کاهش قدرت پوششدهی سقف وام ۱۶۰ میلیون تومانی صندوق تسهیلات مسکن یکم برای خرید خانه در تهران، متقاضیان را به اولویتهای بعدی از جمله مسکن مهر سوق داد.
شیفت اجباری خانهاولیها به سمت مسکن مهر
شیفت اجباری خانهاولیها به سمت مسکن مهر
به گزارش دیوان اقتصاد به نقل از ایسنا، تا دو سال قبل، وام ۱۶۰ میلیون تومانی زوجین حدود ۵۰ درصد یک خانه ۶۰ متری در تهران بر اساس میانگین قیمت این شهر پوشش میداد که هماکنون با توجه به رشد ۱۰۴ درصدی قیمت مسکن، قدرت پوششدهی سقف وام به حدود ۲۴ درصد کاهش یافته است.
کاهش قدرت خرید متقاضیان واقعی مسکن در پایتخت به کاهش معاملات منجر شده است. طبق گزارش بانک مرکزی در فروردین ماه ۱۳۹۸ تعداد معاملات مسکن تهران به ۳۴۰۰ واحد رسید که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۷۳ و ۳۲ درصد کاهش یافته است.
شیفت متقاضیان دریافت وام خانه اولیها به سمت مسکن مهر از آثار افزایش قیمت مسکن بوده است.
طبق گفته مدیر امور اعتباری بانک مسکن، متقاضیانی که در صندوق پسانداز مسکن یکم ثبت نام و موعد اخذ تسهیلات آنها فرا رسیده است، در صورتی که درخواست داشته باشند به دلیل آنکه فرم «ج» آنها سبز است میتوانند با لحاظ یک شرط از واحدهای مسکونی طرح مسکن مهر خریداری کنند.
محمد حسن علمداری اظهار کرد که از آنجا که واحدهای طرح مسکن مهر دارای تسهیلات ویژهای تا سقف ۴۰ میلیون تومان هستند و استفاده همزمان از دو نوع تسهیلات خرید مسکن برای یک واحد مسکونی امکانپذیر نیست، متقاضیانی که قصد خرید این واحدها با استفاده از تسهیلات صندوق یکم را دارند مجاز به استفاده از یک نوع تسهیلات خرید مسکن هستند.
وی با بیان اینکه متقاضیان استفاده از تسهیلات صندوق پسانداز مسکن یکم برای خرید واحدهای مسکن مهر ابتدا باید تسهیلات مسکن مهر را تسویه کنند، گفت بخشی از متقاضیان خانه اولی در شهرهای بزرگ که به دلیل نوسانات قیمت امکان خرید مسکن در برخی مناطق شهری را ندارند میتوانند از این امکان با لحاظ شرط مذکور استفاده کنند.
مدیر امور اعتباری بانک مسکن سقف تسهیلات خرید مسکن از طریق صندوق پسانداز مسکن یکم را معادل ۱۶۰ میلیون تومان برای زوجین عنوان و اظهار کرده متقاضیانی که در صندوق پسانداز مسکن یکم در کلانشهرها همچون تهران ثبتنام کردهاند و متقاضی خرید واحدهای مسکن مهر در شهرهای جدید هستند پس از تطبیق سقف تسهیلات خود با سقف تسهیلات پرداختی در شهرهای جدید باید برای اخذ تسهیلات خود اقدام کنند.
به گفته وی، سقف پیشبینی شده برای تسهیلات صندوق پس انداز مسکن یکم در شهرهای جدید بیش از ۲۰۰ هزار نفر جمعیت معادل مراکز استانها و برای شهرهای جدید کمتر از ۲۰۰ هزار نفر معادل شهرهای کوچک در نظر گرفته شده است.
علمداری با تاکید بر آنکه امکان استفاده همزمان از دو نوع تسهیلات خرید مسکن برای یک واحد مسکونی وجود ندارد، گفت که صندوق پسانداز مسکن یکم صندوق مختص سپرده گذاری برای استفاده از تسهیلات خرید مسکن ویژه متقاضیان خانه اولی و یا متقاضیان خرید مسکن در بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری است که پس از اتمام دوره سپرده گذاری نسبت به پرداخت تسهیلات به سپرده گذاران اقدام میکند؛ این صندوق متناسب با قیمت مسکن و مکان جغرافیایی که متقاضیان خرید مسکن در آن قرار دارند همچنین با لحاظ مجرد و یا متأهل بودن متقاضیان اقدام به پرداخت شش سقف شناور از تسهیلات میکند؛ سقف تسهیلات خرید مسکن از محل صندوق پس انداز مسکن یکم برای زوجین شهر تهران ۱۶۰ میلیون تومان است که بالاترین سقف تسهیلات خرید مسکن در شرایط فعلی محسوب میشود؛ سقف تسهیلات خرید مسکن از محل صندوق پس انداز مسکن برای متقاضیان انفرادی (مجرد) نیز در شهر تهران ۸۰ میلیون تومان است که بالاترین سقف تسهیلات انفرادی خرید مسکن در حال حاضر است.
علمداری به سقف تسهیلات صندوق یکم در مراکز بزرگ و کوچک هم اشاره کرد و گفت که سقف تسهیلات خرید مسکن از محل صندوق پس انداز مسکن یکم برای زوجین در مراکز استانها و شهرهای با جمعیت بیش از ۲۰۰ هزار نفر ۱۲۰ میلیون تومان و متقاضیان انفرادی در این شهرها ۶۰ میلیون است، همچنین تسهیلات زوجین از محل این صندوق در سایر شهرها معادل ۸۰ میلیون تومان و تسهیلات انفرادی معادل ۴۰ میلیون تومان است.
به گفته او، مبلغ تسهیلات حداکثر معادل ۸۰ درصد ارزش کارشناسی واحد مسکونی مورد نظر خریدار است. به عبارت دیگر چنانچه ارزش کارشناسی واحد مسکونی در واحدهای مسکن مهر به عنوان مثال ۶۰ میلیون تومان باشد، معادل ۸۰ درصد آن امکان دریافت تسهیلات از صندوق یکم برای خرید آن واحد وجود دارد.
وی یادآور شد که مطابق با تازهترین آمار استخراج شده، تعداد و مانده سپرده صندوق پسانداز مسکن یکم در پایان سال ۹۷ به ۳۶۲ هزار و ۸۲۲ فقره و ۶ هزار و ۵۴ میلیارد تومان رسید به طوری که در سال گذشته بیش از ۵۰ هزار فقره تسهیلات خرید مسکن از این محل به متقاضیان خانه اولی در سراسر کشور پرداخت شد.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد