کاهش درآمدهای نفتی سبب شده اجرای طرحهایی که وابستگی بودجه به طلای سیاه را کاهش میدهد در دستور کار قرار گیرد و بر این اساس، مسئولان سازمان برنامه و بودجه از اتکای صفر درصدی به نفت در هدفگذاری نهایی طرح اصلاح ساختار بودجه خبر میدهند.
وابستگی صفر درصدی بودجه به نفت با اصلاح ساختار بودجه
وابستگی صفر درصدی بودجه به نفت با اصلاح ساختار بودجه
به گزارش دیوان اقتصاد، طرح اصلاح ساختار بودجه با هدف انطباق با شرایط جدید اقتصادی و گذر از دوران تحریمها و قطع وابستگی به درآمدهای نفتی مدتی است که در دستور کار نهادهای ذیربط از جمله سازمان برنامه و بودجه قرار گرفته است.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز در جلسه غیرعلنی ۲۳ تیر با حضور رئیس سازمان برنامه و بودجه و جمعی از مسئولان و مدیران سازمانهای ذیربط در بودجه، اصلاح ساختار بودجه را بررسی کردند.
کاهش تدریجی و قطع وابستگی مستقیم بودجه جاری به نفت، حذف تدریجی کسری بودجه ساختاری، ایجاد ثبات اقتصاد کلان، مهار تورم، تأمین معیشت عمومی و ارتقای سطح کارآمدی، کاهش نابرابری و مبارزه با فساد از اهدافی است که در این جلسه برای اصلاح ساختار بودجه کشور ترسیم شده است.
در تازهترین گام برای بررسی و اجرایی کردن این طرح، نشست تخصصی «اصلاح ساختار بودجه» از سوی مرکز پژوهشهای توسعه و آیندهنگری سازمان برنامه و بودجه کشور با حضور جمعی از مدیران و کارشناسان در این سازمان برگزار شده است.
سازمان برنامه و بودجه کشور گزارش داد: سیدعلی مدنیزاده مشاور معاونت اقتصادی و هماهنگی برنامه و بودجه این سازمان در نشست تخصصی «اصلاح ساختار بودجه» گفت: هدف اصلی از اصلاح ساختار بودجه، قطع وابستگی به نفت در بودجه کشور است.
مشاور سازمان برنامه و بودجه افزود: ضرورت طرح جدی موضوع اصلاح ساختار بودجه، عمل به دستور رهبر معظم انقلاب است که ایشان در آذر سال گذشته مطرح و ابلاغ فرمودند و همچنین تاکید بر اینکه بودجه باید در افق دوساله تدوین و تنظیم شود.
وی افزود: ضرورت دیگر طرح جدی اصلاح ساختار بودجه، تحریمهای ظالمانه علیه کشور است و با توجه به اینکه درآمدهای نفتی کاهش چشمگیری داشته است، ضرورت دارد که تهدیدها را به فرصت تبدیل کنیم و با آسیبشناسی اساسی ساختار بودجه، آثار و تبعات کاهش عایدات نفت در اداره کشور را به حداقل رسانده و در نهایت به صفر برسانیم.
مدنیزاده با تأکید بر این نکته که موضوع اصلاح ساختار بودجه یک انتخاب نیست، بلکه یک اجبار است، اظهار داشت: یکی از دلایلی که در بخش آسیبهای ساختار بودجه به آن باید توجه شود، عوامل اقتصادی است که در رقابتناپذیری اقتصاد، محیط زیست، نظام بانکی، صندوقهای بازنشستگی و انباشت بدهیهای بازپرداخت نشده دولت نمایان میشود.
وی در ادامه به برخی دلایل بنیادین و تاریخی شکل گیری ناترازی بودجه اشاره کرد و افزود: توجه حداکثری به رفاه عمومی و لحاظ نکردن ابعاد بلندمدت آن، فقدان نظارت کارآمد مشاهده و شناسایی آسیبها و لزوم بازخورد برای آن از جمله دلایل این ناترازی تلقی میشود.
مدنیزاده گفت: یکی از اهداف اصلی و اساسی اصلاح ساختار بودجه، کاهش تدریجی و قطع وابستگی مستقیم نفت به بودجه، حذف تدریجی کسری بودجه ساختاری، ایجاد ثبات اقتصاد کلان و مهار تورم، رونق تولید و تأمین معیشت عمومی و کاهش نابرابری و ارتقای عدالت اجتماعی و مبارزه با فساد است.
مشاور معاونت اقتصادی و هماهنگی برنامه و بودجه سازمان برنامه و بودجه کشور در بخش دیگری از اظهارات خود به بیان بیشتر طرح اصلاح ساختار بودجه پرداخت و افزود: در زمینه درآمدزایی پایدار، اصلاح نظام یارانه پنهان انرژی و اصلاح و یکپارچهسازی نظام مالیات و تأمین اجتماعی و مولدسازی و مدیریت داراییهای دولت مدنظر خواهد بود.
وی تصریح کرد: در بخش هزینهکرد کارا، اصلاح ساختار دستگاههای اجرایی و شرکتهای دولتی و نیز اصلاح سیاستهای حمایتی و نظام بودجهریزی مورد توجه قرار گیرد.
محمد قاسمی معاون اقتصادی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست گفت: برای نخستینبار در کشور است که در زمینه اصلاح ساختار بودجه، دولت یک سند جامعی ارائه میکند که تمام ابعاد بودجه را شامل میشود.
وی افزود: مادام که میزان اتکای بودجه به نفت از بین نرفته باشد، مشکلات و نارساییها مدفون خواهد ماند و در کنار عوامل اقتصادی، حاکمیت جمهوری اسلامی باید دیدگاههای مردم و خواستههای آنان را در اداره کشور بیش از گذشته مورد توجه قرار دهد.
قاسمی خاطرنشان ساخت که در زمینه اداره کشور بر موضوع هزینه باید خیلی توجه داشته باشیم و میزان اتکای ما به منابع و عایدات نفتی در بودجه سال ۱۳۹۹ باید دچار تحول جدی شود.
هادی زنوز عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی نیز گفت: اینکه دولت در همه امور بخواهد ورود داشته باشد و دخالت کند، به هیچ وجه نه علمی و عملیاتی است و نه با منطق اداره درست کشور همخوانی دارد.
وی افزود: نکته مهم دیگر این است که مدیران و ارکان اداره کشور باید از خوشبینیهای غیرمتعارف پرهیز کنند، که چنین روندی، تنها پاککردن صورت موضوع است و مشکلی را حل نخواهد کرد.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد