است، ادامه داد: با این قبیل اقدامات تامین مالی سرعت می گیرد و بستر مناسب برای کاهش خطرپذیری برای سرمایه گذاران فراهم می شود، چراکه اوراق مرابحه روش مناسبی برای شرکت هایی است که نیازمند سرمایه هستند.
این مقام مسئول یادآور شد: براین اساس فولاد مبارکه 200 میلیونیورو و هلدینگ خلیج فارس نیز 200 میلیونیورو اوراق مرابحه منتشر می کنند؛ ظرف هفته آینده اقدامات مربوطه انجام میشود.
همچنین در این جلسه، علی سعیدی، رئیس مرکز مبادله ارز و طلای ایران، گفت: ثبت تقاضای یک میلیارد و ۴۹۰ میلیون دلاری اوراق ارزی در مرکز مبادله ارز و طلا رئیس مرکز مبادله ارز و طلای ایران ضمن ارائه گزارشی از عملکرد این مرکز طی یکسال گذشته در بازار ارز و طلا گفت: تاکنون در قالب ۶۶ جلسه حراج طلا ۱۲ تن طلا به ارزش ۵۵ همت در این مرکز عرضه شده است همچنین در این مدت در قالب ۳۳ جلسه حراج سکه ۷۷ هزار و ۵۰۰ متقاضی شرکت کرده اند.
وی افزود : تاکنون یک میلیارد و ۴۹۰ میلیون دلار تقاضای اوراق ارزی در خصوص طرح های با اولویت در مرکز مبادله ارز و طلا ثبت شده است.
رئیس انجمن صنفی کارفرمایان پتروشیمی: این حرکت امید تازه ای در اقتصاد کشور برای پیشبرد طرح های پیشران ایجاد کرده است
احمد مهدی ابهری، رئیس انجمن صنفی کارفرمایان پتروشیمی نیز در این جلسه ضمن تقدریر از این اقدام بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی گفت: این حرکت امید تازه ای در اقتصاد کشور به ویژه برای پیشبرد طرح های پیشران در صنعت پتروشیمی ایجاد کرده است.
وی با بیان اینکه مگا پروژه بید بلند نخستین طرحی بود که سال گذشته از طریق اوراق مرابحه ارزی تامین مالی شد افزود: براساس برنامه هفتم تولید صنعت پتروشیمی باید ۳۵ میلیون تن افزایش یابد که دستیابی به این جهش در تولید نیازمند ۲۲ میلیارد دلار سرمایه گذاری است.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: خوشبختانه صنعت پتروشیمی با وجود شرایط تحریم براحتی محصولات خود را در اقصی نقاط جهان به فروش می رساند.
رئیس انجمن صنفی کارفرمایان پتروشیمی گفت: با بازگشت صندوق توسعه ملی به کارکرد واقعی خود بستر مناسبی برای توسعه میادین گازی فراهم شده است و هم اکنون ۱۰ تفاهم نامه در این زمینه به ارزش ۸ میلیارد دلار توسط این صندوق تامین مالی شده است.
مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس:در هلدینگ خلیج فارس، ۱۵ میلیارد دلار طرح آماده سرمایه گذاری است
عبدالعلی علی عسگری، مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس نیز در این جلسه با بیان اینکه این مجموعه هم اکنون ۱۵ میلیارد دلار طرح آماده سرمایه گذاری دارد، گفت: سال گذشته سه ابر پروژه در مجموعه هلدینگ خلیج فارس به بهره برداری رسید و امسال نیز ۵ ابرپروژه به بهره برداری خواهد رسید.
وی از خاموش شدن بخشی از مشعل های فلر پالایشگاه های مجموعه هلدینگ خلیج فارس در قالب ابر پروژه بید بلند خبرداد و افزود: اجرای این طرح ها بدون همراهی بانک مرکزی امکان پذیر نبود.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد