در حالی که دست اندرکاران صنعت پتروشیمی، تاسیس بانک تخصصی را راه حلی برای مشکلات بانکی فعالان این حوزه میدانند، کارشناسان بانکی معتقدند تاسیس چنین بانکی گره ای از مشکل باز نخواهد کرد.
اما و اگرهای بانک تخصصی پتروشیمی
اما و اگرهای بانک تخصصی پتروشیمی
به گزارش دیوان اقتصاد به نقل از مهر، ایده تاسیس بانک تخصصی پتروشیمی سه شنبه گذشته در نشست کمیسیون صنایع مجلس با مرضیه شاهدایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی مطرح شد.در این جلسه، تاسیس بانک تخصصی صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از راه حل های راهکارهای شرکت ملی صنایع پتروشیمی به منظور توسعه صنایع پایین دستی عنوان شد.
در همین ارتباط سید حمید حسینی، عضو هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی با تاکید براینکه وجود یک بانک تخصصی در زمینه صنعت نفت و بخش های مختلف آن احساس می شود، گفت: تاسیس بانک اختصاصی در پتروشیمی پیرو طرح تاسیس بانک نفت در گذشته مطرح شده است. در تمام دنیا بانک ها در نقش پشتوانه مالی تجار و صادرکنندگان و فعالان اقتصادی عمل می کنند تا به این ترتیب ریسک خرید محصول یا سرمایه گذاری تا حدی پوشش داده شود.
او ادامه داد: مزیت تشکیل بانک های تخصصی در این است که این بانک ها قادر هستند با دقت به بررسی پروژه های موجود پرداخته و بر اساس اولویت تخصیص منابع دهند.
به گفته حسینی تجربه نشان داده است که بانک ها غیرتخصصی مثل بانک ملت یا صادرات تجربه موفقی در زمینه صنعت نفت نداشته و متضرر شده اند. بنابراین تا زمانی که بانک تخصصی در این حوزه ایجاد نشود این دست مشکلات وجود خواهد داشت.
**بانک های تخصصی در دنیا متداول نیستند
در حالی که حسینی به لزوم وجود بانک های تخصصی معتقد است که سید بهاالدین حسینی هاشمی، کارشناس پولی و مالی در گفتگو با مهر می گوید: تاسیس بانک های این چنینی (بانک تخصصی پتروشیمی) در هیچ کجای دنیا مرسوم نیست و اگر قرار باشد مشکلات بانکی در نظام بانکی کشوری وجود داشته باشد دامن بانک های اختصاصی را نیز در بر می گیرد.
او ادامه داد: با توجه به اینکه فعالیت بانک های تخصصی انحصاری است، ممکن است خدماتشان محدود شود ضمن اینکه شرکت ها را نمی توان مجبور به سرمایه گذاری در یک بانک خاص کرد و ممکن است مشکلات متعددی در زمینه بانکداری برای این بانک ها ایجاد شود.
به گفته حسینی هاشمی، مشکل اصلی صنعت پتروشیمی، فقدان گواهی مبدا است که به استناد آن بتوان گفت محصول مورد نظر در ایران تولید شده است.بنابراین انتظار می رود با تلاش وزارت اقتصاد و نفت این مشکل به بهترین شکل ممکن حل شود.
**مجلس، دولت، صنعت؛ همه برای یکی
در جلسه سه شنبه گذشته کمیسیون صنایع مجلس با مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، موارد مختلفی مطرح شد. سعید باستانی، سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، در تشریح موارد مطروحه در جلسه مذکور گفته بود: تسهیل در فرآیند تامین مواد اولیه، کمک به ایجاد کنسرسیوم صادراتی برای حضور در نمایشگاههای بینالمللی، ایجاد بانک تخصصی صنعت پتروشیمی، معرفی زنجیره ارزش کامل به سرمایه گذاران، مشارکت سرمایه گذاران خارجی و شرکتهای معتبر پتروشیمی از جمله راهکارهای شرکت ملی صنایع پتروشیمی به منظور توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی است.
نیاز به تاسیس بانک تخصصی پتروشیمی از آنجا مطرح شد که انجمن صنفی صنعت پتروشیمی ایران اواخر فروردین ماه در نامهای خطاب به معاون اول ریاست جمهوری رسماً از ایجاد مشکلات عدیده برای شرکتهای پتروشیمی داخلی در خصوص صادرات محصول و انتقال پول ناشی از آن ابراز نگرانی کرد.
در این نامه با اشاره به صادرات ۴۰ درصد از محصولات پتروشیمی ایران به کشور چین، تاکید شده است که در ماههای اخیر بنا به دلایل مختلف از جمله تغییر مقررات داخلی کشور چین ناشی از فشارهای عربستان و آمریکا، مشکلات عدیدهای برای شرکتهای پتروشیمی داخلی در خصوص صادرات محصولات و انتقال پول ناشی از آن ایجاد شده است که میتواند اثرات جبرانناپذیری را به شرکتهای داخلی و بازار ارز و اقتصاد ایران وارد کند.
در این نامه تصریح شده بود: بر این اساس از ابتدای ماه می سال ۲۰۱۷ اقدامات محدود کننده جدیتری بر واردات محصولات پتروشیمی از ایران و مراودات مالی با شرکتهای ایرانی در حوزه امور گمرکی و بازرگانی به اجرا خواهد گذاشته شد که میتواند این مشکلات را اضافه کند.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد