رئیس مجمع واردات گفت: تصدیگری های دولتهای مختلف در بخش واردات، حضور بنگاه های خصولتی و عطش مهار نشدنی دولت ها به ایجاد موانع غیر تعرفهای از دلایل فاصله گرفتن تجارت خارجی از شفافیت است.
دلایل فاصله گرفتن تجارت خارجی از شفافیت اعلام شد
دلایل فاصله گرفتن تجارت خارجی از شفافیت اعلام شد
به گزارش دیوان اقتصاد،علیرضا مناقبی رئیس مجمع واردات در گفتگو با مهر با اشاره به جایگاه اقتصاد ایران در صف شفافیت اقتصادی کشورهای جهان اظهار داشت: سازمان بینالمللی شفافیت، در گزارش سال گذشته خود، رتبه ایران در جهان را از ۱۷۰ کشور، ۱۳۲ اعلام کرد و این برای کشوری که به دنبال توسعه پایدار است، اصلا زیبنده نیست.
وی ادامه داد: هرچند که گزارش های سازمان بین المللی شفافیت را نمی توان صد در صد علمی، مستند و بهدور از جهت گیریهای سیاسی دانست ولی به هر حال نشان از وضعیت نابهنجار شفافیت اقتصاد ایران دارد که اتفاقا تجربه فعالان اقتصادی نیز تاحدودی آن را تایید می کند.
مناقبی اضافه کرد: وضعیت شفافیت اقتصادی ایران در شرایطی اینچنین اسفبار است که مبانی مشترک توسعهیافتگی در مناطق مختلف جهان، بدون توجه به تفاوتهای فرهنگی-اجتماعی حاکی از آن است که بدون شفافیت اقتصادی، نمی توان به پیشبرد اهداف توسعه امید بست.
رئیس مجمع واردات ادامه داد: در چند دهه اخیر کشورهای در حال توسعه جهان به دنبال این بوده اند که راهکارهای مناسب و بومی برای پیاده سازی اصول شفافیت پیدا کنند. چرا که فقدان آن را زمینه ساز تشدید تضاد در منافع گروه های ذی نفوذ اقتصادی می دانند که در نهایت با گسترده کردن دامنه فساد در جامعه، بودجه های عمومی را می بلعد.
به گفته مناقبی برای تحقق افق ایران ۱۴۰۴ و اینکه یک کشور قابل اعتنا در خاورمیانه باشیم، باید در مسیر شفاف سازی اقتصادی گام برداریم و این ضرورتی انکار ناپذیر است
رئیس مجمع واردات ادامه داد: شفافیت اقتصادی سبب می شود امکان نظارت عمومی بر فعالیت بازیگران اقتصاد محقق شود و همین موضوع به خودی خود علاوه بر اینکه منجر به کاهش فساد می شود، زمینه افزایش کیفیت انجام امور را ه فراهم می سازد.
وی ادامه داد: بخشی از این عدم شفافیت، به حوزه تجارت خارجی باز می گردد و دلیل عمده آن نیز به سه دلیل اصلی باز می گردد و توقع از دولت دوازدهم این است که نسبت به نقش دولت در این سه محور بازنگری کند.
مناقبی، تصدی گری های دولتهای مختلف در بخش واردات، حضور بنگاه های خصولتی در حوزه تجارت خارجی و عطش مهار نشدنی دولت ها به ایجاد موانع غیر تعرفه ای و غیر فنی را مهمترین دلیل فاصله گرفتن تجارت خارجی از مولفه های شفافیت عنوان کرد.
وی روش های غیرمتعارف در تدوین دستورالعمل ها، تعدد اسناد و مجوزها، زیان گروه های ذینفوذ از واقعی شدن آمار و اطلاعات را از جمله بسترهای تشدید فضای خاکستری اقتصاد دانسته و تاکید کرد: کشور اگر خواستار رسیدن به رتبه های قابل دفاع در حوزه شفافسازی اقتصاد است، باید گام های اساسی در این زمینه بردارد و یکی از مهمترین آن ها مقررات زدایی از فضای تجارت خارجی است.
مناقبی تصریح کرد: وجود مقررات زائد و دست و پاگیر و همچنین حاکمیت بروکراسی اداری مبهم و پیچیده، نتیجه ای غیر از کاهش بهره وری عمومی و جزم خیر کردن فضای تجارت ندارد.
رئیس مجمع واردات در پایان تاکید کرد: حرکت در مسیر شفاف سازی، تبعات و نتایجی به دنبال دارد که ممکن است برای برخی گروه ها خوشایند نباشد و اصل اولیه در این مسیر این است که همه گروه های اقتصادی و سیاسی، نتایج تایید شده شفافیت اقتصادی را بپذیرند.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد