استفاده صنایع پر آب بر از پساب با خرید و فروش آن در بورس راهکاری مطمئن برای احیای بخش عمدهای از منابع آبی است.
عرضه پساب در بورس راهی برای احیای منابع آبی
عرضه پساب در بورس راهی برای احیای منابع آبی
به گزارش دیوان اقتصاد به نقل از ایرنا، صنایع پر آب بر همواره برای تأمین نیازهای خود ناگزیر به استفاده از آبهای سطحی و زیرزمینی هستند.
این استفادههای بیش از حد، خطر بالقوهای برای منابع زیرزمینی و سطحی محسوب میشود؛ چراکه مصارف این صنایع بیسار زیاد بوده و از طرف دیگر تأمین آب منوط به وضعیت بارشی کشور بوده است؛ همچنین نباید فراموش کرد که نرخ تبدیل آب تمیز و سالم به پساب در کشورمان بسیار بالا است.
سالهای گذشته این پسابها خیلی مورد توجه نبود و بهسادگی از دست میرفتند، اما سال گذشته زمزمههایی مبنی بر استفاده بهینه از پساب در کشور جدیتر شد و تلاشها بر این قرار گرفت تا با کمک بازار سرمایه فرصتی فراهم شود تا شرکتهای آب و فاضلاب بتوانند با عرضه پساب در بازار بورس متقاضی خرید آن را پیدا کرده و در اختیار قرار دهند.
بر این اساس سال گذشته اقدامهای لازم برای عرضه پساب در بورس فراهم شد.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در همین رابطه گفت: در چارچوب اجرای سیاستهای وزارت نیرو برای حفظ منابع آبی و ایجاد منابع پایدار آب بهمنظور توسعه صنایع، واگذاری پساب از طریق بورس انرژی برنامهریزی شده است و در فضایی رقابتی برای نخستینبار عرضه پساب در بورس انرژی صورت خواهد گرفت.
هاشم امینی ادامه داد: با برنامهریزی شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، ۱.۸ میلیون مترمکعب پساب تولیدی تصفیهخانه فاضلاب جنوب تهران در تابلو بورس انرژی عرصه خواهد شد.
وی افزود: امیدواریم با توسعه این روند، وزارت نیرو بتواند اهداف توسعه بازار آب و پساب و تأمین منابع مالی برای اجرای طرحهای پساب و تسهیل در جایگزینی پساب با منابع آبی باکیفیت را در اختیار بخش صنعت و شهرداریها قرار دهد.
به گفته مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور توسعه بازچرخانی آب و نظاممندشدن و شفافسازی فرایندهای عرضه و تقاضا و تسهیل در سرمایهگذاری و مشارکت از دیگر اهداف این اقدام است.
براساس ابن گزارش، اردیبهشتماه امسال مدیرعامل شرکت فاضلاب تهران گفت: پساب دو تصفیهخانه بزرگ فاضلاب در بورس انرژی برای نخستینبار عرضه شد.
عباسعلی مصرزاده افزود: امسال مجوز قانونی عرضه ۱۰ میلیون مترمکعب پساب دو تصفیهخانه بزرگ فاضلاب جنوب و غرب تهران برای عرضه در بورس انرژی اخذ شد و بدین ترتیب امروز ۲۴ اردیبهشتماه نخستین عرضه در این زمینه در بازار بورس انرژی انجام شد.
وی ادامه داد: این رویداد میتواند شروع خوب و تحولی در بخش اقتصاد آب، حفظ محیطزیست و توسعه تأسیسات فاضلاب در آینده شود.
مدیرعامل شرکت فاضلاب تهران خاطرنشان کرد: نخستین عرضه پساب به میزان ۱.۸ میلیون مترمکعب در سال و به مدت ۱۵ سال به شرکت سیمان تهران واگذار میشود.
مصرزاده گفت: هم اکنون این امکان وجود دارد که در صورت وجود متقاضی تا ۱۰۰ میلیون مترمکعب پساب تصفیهخانهها تحویل شود.
مدیرکل دفتر برنامهریزی و بودجه آبفای کشور هم در این باره گفت: در سال ۱۴۰۳ برای نخستینبار در تاریخ کشور پساب تصفیهخانههای فاضلاب تهران در بازار بورس عرضه شد و در نخستین عرضه پساب در بورس انرژی، ۷ میلیون مترمکعب پساب در اختیار صنایع قرار گرفت.
طبق اعلام وزارت نیرو، مسعود باقرزاده در باره آخرین وضعیت عرضه پساب در بورس گفـت: ۱.۶میلیارد مترمکعب پساب تولیدی کشور است که تا کنون توانستهایم ۷ میلیون مترمکعب را به صنایع واگذار کنیم.
وی افزود: اولویت نخست ما در تولید و تأمین پساب برای صنایعی است که قبلاً تخصیص آب داشتند، بنابراین طبق قانون تخصیص آب آنها را لغو و پساب تأمین میکنیم که در یک افق چندساله درصد قابلتوجهی از آب شرب از صنایع کسر و با جایگزینی پساب بتوانیم آن را در اختیار شرب قرار دهیم.
مدیرکل دفتر برنامهریزی و بودجه شرکت مهندسی آب و فاضلاب خاطرنشان کرد: تکمیل تصفیهخانهها حتی اگر برای صنایع هم مصرف نداشته باشند، برای تغذیه آبخوانها و جریانهای زیستمحیطی باتوجهبه کیفیتی که پساب دارد، میتواند مفید باشد و کمکی برای تعادل زیستمحیطی در کشور ایجاد کنند.
اکنون با رونق معاملات پساب در بورس انتظار میرود بخش زیادی از آب کشور احیا شده و در اختیار شرب و بهداشت قرار گیرد.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد