حجم ۵۰۰ میلیون دلاری مبادلات غیرنفتی ایران و آذربایجان

حجم ۵۰۰ میلیون دلاری مبادلات غیرنفتی ایران و آذربایجان

سفیر سابق ایران در جمهوری آذربایجان اظهار داشت: ما باید موضوع بازسازی قره باغ را در اولویت همکاری‌های خود با آذربایجان قرار دهیم، از طرف آذربایجان هم این تمایل وجود دارد. این کار به صورت دوجانبه و چند جانبه می‌تواند انجام شود، برای مثال می‌توانیم با مشارکت با کشورهایی مانند گرجستان، ترکیه و روسیه پروژه‌های بازسازی را پیش ببریم.

به گزارش دیوان اقتصاد،محسن پاک آیین در گفت‌وگو با ایلنا در مورد روابط تجاری ایران و آذربایجان اظهار کرد: روابط ایران و جمهوری آذربایجان بسیار خوب و روز به روز هم در حال گسترش است. در کمیسیون مشترکی که سال گذشته در تهران برگزار شد، پروژه‌های مختلفی در حوزه تجارت، ترانزیت، انرژی و گردشگری مورد توافق قرار گرفت که در حال اجرا است.

وی با اشاره به بازسازی منطقه قره باغ بعد از جنگ این کشور با ارمنستان گفت: در مورد قره‌باغ هنوز مراحل بازسازی شروع نشده است. اینکه گفته می‌شود بعضی از کشورها پروژه‌هایی را گرفته‌اند و درحال اجرا هستند، بیشتر گمانه‌زنی بوده و پروژه سازندگی بزرگی هنوز اجرا نشده است. این کشور اکنون در حال مین‌روبی برای تامین امنیت است که پروژه‌ مین‌روبی نیز توسط ایرانی‌ها در حال انجام است.

پاک‌آیین تصریح کرد: ایران در تعامل جدی با جمهوری آذربایجان برای بازسازی قره باغ است، آنها هم استقبال کرده‌اند و درحال انجام مطالعات اولیه برای نحوه بازسازی هستند. در دولت جدید باید به این موضوع توجه زیادی شود چراکه علاوه بر بعد اقتصادی از نظر امنیتی هم برای ما اهمیت دارد. به هر میزان که آنجا آباد شود هم ارتباطات اقتصادی ایران و آذربایجان محکم می‌شود و هم امنیت مرزهای ما تامین می‌شود چراکه آوارگانی در دیگر نقاط آذربایجان هستند و می‌توانند در مناطق بازسازی شده اسکان پیدا کنند و حضور آنها باعث تامین امنیت می‌شود.

سفیر سابق ایران در جمهوری آذربایجان خاطرنشان کرد: ما باید موضوع بازسازی قره باغ را در اولویت همکاری‌های خود با آذربایجان قرار دهیم، از طرف آذربایجان هم این تمایل وجود دارد. این کار به صورت دوجانبه و چند جانبه می‌تواند انجام شود، برای مثال می‌توانیم با مشارکت با کشورهایی مانند گرجستان، ترکیه و روسیه پروژه‌های بازسازی را پیش ببریم.

وی با تاکید بر لزوم همکاری دولت و بخش خصوصی در این راستا گفت: در همه پروژه‌های اقتصادی با کشورهای مختلف در ابتدا دولت‌ها وارد کار شده و با مذاکره بسترسازی می‌کنند. بعد بخش‌های خصوصی وارد می‌شوند. اینگونه نیست که دولت‌ها برای گرفتن پروژه برای خود وارد مذاکره شوند بلکه سعی می‌کنند زمینه‌های حضور بخش خصوصی کشور خود را فراهم کنند. لذا به جای اینکه بخش خصوصی و دولتی ما از هم گله کنند و مانند یک رقیب در بازسازی آذربایجان وارد کار شوند باید همکار، همراه و هماهنگ باشند. دولت باید سعی کند زمینه را فراهم کند و بخش خصوصی هم سرمایه برده و پروژه‌ها را پیش ببرد.

پاک‌آیین اضافه کرد: اولین شرط برای همکاری‌های اقتصادی قوی بین دو کشور وجود روابط سیاسی قوی است که خوشبختانه امروز روابط سیاسی ایران و جمهوری آذربایجان بر اساس احترام و اعتماد متقابل است. کمیسیون‌های مشترک برگزار می‌شود و در دو کشور اراده برای همکاری اقتصادی وجود دارد. لذا دولت و بخش خصوصی باید این بستر مناسب سیاسی را به سمت مراحل اجرایی ببرند.

وی در پاسخ به سوالی در مورد پروژه‌های در دست کار ایران در آذربایجان بیان کرد: پروژه عمده‌ای که امروز در مناطق آزادشده وجود دارد، ساخت نیروگاه است. این کشور به دنبال این است که زیرساخت‌های اصلی مانند آب، برق و گاز در این مناطق بازسازی شود. ما در دو پروژه در سد خداآفرین و منطقه مارازد درحال فعالیت هستیم و پروژه‌های ساخت نیروگاه‌های برق را دنبال می‌کنیم. کارهای اصلی در اختیار کمیسیون مشترک دو کشور بوده و متولی اصلی آن نیز وزارت نیرو است اما به طور طبیعی از بخش‌های خصوصی هم برای پیشبرد پروژه‌ها استفاده می‌شود.

سفیر سابق ایران در جمهوری آذربایجان متذکر شد:‌ علاوه بر این پروژه‌های عمرانی مانند ساخت جاده‌ها، مسکن و... پروژه‌های بعدی در دست بررسی که ایران در آنها ورود کند. ایران نزدیک‌ترین کشوری است که آذربایجان می‌تواند کالاهای مورد نیاز خود در این راستا را از آن وارد کند. افزایش صادرات کالا از ایران به آذربایجان نیز در دست بررسی و اقدام است.

وی افزود: اگر خط راه آهن رشت - آستارا هرچه سریع‌تر افتتاح شود، به طور طبیعی روی واردات و صادرات کالا بین دو کشور اثر مثبت خواهد داشت. تسریع برخی از مسائل گمرکی، کاهش عوارض و... مسائل مهم تاثیرگذار در روابط تجاری ایران و آذربایجان است که در دستور کار دو کشور هم قرار دارد.

پاک‌آیین در مورد حجم مبادلات تجاری دو کشور گفت: همکاری‌های تجاری غیرنفتی ایران و آذربایجان حدود 500 میلیون دلار است. پروژه‌های دیگر در حوزه انرژی و سوآپ گاز از آذربایجان به نخجوان نیز مواردی هستند که موجب درآمدزایی می‌شوند.




ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.

کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد
.
.
.
.