بانک مرکزی دی ماه سال گذشته در اطلاعیه ای از تعاونی ثامن الحجج به عنوان خود خوانده موسسه مالی و اعتباری نام برد و اعلام کرد این تعاونی که با سوءاستفاده از خلاء قانونی، با جمع آوری منابع سپرده گذاران و گسترش قارچ گونه و خارج از قاعده شعب خود در سراسر کشور، بر حجم فعالیتهایش افزوده است ، بزودی تعیین تکلیف می شود .
برخورد صبورانه بانک پارسیان با مالباختگان ثامن الحجج
برخورد صبورانه بانک پارسیان با مالباختگان ثامن الحجج
به گزارش دیوان اقتصاد، تعاونی اعتبار ثامن الحجج (دانش آموختگان سبزوار) از سال 1380 با عنوان تعاونی اعتبار صنفی تاسیس و بدون دریافت مجوز از بانک مرکزی شروع به فعالیت کرد.
در اطلاعیه بانک مرکزی تاکید شد که این تعاونی پس از بروز بحران مالیِ ناشی از ناتوانی در بازپرداخت وجوه سپرده گذاران، مدیران ارشد تعاونی با حضور در مراجع مختلف و ملاقات با برخی مسئولان در قوای سه گانه، درصدد برآمد با فرافکنی و ارایه اطلاعات نادرستی همچون تعداد سپرده گذاران و شعب، میزان سپرده ها، ارزش دارایی ها و موجودی نقد خود نزد بانک ها و بانک مرکزی، وضع ناپایدار و در خطرِ اضمحلالِ تعاونی را پنهان کرده و هرگونه برخورد سلبی را بسیار پرهزینه نشان دهد تا از اهرم اعتراض سپرده گذاران، برای فشار بر حاکمیت و بانک مرکزی به منظور اخذ مجوز و تداوم فعالیت های غیر مجاز خود بهره گیرد.
یک ماه بعد بانک مرکزی در باره پرداخت سپرده گذاران ثامن الحجج از سپرده گذاران تعاونی اعتباری ثامن الحجج که مبلغ سپرده آنان 30 ، 50 و 100 میلیون ریال است خواست به ترتیب برای دریافت وجوه خوداز13بهمن، سوم و دهم اسفند ماه براساس رقم آخرکارت ملی به شعب بانک پارسیان سراسر کشور مراجعه کنند. در اجرای ابلاغیه بانک مرکزی پیرو اطلاعیه های صادره آن بانک، بانک پارسیان به عنوان بانک عامل، پرداخت سپرده های خرد معرفی شد و در فاصله ای کوتاه « کوروش پرویزیان » مدیرعامل این بانک با اشاره به آغاز پرداخت وجوه سپرده گذاران خرد تعاونی اعتباری ثامن الحجج از جدول زمانی انجام تعهدات خبر داد.
وی عنوان کرد : امیدواریم بر اساس جدول زمانبندی شده بتوانیم تا پایان سال جاری به تعهدات خود در این رابطه عمل کرده و وجوه مربوط به سپرده های کمتر از 10 میلیون تومان را بر اساس ابلاغیه بانک مرکزی پرداخت کنیم. پرویزیان همان زمان اعلام کرد : برآوردها نشان می دهد که در مجموع پرداختی به سپرده گذاران زیر سه میلیون تومان در حدود 200 میلیارد تومان و مبالغ مربوط به سپرده های زیر 10 میلیون تومان حدود 1200 میلیارد تومان است.
در حقیقت محاسبه خالص برآوردی از کسر تسهیلات دریافتی و سپرده های مردم در ثامن الحجج است و منظور کل سپرده آنها نیست و این را هم گفت که در صورت نهایی شدن آمار مربوط به حجم منابع قابل پرداخت به سپرده گذاران خرد(زیر 10 میلیون تومان)، بعید است که از رقم 1200 میلیارد تومان بیشتر باشد. کمی بعد و در اسفند ماه سال 94 بانک پارسیان اعلام کرد پرداخت مطالبات مردم از تعاونی اعتبار ثامن الحجج را تا سقف ۲۰ میلیون تومان آغاز کرده است. اما همزمان از همان اسفند ماه تجمات اعتراض آمیز سپرده گذاران ثامن الحج در نقاط مختلف کشورو به ویژه تهران آغاز شده است ، نکته عجیب اینکه این رفتارهای اعتراضی در حالی به ظهور و نمود می رسید که بانک پارسیان از زمان پذیرش مسئولیت حل مشکل سپرده گذاران این موسسه غیر مجاز در حال تسویه حساب با سپرده گذاران بوده است .
این در حالی است که بانک پارسیان تنها عاملیت پرداخت سپرده ها را به عهده دارد و پذیرش مسئولیت هیچ نفعی برای این بانک به همراه ندارد بنابراین بروز برخی اعتراضات و تصورات اشتباه مبنی بر همدستی بانک مرکزی و بانک پارسیان که دامنه آن بسیاری از رسانه ها و به ویژه شبکه های مجازی را در بر گرفته این شبهه را ایجاد می کند که عده ای به دنبال ایجاد دردسر برای شبکه بانکی و به ویژه بانک پارسیان هستند ، این مسئله حتی به اندازه ای سوال برانگیز شده که برخی آن را تسویه حساب های عده ای با بانک پارسیان قلمداد می کنند . موضوع دیگر در این خصوص که نادیده گرفته شد ، خط اعتباری است که بانک مرکزی برای بازگشت پول سپرده گذاران به بانک پارسیان اختصاص داده است و سقف پرداختی هم براساس دستورالعمل بانک مرکزی پیش بینی شده است .
براساس آنچه که اخیرا نیز مدیرعامل بانک پارسیان هم بر آن صحه گذاشته این بانک تاکنون بیش از 90 درصد سپرده های موسسه منحل شده ثامن الحجج تا سقف 35 میلیون تومان را پرداخت کرده و فقط 10 درصد باقی مانده است . عمده ترین مسئله ای که در نحوه برخورد با موسسه ثامن الحجج باید بیش از هر موضوعی به آن توجه شود ، رویه های یقینا غلط این موسسه غیر مجاز از طرفی و از سوی دیگر بی تدبیری و بی توجهی گروهی از مردم به تذکرات پی در پی بانک مرکزی در سال های اخیر است و اینکه بارها از همگان خواسته شده تا از سپرده گذاری در موسسات غیر مجاز خودداری کنند.
حال پرسش اینجاست که چرا برخی از ما عادت داریم تا اشتباهات خود را بر دوش دیگران بیاندازیم ؟ بانک پارسیان ، بانکی خصوصی است که می توانست مانند بسیاری از بانک های دیگر از انجام چنین ماموریتی از سوی بانک مرکزی شانه خالی کند و حاضر به انجام آن نباشد ، حال چرا باید کارکنان و مدیران آنها آماج اعتراض سپرده گذاران موسسه ای غیر مجاز شوند ؟ هر چند که آنها با صبر و بردباری صدمات روحی و روانی سپرده گذاران را درک می کنند و باور دارند که نگرانی ذینفعان از عدم احقاق حقوقشان برخی را وادار به اعتراض های جمعی کرده است ، در این میان شاید بتوان بهترین ارتباطی که بین بانک پارسیان با مسائل اخیر موسسه غیر مجاز ثامن الحج پیدا کرد این است که «گنه کرد در بلخ آهنگری به شوشتر زدند گردن مسگری ». بنابراین انتظار می رود سپرده گذاران بانک موسسه ثامن الحجج با مسئله صبورانه تر برخورد کرده و اجازه دهند تا بانک مرکزی روال بازگشت سپرده های آنها را از طریق بانک پارسیان انجام دهد.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد