توسعه بازار اوراق ارزی با کمک به مدیریت بهتر عرضه و تقاضای ارز، موجب کاهش التهابات ارزی و تقویت ثبات مالی میشود.
تقویت ثبات مالی با توسعه بازار اوراق ارزی
تقویت ثبات مالی با توسعه بازار اوراق ارزی
به گزارش دیوان اقتصاد به نقل از ایبنا،از جمله چالشهای مهم طی سالیان گذشته که ثبات مالی کشور را تهدید کرده، نوسانهای غیرعادی نرخ ارز و پیدایش قیمتهای هیجانی و کاذب در برخی مقاطع زمانی در این بازار بوده است. در واقع تکانههای ارزی یکی از دلایل اصلی آسیبپذیری مالی به ویژه در کشورهای در حال توسعه بوده است. مواردی همچون تغییر نرخ سود بانکی، افزایش نرخ تورم، انباشت نقدینگی و ... در جانب تقاضا و مواردی مانند کاهش درآمدهای نفتی، انگیزه دولت برای جبران کسری بودجه و .... در جانب عرضه از جمله عوامل اثرگذار در تغییرات ناگهانی نرخ ارز محسوب میشود. از این رو استفاده از سازکارهایی که بتواند از بروز التهابات ناگهانی در این بازار جلوگیری و امکان مدیریت بهتر عرضه و تقاضای بازار را فراهم سازد، ضروری به نظر میرسد و میتواند در راستای تقویت ثبات مالی کشور مفید واقع شود. از جمله این سازکارها توسعه بازار اوراق ارزی قابل انتشار در داخل و خارج از کشور است.
اوراق قرضه بینالمللی در حال حاضر بر حسب ارزهای جهانروا در گستره وسیعی از کشورها و بازارهای مالی توسط دولتها، موسسات مالی و شرکتهای گوناگون با اهدافی همچون تامین مالی، سرمایهگذاری، مدیریت ریسک و کمک به ثبات مالی منتشر میشود. ولی به دلیل عدم انطباق این اوراق با ضوابط شرعی، کشورهای اسلامی از انتشار صکوک بینالمللی به عنوان جایگزین این اوراق استفاده کردهاند. بازار صکوک بینالمللی طی سالیان گذشته رشد چشمگیری داشته است. بهگونهای که از آغاز سال ۲۰۰۱ تا پایان سال ۲۰۱۷ حدود ۲۱۹ میلیارد دلار صکوک بینالمللی توسط ناشران اسلامی و غیراسلامی منتشر شده و در این میان بیشترین حجم منتشر شده مربوط به سال ۲۰۱۷ با رقم حدود ۳۷ میلیارد دلار بوده که البته بخش عمده آن توسط دولتها و موسسات شبهدولتی منتشر شده است. همچنین سهم صکوک بینالمللی نسبت به کل صکوک منتشر شده (داخلی و بینالمللی) از حدود ۸ درصد در سال ۲۰۱۰ به حدود ۴۷ درصد در سال ۲۰۱۷ رسیده که حاکی از رشد شتابان این بازار است.
انتشار اوراق ارزی چه در بازار داخلی و چه در بازار بینالمللی، در کنار سایر راهکارها میتواند به مدیریت بهتر عرضه و تقاضای ارز کمک کند. برای مثال زمانی که دولت با کمبود منابع ارزی روبهرو میشود با انتشار این اوراق، ضمن اینکه میتواند ذخایر ارزی خود را افزایش دهد، از فشار تقاضا برای ارز نقدی (به دلیل جایگزینی خرید اوراق ارزی به جای ارز نقدی) و بروز تکانههای غیرعادی در این بازار میکاهد. همچنین در صورت لزوم میتواند با بازخرید بخشی از اوراق ارزی که پیشتر منتشر شده، وجوه ارزی مازاد را به بازار تزریق کند. در واقع توسعه بازار اوراق ارزی میتواند از راههایی همچون برآورده کردن نیازهای ارزی، برنامهریزی بهتر منابع و مصارف ارزی و جذب نقدینگی سرگردان در بازارهای گوناگون موجب کاهش التهابات ارزی شود و در نتیجه زمینه ایجاد و تقویت ثبات مالی را فراهم سازد. در این راستا توجه به نکات ذیل به منظور استفاده بهتر از ظرفیت اوراق ارزی در جهت تقویت ثبات مالی ضروری به نظر میرسد:
- اهمیت اطمینان در فضای سرمایهگذاری و جلوگیری از تکانههای شدید ارزی بر کسی پوشیده نیست و یکی از عوامل مهم در جذب سرمایههای خارجی به شمار میآید. از این رو استفاده از راهکارهایی همچون انتشار اوراق ارزی به منظور فراهم کردن امکان برنامهریزی برای فعالان اقتصادی و کاهش آسیبپذیری در برابر نوسانهای احتمالی نرخ ارز، باید در دستور کار جدی دولت و بانک مرکزی قرار گیرد.
- یکی از مواردی که در رابطه با افزایش نرخ ارز مطرح میشود، مداخله احتمالی دولت در نرخ ارز به منظور جبران کسری بودجه است. انتشار اوراق ارزی موجب میشود تا ضمن برنامهریزی دقیقتر برای شناسایی بدهیهای دولتی و تسویه به موقع آنها، انگیزه دولت برای پوشش کسری بودجه از طریق مداخله در نرخ ارز کاهش یابد و زمینه مناسبتری برای تقویت ثبات مالی فراهم شود.
- شرکتها و نهادهای مختلف به ویژه آنهایی که منابع و مصارف ارزی قابل توجهی دارند، میتوانند به عنوان ناشر در بازار اوراق ارزی فعالیت کنند و ضمن رفع نیازهای ارزی، وجهه و اعتبار بینالمللی خود را نیز افزایش دهند. شایان ذکر است در بیشتر کشورهای فعال در بازار صکوک بینالمللی، بانکها نقش برجستهای دارند و به ویژه با هدف تقویت کفایت سرمایه خود از اوراق ارزی استفاده میکنند. در این راستا بانکهای ایرانی نیز میتوانند در کنار دولت به عنوان پیشران این بازار عمل نمایند و ضمن بهرهمندی از مزایای این بازار، به تقویت ثبات مالی کمک کنند.
- توسعه بازار اوراق ارزی با سررسیدهای گوناگون، میتواند نیازهای ارزی افراد و شرکتها را در افقهای زمانی مختلف پوشش دهد. از این رو مناسب است ساختارهای گوناگون کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت با بهرهگیری از ظرفیت عقود اسلامی برای اوراق ارزی طراحی و به کار گرفته شود. در این زمینه ساختارهای نوآورانهای در برخی کشورها طراحی و مورد استفاده قرار گرفته است.
در پایان لازم به ذکر است که مواردی همچون تحریمهای بینالمللی و کمبود زیرساختهایی مانند نظام رتبهبندی اعتباری، از جمله موانع انتشار اوراق ارزی به ویژه در سطح بینالمللی به شمار میآیند که میتوانند انتشار این اوراق را با مشکل مواجه سازند. در عین حال با فراهم کردن زیرساختها و برنامهریزی برای رفع موانع پیش رو، میتوان زمینه توسعه گستره و عمق بازار اوراق ارزی در کشور را فراهم ساخت.
رسول خوانساری
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد