تغییر ریل اعتباری و رشد ۹۳ درصدی منابع بانک توسعه صادرات

افشین خانی عنوان کرد:

تغییر ریل اعتباری و رشد ۹۳ درصدی منابع بانک توسعه صادرات

مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران، در تشریح عملکرد این بانک در سال جاری و دولت چهاردهم، با اشاره به فاصله سه برابری شاخص نسبت کفایت سرمایه این بانک در مقایسه با میانگین سایر بانک‌ها و رشد ۹۳ درصدی منابع، از تأثیر مهم "تغییر ریل اعتباری" این بانک و نیز سیاست جدید ارزی دولت در ارتقای فعالیت‌های "صادرات محور" بانک تحت مدیریت خود سخن گفت.

 

به گزارش دیوان اقتصاد، افشین خانی در گفتگو با شادا، با بیان اینکه، بانک توسعه صادرات ایران به‌عنوان یک بانک تخصصی و توسعه‌ای، متفاوت‌تر از سایر بانک‌های تجاری است، اظهار داشت: عمده مشتریان ما، تجار و بازرگانان هستند که در حوزه صادرات و واردات فعالیت دارند. به همین سبب بخش مهمی از اتفاقاتی که در این فرایند بین تجار شکل می‌گیرد، معطوف به سیاست‌گذاری‌هایی است که نهادهای بالادستی مثل وزارت اقتصاد، بانک مرکزی یا وزارت صمت انجام می‌دهند.

وی تصریح کرد: خوشبختانه تجار و صادرکنندگان، استقبال ویژه‌ای از سیاست جدید ارزی وزارت اقتصاد و بانک مرکزی کردند و تعداد مراجعه‌کنندگان و مشتریان صادرات محور ما به‌ویژه متقاضیان دریافت خدمات نقل‌وانتقال وجوه صادراتی، افزایش چشمگیری پیدا کرده است.

موفقیت‌های جدید بانک

خانی اعلام کرد: بانک توسعه صادرات ایران در یک‌ماهه اخیر، موفق به دریافت نشان تقدیر از سوی سازمان مدیریت صنعتی به‌عنوان بانک برتر ایران در حوزه “بهره‌وری کل عوامل” شد.

وی همچنین از کسب رتبه برتر جشنواره شهید رجایی وزارت اقتصاد در شاخص “بیشترین میزان رشد” خبر داد.

کفایت سرمایه بانک توسعه صادرات ایران سه برابر میانگین شبکه بانکی

مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران تصریح کرد: این موفقیت‌ها به چند نکته مهم در عملکرد بانک برمی‌گردد که یکی از آنها شاخص نسبت کفایت سرمایه است و این بانک دارای “بالاترین” کفایت سرمایه در بین بانک‌های کشور است.

وی اعلام کرد: شاخص نسبت کفایت سرمایه بانک توسعه صادرات ایران در پایان دوره مالی گذشته، معادل ۱۶.۷ درصد، یعنی در حدود سه برابرِ میانگین این شاخص در بقیه بانک‌ها بوده است.

خانی عنوان کرد: در برنامه هفتم توسعه، بانک‌ها ملزم شده‌اند که در پایان برنامه، به نسبت کفایت سرمایه هشت درصد برسند که الان ما عملاً دوبرابر الزام این برنامه، موفقیت داشته‌ایم.

وی افزود: اولویت بانک توسعه صادرات ایران، تأکید بر شفافیت صورت‌های مالی، می‌باشد.

تغییر ریل سیاست‌های اعتباری، راز موفقیت

خانی گفت: بانک توسعه صادرات ایران با تغییر ریل سیاست‌های اعتباری، موفق شده، سهم بازار خودش را چه در حوزه منابع و چه مصارف افزایش دهد و هم اکنون سهم بازار این بانک نسبت به پایان سال ۱۴۰۱ بیش از ۷۳ درصد در حوزه منابع و ۴۳ درصد در حوزه مصارف رشدیافته است.

مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران عنوان داشت: اگر بررسی کنیم که چه چیزی باعث این موفقیت شده، قاعدتاً، باتوجه‌به این که بانک توسعه صادرات ایران یک بانک تراکنش محور نیست و تمرکز آن روی مشتریان تجاری است، به این نتیجه می‌رسیم که تغییر ریل سیاست‌های اعتباری بانک، این مهم را رقم زده است.

رشد ۹۳ درصدی منابع بانک

وی عنوان کرد: در نتیجه همین تغییر ریل است که امروز و در پایان ۹ماهه ۱۴۰۳ شاهدیم که منابع بانک توسعه صادرات ایران، نسبت به دوره مشابه، ۹۳ درصد رشد داشته که یک رقم خیره‌کننده و کم‌نظیر است.

خانی افزود: این موفقیت درعین‌حال، مرهون تلاش‌های همکاران من در بانک توسعه صادرات ایران و سازگاری بانک با سیاست‌های ابلاغی و در راستای پویایی و اجرای هرچه بیشتر استانداردها بین‌المللی در اگزیم بانک ایران است.

وی ادامه داد: این موضوع، اثر خودش را در منابع ارزی بانک توسعه صادرات ایران هم نشان می‌دهد که شاهد رشد ۲۳ درصدی آن بوده‌ایم و بخش قابل‌توجه آن، به سیاست‌های جدید ارزی و راه‌اندازی بازار ارز توافقی برمی‌گردد.

مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران در پاسخ به این سؤال که تغییر ریل بانک توسعه صادرات ایران در چه حوزه‌ای و چگونه رقم خورده است، اظهار داشت: بزرگ‌ترین چالشی که ما در سال ۱۴۰۲ داشتیم این بود که پرتفوی اعتباری ما از یک مدل سنتی، مربوط به یک دهه قبل پیروی می‌کرد. در پی برگزاری بیش از ۵۰ جلسه “شناخت” و هم‌اندیشی در بانک طی سال گذشته، سیاست‌های اعتباری متوازن با نیاز بازار و تجار (چه در حوزه تولید و چه خدمات بازرگانی) تدوین شد.

وی عنوان داشت: ما یک فرایندی را تعیین کردیم و اشاره ما هم به این بود که امروز بزرگ‌ترین مسأله مشتریان ما در حوزه تولید صادرات محور، بحث سرمایه در گردش است لذا به موضوع سرمایه در گردش در بانک و تأمین مالی تولید، به‌خوبی پرداخته شد.

چابکی بانک توسعه صادرات ایران در پرداخت تسهیلات

مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران اظهار داشت: امروز اگر پرونده مشتری در شعبه عامل ما تکمیل باشد، ظرف کمتر از ۱۰ روز، مصوبه در هیأت مدیره صادر می‌شود. ما برای این موضوع، یک ضرب‌الاجل تعیین کرده‌ایم و همکاران من در معاونت اعتبارات کنترل می‌کنند و درعین‌حال، معاونت شعب و بانکداری شرکتی بانک هم به‌عنوان “متقاضی” و به نمایندگی از مشتریان، موضوع را رصد و پیگیری می‌کنند.

وی تصریح کرد: مجموعه همین اقدامات موجب شد مشتریان اعتباری جدید به سبد مشتریان بانک توسعه صادرات ایران اضافه شوند که این امر دلالت دارد که این سیاست‌های اعتباری مؤثر واقع شده است.

طرح “الماسان” خدمات جامع و متمایز

خانی ادامه داد: از طرف دیگر، ما در چارچوب سیاست‌های اعتباری، طرحی را تحت عنوان “الماسان” تعریف کرده‌ایم. در این طرح به هشت موضوع مهمی که تجار برای تأمین مالی یا ادامه روند تجارت خودشان نیاز دارند، پرداخته شده است و وقتی تراز مالی یک شرکت توسط همکاران ما مورد بررسی قرار می‌گیرد، سعی می‌کنیم این هشت مورد را آنجا بررسی کنیم و خودمان پیشنهاد بدهیم.

مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران همچنین از شکل‌گیری دو واحد جدید تحت عنوان “اعتبارات شرکتی” و “بانکداری شرکتی” در این بانک خبر داد و گفت: وظیفه همکاران ما در این دو واحد، پرستاری و ارائه سرویس مبتنی بر خدمات موردنظر مشتریان است. این موارد در کنار هم، موجب شد استقبال بیشتری از خدمات بانک توسعه صادرات ایران توسط تجار صورت بگیرد که نتیجه آن را ما در این دوره مالی، به‌صورت رشد خیره‌کننده‌ای، هم در درآمدهای کارمزدی و هم در رشد منابع جاری بانک مشاهده می‌کنیم.

ارائه خدمات مبتنی بر نیازهای مشتریان

خانی بیان داشت: بانک توسعه صادرات ایران امروز به جد مدعی است، هیچ سپرده‌ای با سود بیشتر از ۲۲.۵ درصد در این بانک موجود نیست.

وی تصریح کرد: بنابراین وقتی می‌گوییم رشد ۹۳ درصدی منابع رخ‌داده است، علت آن جذابیت خدمات بانک توسعه صادرات ایران و نه مثلاً پرداخت سود بالا به حساب‌ها بوده است. در مقابل این اعتماد، بانک هم سعی کرده، در ارائه خدمات، هم سرویس مبتنی بر نیاز مشتریان را ارائه کند و هم از چابکی لازم در ارائه خدمات برخوردار باشد.

خانی در بخش دیگری از این گفت‌وگو در خصوص تسهیلات اعطایی بانک نیز اظهار داشت: بخشی از تسهیلات بانک در دوره‌های گذشته، تکالیف مربوط به طرح‌های مختلف بوده است و بانک توسعه صادرات ایران در یک مقطعی، بیش از ۶۰ درصد طرح‌های ارزی را که در کشور تعریف می‌شدند، در حوزه‌های مختلف بر عهده داشت.

پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری، بیش از تکالیف بودجه

وی بیان داشت: یکسری از تسهیلات تکلیفی از قوانین بودجه سالیانه ناشی می‌شوند، که دراین‌خصوص، در حال حاضر، پیرو تأکیدات مقام عالی وزارت برای پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه فرزندآوری و ازدواج؛ تا پایان آبان‌ماه امسال، تمام تسهیلات تکلیفی عهده بانک را تا انتهای سال پرداخت کرده‌ایم و حتی معادل ۱۵ درصد در وام ازدواج و ۱۰ درصد در وام فرزندآوری، از تکالیف بودجه، فراتر رفته‌ایم.

خانی گفت: اصولاً بانک توسعه صادرات ایران به طور خودجوش، در راستای تأمین مالی حوزه تولید باتوجه‌به فرمایش مقام معظم رهبری (مدظله‌العالی) مبنی بر جهش تولید با مشارکت مردم، شرکت‌های خصوصی و تولیدی را به‌عنوان جامعه هدف خود تعیین کرده است.

رشد ۲۹۱ درصدی تسهیلات ارزی

مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران اعلام کرد: امروز از نظر اعطای تسهیلات در حوزه دانش‌بنیان‌ها ۲۵ درصد، در حوزه تسهیلات ریالی ۱۹۲ درصد و در حوزه تسهیلات ارزی ۲۹۱ درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال قبل داریم.

وی عنوان داشت: شاید این تصور پیش بیاید که عمده تسهیلات بانک توسعه صادرات دایران را مشتریان کلان استفاده می‌کنند درصورتی‌که این‌طور نیست. درست است که بانک توسعه صادرات ایران باتوجه‌به جامعه هدف و فضایی که از سهم بازار دارد، عمدتاً با مشتریانی طرف است که دارای پرتفوی بزرگ هستند ولی جالب است بدانید که ما در دوره مالی منتهی به ۳۰ آذر ۱۴۰۳، در خصوص اعطای تسهیلات به شرکت‌های کوچک و متوسط، ۱۴۸ درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل رشد داشته‌ایم.

خانی تصریح کرد: ما در بانک توسعه صادرات ایران به مشتریانی خدمات می‌دهیم که دو ویژگی مهم داشته باشند، اول اینکه دغدغه کشور، حاکمیت و توسعه سرلوحه کارشان باشد و دوم اینکه سبقه اعتباری گذشته آنها خوب بوده و خوش‌حساب باشند.

وی افزود: به همین سبب می‌توان گفت، مشتریان بانک توسعه صادرات ایران، تقریباً مشتریان برند حوزه فعالیت خود هستند.

خانی در خصوص الزامات مورد تأکید این بانک برای دریافت تسهیلات گفت: الزامات بانک ناظر بر این موضوع است که باید دوره برگشت تسهیلات و ریسک اعتباری، کامل شود تا متقاضیان دیگر هم بتوانند از این تسهیلات استفاده کنند.

مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران در ادامه با بیان اینکه درگذشته، عمده صادرکنندگان و مشتریان بالقوه بانک توسعه صادرات ایران، در حوزه برگشت ارز با مشکل مواجه بودند، اظهار داشت: خوشبختانه با سازوکاری که در این بانک تدوین شد، ما امروز در حوزه مدیریت وجوه ارزی صادرکنندگان سهم قابل‌توجهی داریم.

کاهش هزینه نقل‌وانتقالات ارزی باسیاست جدید دولت

وی گفت: یک مشکلی که در اوایل سال جاری وجود داشت افزایش هزینه نقل‌وانتقالات ارزی بود که خوشبختانه با برنامه‌ریزی و گره‌گشایی‌هایی که در بانک مرکزی و همراهی برخی دستگاه‌ها صورت گرفت، امروز بانک توسعه صادرات ایران این افتخار را دارد که هزینه این نقل‌وانتقالات را بعضاً تا نزدیک به ۵۰ درصد پایین‌تر نسبت به دوره مشابه قبل انجام می‌دهد.

کاهش کارمزدها

خانی تصریح کرد: ما سعی کردیم در بانک توسعه صادرات ایران، هدف اول، تسهیلگری فرایند کار تجارت خارجی و در مرحله دوم، دریافت کارمزد باشد. البته ادعا نداریم که کارمزد برای ما مهم نیست اما کارمزد را چه در حوزه صرافی بانک و چه حوزه امور بین‌الملل به حداقل رسانده‌ایم.

مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران با اشاره به تعریف و تدارک ابزارهای جدید برای تأمین مالی و نقش بازار سرمایه در این فرایند افزود: در ابتدای سال موانعی در تعاملات برای تأمین مالی وجود داشت اما خوشبختانه بانک مرکزی با تعامل خوبی که با بازار سرمایه برقرار کرد، بانک‌ها را در این فرایند، چابک‌تر کرد. امروز ما با فراغ‌بال بیشتری در تأمین مالی اوراق و تأمین منابع مالی از طریق بازار سرمایه، اقدام می‌کنیم و این یک دستاورد مهم و حاصل تعامل موفق بازار پول و بازار سرمایه است.

نگاه تخصصی وزارت اقتصاد و بانک مرکزی

خانی ادامه داد: نکته مثبت بعدی، نگاهی است که در کمیته‌های تخصصی وزارت اقتصاد و بانک مرکزی شکل‌گرفته است. همراهی وزارت اقتصاد و بانک مرکزی، این فرایند را به همراه داشته که در تدوین مقررات و ابلاغ بخشنامه‌ها، یک همسویی با تکالیف ابلاغی دولت ایجاد شده است.

وی گفت: هم اکنون در وزارت اقتصاد شاهد این هستیم که کمیسیون‌های تخصصی شکل‌گرفته و موارد به جزئیات بررسی و پیگیری می‌شود و اگر لازم باشد با دستگاه‌های مرتبط، هماهنگی صورت می‌پذیرد و جالب‌تر اینکه، وزارت اقتصاد و بانک مرکزی، دو بال کمکی بانک‌ها در این فرایند هستند.

مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران در بخش دیگری از سخنان خود عنوان کرد: یکی از معضلاتی که در یک دهه گذشته وجود داشت، این بود که تسهیلات ارزی برای توسعه عمومی برخی از شهرهای توریستی استفاده شد. به‌عنوان‌مثال ۱۵ تا ۲۰ سال قبل، مترو برای یک شهر احداث شد، ولی تسهیلات از محل صندوق توسعه ملی پرداخت شد، بعد امروز عنوان می‌شود که می‌گوییم باید آن را با نرخ روز ارز برگردانید که این امکان‌پذیر نیست.

وی عنوان کرد: امروز یکی از معضلاتی که پیش روی بانک‌های تخصصی دارای پرتفوی ارزی وجود دارد، این است که درست است که خدمات بر پایه ارز داده شده است ولی این خدمات و این فرایندها “درآمد ارزی” ندارد.

وصول ۲۰۰ میلیون دلار مطالبات ارزی از ابتدای سال

مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران گفت: یکی از اتفاقات مهمی که توسط بانک توسعه صادرات ایران در ۱۸ ماه گذشته پیگیری و استمرار داشته، وصول مطالبات ارزی بوده است. ما از ابتدای سال تا الان ۲۰۰ میلیون دلار وصول مطالبات ارزی داشتیم ولی حتی یک ریال یا یک سنت به مطالبات ارزی ما در تسهیلاتی که بعد از تغییر سیاست‌های اعتباری داشتیم، اضافه نشده است.

وی افزود: این در حالی است که NPL بانک (نسبت مطالبات غیرجاری به تسهیلات پرداختی) در مقاطعی افزایش‌یافته است. دلیل آن سیاست‌های غلط اعتباری گذشته است که امروز دارد آثار خودش را بروز می‌دهد.

خانی تأکید کرد: به نظر من این فرایندها باید در دستگاه‌ها و نهادهای بالادستی، جمع‌بندی شود، یعنی همکاران در وزارت اقتصاد، بانک مرکزی، وزارت صمت و صندوق توسعه ملی بررسی کنند که آیا امروز امکان برگشت ارزی تسهیلاتی که برای توسعه رفاه عمومی به‌صورت ارزی پرداخت شده وجود دارد یا خیر؟

بانک بدون ناترازی و اضافه برداشت

وی عنوان کرد: بانک توسعه صادرات جزو معدود بانک‌هایی است که در طول سال جاری نه‌تنها ناترازی، بلکه حتی یک روز اضافه برداشت هم نداشته است و در مقاطعی به ۱۷ تا ۲۳ بانک، قرض‌دهنده بوده است و همواره سعی کرده است شاخص کیفیت و سلامت خود را حفظ کند.

خانی در پایان عنوان کرد: هر آنچه در بانک توسعه صادرات ایران شکل‌گرفته، مرهون زحمات تک‌تک همکاران بوده و من از تمامی کارکنان و مدیران شعب و ستاد بانک تقدیر و تشکر می‌کنم.




ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.

کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد
.
.
.
.