تاثیر حذف صفر ها از واحد پول ایران

تاثیر حذف صفر ها از واحد پول ایران

برداشتن 4 صفر از پول ملی یک تغییر شکلی است که آثار روانی خواهد داشت و دولت هم بیشتر در این جهت به اعتقاد من در حرکت است.

به گزارش دیوان اقتصاد به نقل از اخبار پولی مالی- محمودجامساز، کارشناس اقتصادی باره حذف چهار صفر از پول ملی گفت: حذف صفر در بسیاری از کشورهایی که دارای تورم بالا بودند انجام شده به طور مثال در زیمباوه و چند کشور دیگر چند صفر از جلوى اسکناس ها حذف شد. در ونزوئلا ‌ 16 صفر در سه مرحله از جلوی اسکنانس‌ها برداشته شده است ولی در حال حاضر تورم شش ماهه بر اساس آخرین آماری که از سوی. IMF صندوق بین المللی پول ارائه شده نزدیک به یک میلیون درصد رسیده است بنابراین اگر هدف این باشد که با حذف صفر از میزان تورم کاسته شود، باید گفت که این یک خیال باطل و فکر معیوب است.
وی در ادامه افزود: به اعتقاد من در حال حاضر ما تورم بسیار بالایی نسبت به کشورهای دیگر داریم ولی هنوز زمان آن نرسیده که بخواهیم صفرها را از جلوی اسکانس‌هایمان برداریم، بلکه بایستی سعی کنیم منابعی که به دست می‌آوریم به طور بهینه بین بخش‌های واقعی اقتصاد، بخش‌های مولد ،به ویژه بخش خصوصی مولد تخصیص دهیم تا شاهد افزایش تولید، ایجاد اشتغال و درآمد و در نتیجه افزایش ارزش پول ملی باشیم.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: در شرایط فعلی در حقیقت یک صفر به طور عرفی از جلوی اسکناس‌های ما برداشته شده یعنی زمانیکه راجع به قیمت اجناس صحبت می شود به جای ریال از تومان استفاده می شود و برچسب مغازه ها هم به تومان است و عملا یک صفر حذف شده اما به طور رسمی در محاسبات به حساب می‌آید ضمن اینکه اگر قرار شود که چهار صفر حذف شود چون بسبب کاهش کمى یا عددى اسکناس اثر روانی ایجاد می‌کند هزینه ها سریع‌تر انجام میشود و این واقعا به نفع مردم نیست زیرا به همان میزان درآمدها افزایش پیدا نمی‌کند ضمن اینکه اصولا اگر قرار شود که از جلوی پول ملی صفرها حذف شود باید یک مطالعه دقیق صورت بگیردکه واقعا" کسر چند صفر مناسب تَر است. اگر بر اساس مصوبه بانک مرکزى ٤ صفر حذف شود بدین مفهوم است که١٠٠٠٠ ریال تبدیل به ١ ریال میشود حال فرض کنیم ١ ریال را ١ تومان بنامیم . در مورد اسکناسهاى ١٠٠٠، ٢٠٠٠و٥٠٠٠ ریالى چه باید کرد زیرا در حال حاضر اسکناس یا سکه ٥٠ تومانى عملا" از گردش خارج شده و ١٠٠ تومانى کوچکترین مقدار را داراست اما هنوز برخى از کالاها بهاى زیر ١٠٠٠٠ ریال یا ١٠٠٠ تومان دارند لذا اگر ٣ صفر از جلوى اسکناس هاى ١٠٠٠ ریالى حذف شود ، واحد پول میشود ١ تومان ، ٢٠٠٠ ریالى میشود ٢ تومان ٥٠٠٠ ریالى میشود ٥ تومان و١٠٠٠٠ ریالى میشود ١٠ تومان بنابراین کالاهایی که در حال حاضر کمتر از ١٠٠٠٠ ریال قیمّت دارند هم در کاهش ٣ صفر بهاى مشخص را همانند سایر اسکناس ها خواهند داشت
جامساز با اشاره به حذف یک سری از اسکناس ها از لیست پول ملی گفت: در حال حاضر همانطور که متذکر شدم تقریبا اسکناس 50 تومانی از گردش خارج شده ، اسکناس 100 تومانی هنوز در جریان هست 100 تومانی می شود 1000 ریال و اگر سه صفر این هزار ریال حذف شود بسیار مناسب‌تر از این است که از ده هزار ریال 4 صفر برداشته شود به هر حال یک مطالعه بسیاربسیارعلمی باید در این باره صورت گیرد.
وی تاکید کرد: حذف صفرها از پولی ملی هزینه‌های بسیاری اعم از هزینه تعویض اسکناس‌ها و برنامه هاى کامپیوترها برای ادارات، بانکها ، شرکت‌های و بخش خصوصی را در بر می گیرد و باید در این شرایط هزینه فایده کرد و دید که واقعا این موضوع صرفه اقتصادی دارد یا خیر؟
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه حذف 4 صفر از پول ملی راه حل مبارزه با تورم نیست، اظهار کرد: اگر قرار باشد که چند صفر از جلوی پول ملی برداشته شود با استمرار سیاست هاى کنونى، دولت مجبور است در سال های آتی نیز چند صفر دیگر حذف کند که این راه اصولی ومنطقی برای مبارزه با تورم نیست و بایستی که برای مبارزه با تورم واقعا پول ملی تقویت و رشد اقتصادی افزایش یابد که این امر نیز مستلزم ضرورت‌های پیشینی است که مهمترین آن تغییر ساختاری اقتصاد دولتی و تغییر و تحول نهادی که اقتصاد دولتی تبدیل به یک اقتصاد آزاد شود.
جامساز در این باره ادامه دارد: اقتصاد آزاد بستر دموکراسی را هم فراهم می‌کند و تنها راهی که بخواهیم تورم را کنترل کنیم تخصیص بهینه منابع و جلوگیری از رانت خواری و خشکاندن ریشه‌های فساد و اصلاح نظام بانکی، مخصوصا تغییر قانون بانکداری بدون ربا و مسئله جلوگیری کردن از کسر بودجه و استقراض از بانک مرکزی و جلوگیری کردن از افزایش پایه پولی که به هرحال ضریب فزاینده پولی هم در آن تاثیر می گذارد و نقدینگی ایجاد می کند.
وی در خصوص لزوم نظارت بر خلق پول در کشور اظهار کرد: سیستم بانکی ما یک نظارت بسیار اساسی توسط بانک مرکزی نیاز دارد که خلق پول بدون توجه به نیازهای کشور انجام نشود.
این کارشناس اقتصادی توضیح داد: درحال حاضر سیستم بانکی ما شش برابر بانک مرکزی پول خلق کرده و جالب است این حجم پول هم به سمت تولید نرفته و تولید ما روز به روز تضعیف شده و این تضعیف تولید باعث کاهش اشتغال، درآمد و پس انداز که مهمترین رکن سرمایه گذارى است میشود.
جامساز خاطر نشان کرد: به اعتقاد من برداشتن 4 صفر از پول ملی یک تغییر شکلی است که آثار روانی خواهد داشت و دولت هم بیشتر در این جهت در حرکت است که بتواند آثار تورم را که به صورت واقعی در جامعه احساس می‌شود بدین وسیله کاهش دهد.




ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.

کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد
.
.
.
.