یک کارشناس پرداخت الکترونیکی میگوید نظام پرداخت کشور از نظر توسعه شبکه و زیرساخت، جزو بهترینها در جهان است، اما از نظر نظارت، قانونگذاری و نظام کارمزد، نیازمند یک انقلاب هستیم.
ضرورت انقلاب در نظام کارمزد پرداخت الکترونیکی
ضرورت انقلاب در نظام کارمزد پرداخت الکترونیکی
به گزارش دیوان اقتصاد، علیرضا بزرگمهری، کارشناس حوزه پرداخت الکترونیکی معتقد است نظام پرداخت ایران در بعضی حوزهها از بسیاری از کشورهای منطقه و حتی برخی کشورهای پیشرفته جلوتر است. وی در این زمینه به ایرنا گفت: در بسیاری از کشورها نظام پرداختی که همه بانکها را به یکدیگر متصل و با یک دستگاه کارتخوان هر کارتی را عملیاتی کند، وجود ندارد.
وی با بیان اینکه از نظر زیرساخت، اتصال به خدمات بانکی و توزیع اتصال، بسیار جلوتر از منطقه و در سطح کشورهای پیشرفته قرار داریم، افزود: در عین حال، در حوزه ابزارهای جدید، پرداخت خرد، کیف پول و نظام کارمزد، تأخیر بیش از حدی وجود دارد. مثلاً نظام کارمزد ما مربوط به 12 سال قبل بوده است. جدول نظام پرداخت ما در طی این سالها هیچ تغییری نکرده است.
بزرگمهری در این باره اظهار کرد: در آن زمان خریدهای زیر پنج هزار تومان بخش اصلی تراکنشها را در برمیگرفت، اما امروز احتمالاً با پنج هزار تومان خریدی جز نان وجود نداشته باشد. با این وجود، جدول و درصدهای کارمزد همان چیزی است که 12 سال پیش بود. در مقابل طی این سالها هزینه زیرساختها و دستمزد بسیار رشد کرده و از این نظر میتوان گفت یا در آن زمان درصدها را بالاتر از آن رقمی که باید بود، اعمال کردهاند یا اینکه جرئت تغییر در این سازوکار وجود ندارد.
وی همچنین گفت: البته استدلال اول نمیتواند درست باشد، زیرا در آن زمان کارمزدها مطابق با نظرات کارشناسی تعیین شد، اما در مورد استدلال دوم باید گفت در اینجا دو ذینفع نادیده گرفتهشده است؛ یکی بانکها و دوم ارائهدهندگان خدمات پرداخت الکترونیک یا PSPها.
بزرگمهری ادامه داد: آیا فعالان کسبوکار که برای فعالیتهای اقتصادی روزانه خود مجبور به حمل یک گونی پول نیستند و موجودیشان از امنیت کامل برخوردار است، هزینهای پرداخت میکنند؟ در این حوزه، دو ذینفع یادشده اصلاً دیده نمیشوند و قرار است هزینهها را تنها بانکها پرداخت کنند، انگیزهای هم برای تغییر نظام کارمزد وجود ندارد.
وی گفت: بنابراین نظام پرداخت کشور از نظر توسعه شبکه و زیرساخت جزو بهترینها در جهان است، اما از نظر نظارت، قانونگذاری و نظام کارمزد نیازمند یک انقلاب هستیم.
بزرگمهری در پایان بیان کرد: شاپرک و بانک مرکزی اگر از مشورتهای بخش خصوصی استفاده کنند، فرآیندها و بازخوردهایش باعث میشود سرعت بیشتری در بهبود ایجاد شود. توصیه میکنم یک سری جلسات مشترک ماهانه بین بخش خصوصی و بانک مرکزی برگزار شود تا اشکالات حوزه پرداخت مرتفع شود.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد