توقف افتتاح حساب صندوق‌های سرمایه‌گذاری برخی از بانک‌ها

توقف افتتاح حساب صندوق‌های سرمایه‌گذاری برخی از بانک‌ها

یک‌شنبه, سپتامبر 17, 2017 - 10:05 لینک کوتاه اشتراک گذاری با تلگرام پرینت

با اجرای بخشنامه نرخ سودی بانک مرکزی از ۱۱ شهریور ماه سال جاری اکثر بانک‌ها اقدام به جمع آوری صندوق های سرمایه گذاری کرده و برای مشتریان افتتاح حساب جدیدی انجام نمی‌دهند.

به گزارش دیوان اقتصاد به نقل از ایبِنا، با گذشت حدود دو هفته از آغاز اجرای بخشنامه نرخ سودی بانک مرکزی گزارش‌های میدانی ایبِنا حاکی از آن است که اکثر بانک‌ها این بخشنامه را رعایت می‌کنند و حساب‌های روزشمار با نرخ سود ۱۰ درصد و بلند مدت یکساله با نرخ سود ۱۵ درصد در بانک‌ها و موسسات مالی و اعتباری افتتاح می‌شود در همین حال صندوق های سرمایه گذاری بانک ها که پیش از این ۲۲ تا ۲۳ درصد سود به سپرده گذاران پرداخت می کردند در حال جمع آوری است و بیشتر بانک ها طی هفته های گذشته اقدام به افتتاح این صندوق ها نمی کنند.

این در حالی است که بازرسی‌های بانک مرکزی نیز نشان می‌دهد که بانک‌ها به این بخشنامه پایبند بوده‌اند و براساس اعلام بازرسان این بانک به جز چند مورد که با آنها برخورد شده است، گزارشی درخصوص افتتاح حساب جدید با غیر از نرخ‌های تعیین شده در بخشنامه ثبت نشده است.

اما در این میان با کاهش نرخ سود سپرده‌ها صندوق‌های سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت بیش از گذشته جذاب شده‌ و به مفری برای دریافت سود با نرخ بالاتر تبدیل شده‌اند.

بررسی های میدانی از شعب بانک‌ها حاکی از آن است که هر چند تعداد زیادی از بانک‌ها به ویژه بانک‌های دولتی صندوق‌های سرمایه‌گذاری خود را جمع کرده‌اند و افتتاح حساب جدید در این صندوق‌ها انجام نمی‌شود اما صندوق‌های چند بانک در حال فعالیت هستند و از ۱۸ تا ۲۲ درصد سود به سپرده‌های مشتریان پرداخت می‌کنند.

نکته قابل توجه در مورد این صندوق‌ها این است که برخلاف گذشته که برای بستن حساب این سپرده‌ها باید مدت زمانی تا حدود یک ماه سپرده‌ نزد بانک باقی می‌ماند، در حال حاضر تمامی این صندوق‌ها این زمان را به سه روز یا حتی کمتر کاهش داده‌اند و عملا این حساب‌ها به حساب‌های روزشمار با نرخ‌های سود بالاتر از نرخ مصوب تبدیل شده‌اند.

مدیر اداره نظارت بر بانک ها و موسسات اعتباری درخصوص نرخ سود سپرده صندوق های سرمایه گذاری گفته است: این صندوق ها که از سازمان بورس مجوز می گیرند و توسط آن سازمان نظارت می شوند، منابع خرد را جذب و آن را در بخش های مختلف اعم از سپرده بانکی، سهام، اوراق بدهی و یا سایر شقوق سرمایه گذاری می کنند؛ از این رو احتمال دارد بازدهی و سودی که این صندوق در سررسید پرداخت می کنند، بالاتر از نرخ سود علی الحساب سپرده ها باشد. اما در صورتی که این صندوق ها بخشی از منابع خود را در بانک سپرده گذاری کنند، سود این سپرده‌ها با توجه به ماهیت سررسیدی، مطابق با نرخ سود علی‌الحساب مصوب شورای پول و اعتبار خواهد بود.

وی همچنین اضافه کرده است که نرخ های سود علی الحساب پرداختی به سپرده های صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت نیز مشمول نرخ سود علی الحساب مقرر در بخشنامه اخیر بانک مرکزی در خصوص نرخ سود است.

با توجه به اینکه هدف بانک مرکزی از کاهش نرخ سود کاهش بهای تمام شده پول برای بانک‌ها است تا زمینه‌ساز کاهش نرخ سود مورد انتظار تسهیلات بانکی و رونق تولید شود سرازیر شدن سپرده‌ها از حساب های عادی به صندوق‌های سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت با سود های بالای ۲۰ درصد می‌تواند مانعی بر سر راه تحقق این هدف باشد که باید در این زمینه چاره‌اندیشی شود.




ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.

کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد
.
.
.
.