عرضه اولیه به روش حراج در فرابورس متوقف شد

عرضه اولیه به روش حراج در فرابورس متوقف شد

مدیرعامل فرابورس گفت: روش عرضه اولیه سهام شرکت‌ها در فرابورس با ابزار «حراج عمومی» به دلیل مشکلاتی که در کشف قیمت داشت و منصفانه نبود، متوقف شده است.

به گزارش دیوان اقتصاد، محمدعلی شیرازی مدیرعامل فرابورس ایران در گفت‌وگو با ایرنا اظهار کرد: در چند سال اخیر ما اصلا روش حراج عمومی برای عرضه اولیه‌ها را در فرابورس نداشته‌ایم این روش تا قبل از سال ۱۳۹۹ استفاده می‌شد اما چون میزان عرضه محدود و سرمایه‌گذاران زیاد بود، معمولا قیمت خیلی بالا می‌خورد و چندان به نفع سرمایه‌گذاران نبود.

وی ادامه داد: برای رفع مشکل دو راه‌حل داشتیم یکی اینکه به روش ثبت سفارش انجام شود که قیمتی بین بورس و ناشر توافق و روی آن دامنه نوسان گذاشته شود که باتوجه به اینکه کشف قیمتی اتفاق نمی‌افتد و عملا نظر چند نفر در قیمت‌گذاری‌ها اعمال می‌شود، من این روش را نمی‌پسندم.

وی ادامه داد: روش ترکیبی این حُسن را دارد که حداقل ۴۰۰ تا ۵۰۰ نفر در خصوص ارزش‌گذاری مشارکت می‌کنند؛ ما بررسی کردیم که آیا با این روش ارزش‌گذاری، قیمت تعیین شده برای هر سهم با ارزش واقعی آن تفاوت زیادی دارد یا خیر؟ دیدیم که برخی سهم‌ها بالاتر از ارزش واقعی آن قیمت‌گذاری شده، تعدادی مطابق با ارزش واقعی و تعدادی از سهم‌ها هم پایین‌تر از ارزش واقعی، ارزش‌گذاری شده‌اند. به لحاظ آماری به ما ثابت شده روش ترکیبی بهتر از حراج عمومی در عرضه اولیه است. چون بازار خود به خود به سمت صنایعی که مورد اقبال سرمایه‌گذاران هستند، کشش پیدا می‌کند و برای سهام آن صنعت، ارزش بالاتری کشف می‌شود. عیوب آن کمتر از سایر روش‌هاست.

مدیرعامل فرابورس درباره عرضه اولیه‌های پیشِ رو گفت: این موضوع هم به کشش بازار و هم به اندازه و حجم فعالیت شرکت‌های متقاضی حضور در عرضه اولیه بستگی دارد. در حال حاضر شرایط بازار خوب است و اگر این روند ادامه یابد، توان هفته‌ای یک عرضه اولیه را داریم.

وی در خصوص برنامه‌های فرابورس در سال جاری یادآور شد: رسالت ما، تأمین مالی صنایع مختلف مخصوصا صنایعی که برای مردم و اقتصاد کشور ضروری‌تر هستند. همچنین یکی دیگر از رسالت‌های ما، فراهم کردن شرایط سرمایه‌گذاری برای سرمایه‌گذاران است. آنچه روی آن تأکید بیشتری داریم، ارتقای بازار نوآفرین در فرابورس است که اخیرا افتتاح شده است در این بازار شرکت‌های دانش‌بنیان یا رشدی و استارتاپی پذیرش می‌شوند.

شیرازی با تأکید بر اینکه توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان و استارتاپ‌ها یک ضرورت اقتصادی است، افزود: در بازار نوآفرین بستر مناسبی برای IPO و تأمین مالی شدن این شرکت‌ها فراهم شده است.

وی در خصوص شرکت‌های صندوق-پروژه در بورس تأکید کرد: این شرکت‌ها هم برای پروژه‌های ملی و دولتی و هم پروژه‌های خصوصی و کوچک امکان تأسیس و تأمین مالی را در فرابورس دارند؛ این صندوق پروژه‌ها در حوزه‌های فولاد، معدن و استخراج طلا، صنعت ساختمان فعال شده‌اند ولی هنوز راه‌اندازی آنها در فرابورس اعلام عمومی نشده است و پس از طی مراحل آماده‌سازی در بازار سرمایه، اسامی این شرکت‌ها به علاقه‌مندان برای سرمایه‌گذاری، اعلام می‌شود.




ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.

کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد
.
.
.
.