وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در این شرایط تکلیف اصلی دولت مهار فرآیند گسترش حاشیهنشینی در شهرهاست گفت: ما باید در کنار این مسئله به عرضه مسکن برای اقشار کمدرآمد، متوسط و روبه پایین جامعه توجه کنیم و از همین رو تولید منازل ارزان قیمت، عرضه مناسب و ساماندهی بازار از اولویتهای تحقق این هدف به شمار میرود.
تولید مسکن ارزان قیمت در اولویت قرار دارد
تولید مسکن ارزان قیمت در اولویت قرار دارد
به گزارش دیوان اقتصاد به نقل از ایلنا،محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی در مراسم تودیع هوشنگ عشایری و معارفه سید محمد پژمان مدیرعامل جدید شرکت بازآفرینی شهری ایران ضمن تقدیر از زحمات مدیرعامل سابق این شرکت و همچنین تشکر از پژمان برای پذیرفتن مسئولیت جدید بیان کرد: شرکت بازآفرینی، شرکتی راهبردی است که درحال حاضر به دلیل عدم توجه به مطالبات مکرر موجود در این حوزه، شاهد صورت حساب سنگینی در این بخش در مقابل خودمان هستیم.
وی ادامه داد: باید بگویم که شاید هیچ جلسهای در هیئت دولت نباشد که رئیس جمهوری در آن به بحث بازآفرینی اشارهای نکنند و همواره پیگیر اتفاقات انجام شده در این حوزه هستند به همین دلیل باید بیش از پیش به این موضوع توجه کرده و آن را در دستور کار خود قرار دهیم.
وزیر راه و شهرسازی در این خصوص اضافه کرد: موضوع مهم در حال حاضر این است که تغییرات اقلیم امروز به وقوع پیوسته و مهاجرتها از روستا به شهرها شکل گرفته است، از سویی دیگر شرایط اقتصادی نیز متفاوت شده و همگی در کنار هم به طور طبیعی حاشیهنشینی را ایجاد کردهاند، موضوعی که در این دوره به یک محور مورد توجه در نگاه مسئولان عالیرتبه کشور تبدیل شده است.
اسلامی در ادامه گسترش حاشیهنشینی را دلیل اصلی تهی شدن هسته شهرها و ناکارآمدی بافتهای شهری دانست و افزود: متأسفانه این اتفاقات باعث متروکه شدن نواحی باارزش شهری و همچنین ایجاد کانون آسیبهای اجتماعی در بافتهای دورن و برون شهری میشود.
این مقام مسئول با بیان اینکه در این شرایط تکلیف اصلی دولت مهار فرآیند گسترش حاشیهنشینی در شهرهاست، گفت: ما باید در کنار این مسئله به عرضه مسکن برای اقشار کمدرآمد و متوسط و روبه پایین جامعه توجه کنیم که تولید منازل ارزان قیمت، عرضه مناسب و ساماندهی بازار از اولویتهای تحقق هدف مذکور به شمار میرود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر احداث سالیانه 100هزار واحد مسکونی در بافت فرسوده در دستور کار ما قرار دارد گفت: متأسفانه با وجود شناسایی ۲۷۰۰ محله هدف، اگر آمار و امور انجام شده را با میزان کمی بافت مقایسه کنیم نه تنها هیچ تناسبی ندارد بلکه در بخش دیگر شاهد رشد شتابان حاشیهنشینی به دلایل مختلف هستیم که باید مدنظر قرار گیرد.
عضو کابینه دولت تدبیر و امید در این خصوص اظهار کرد: راه حل اصلی برای رفع این مشکل تصمیمگیری برای هر منطقه و هر محله به اقتضای شاخصهای خود آن محله است، بدون شک ما نمیتوانیم فرهنگ، اقلیم و ویژگیهای هر محله را نادیده بگیریم و برای همه آنها نسخهای واحد بپیچیم، بلکه باید تمدن شهری را متناسب با بستر محلات و عیار فرهنگی آن بازآفرینی کنیم.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه خوشبختانه پژمان نیز این دیدگاه را پذیرفته و با این رویکرد وارد مجموعه شده است، گفت: برای ما مهم است که پول صندوق توسعه ملی چگونه و کجا هزینه میشود؟ چراکه همه میدانیم این پول به راحتی برای امور تصویب نشده و قطعا برای اقدامات بسیار حیاتی و مهم اختصاص داده میشود، در این راستا باید توجه کنیم که پتانسیل مردم نیز در پیشبرد کارها قابل ملاحظه است که باید در رسیدن به هدف از آن استفاده شود.
اسلامی اضافه کرد: همانطور که میدانید بافتهای ناکارآمد مشکلات متفاوتی دارند در برخی نقاط شاهد محدودیتهای تاریخی، در برخی مسائل دارای مشکلات ثبتی و حقوقی و در برخی موارد دارای مغایرت با طرح جامع هستیم که هرکدام باید با تعامل دستگاههای ذیربط حل و رفع شود.
این مقام مسئول با تأکید بر اهمیت تعامل خوب بین شرکت بازآفرینی و معاونت شهرسازی و معماری برای پیشبرد پروژهها گفت: در این مناطق باید جذابیتها لازم جهت جذب سرمایه گذار و استفاده از پتانسیلهای مالی ایجاد شود تا با توانمندسازی نظام مدیریت شهری و فرآیند بازآفرینی محلات شرایط جهت یک زندگی متفاوت برای مردم فراهم شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود اضافه کرد: ماامروز در شرایطی هستیم که از بنیاد مسکن درخواست کردیم همانطور که در زمان بحران و مناطق زلزلهزده یا طوفانزده وارد محلات شده و به ساخت و ساز میپردازد در این حوزه نیز به کمک ما بیاید و در بازآفرینی نواحیای چون حاشیههای شهری در سیستان و بلوچستان و خوزستان حضور یابد، زیرا این مناطق بدون هیچ خدمات و طرحریزی، دارای سکنه هستند و به شدت نیاز به ساماندهی دارند.
اسلامی با بیان این مطلب که رئیسجمهوری به تولید ۱۰۰ هزار واحد مسکونی در اراضی رایگان دولتی تأکید دارند، گفت: هر ارگان که در این نواحی دارای زمین است باید آن را برای اجرای برنامه به وزارت راه و شهرسازی واگذار کند و این امر به طور جدی باید مورد پیگیری قرار گیرد.
وزیر راه شهرسازی با بیان اینکه رشد تقاضا و عدم عرضه یا کاهش عرضه در جامعه هدف، وضعیتی به وجود میآورد که اقشار فاقد مسکن بیش از ۸۰ درصد درآمد ماهانه خود را بابت اجارهبها پرداخت میکنند ،گفت:این فقر و سختی که به خانوادههای فاقد مسکن تحمیل میشود، آسیبهای اجتماعی پیرامون خود دارد که باید در راستای بهبود این وضعیت حرکت شود.
وی مسئولیت در حوزه راه و شهرسازی را بنا بر دلایل مختلفی همچون تأثیرگذاری مستقیم و غیرمستقیم بر زندگی مردم، حساس و دارای اهمیت ویژهای دانست و گفت: توسعه تقاضامحور، روند گسترش برنامههای توسعهای که اتفاق افتاده را شکل داده اما این برنامهریزیها بر اساس مطالعات آمایش سرزمینی که استعدادهای سرزمین، جمعیت، فرهنگ و استطاعت محیط را درنظر میگیرد صورت نگرفته است و حتی اگر وجود داشته با یکدیگر مرتبط و یکپارچه نبوده است.
وزیر راه و شهرسازی تأکید کرد: ما باید خود را مسئول و پاسخگو دانسته و قبل از اینکه به ساماندهی پرداخته شود باید طرحریزی و برنامهریزی سیاستهای خود را اعلام کرده باشیم.
اسلامی با بیان اینکه ما وارث گذشتهای هستیم که هر دو نظام شهرسازی و ساختمان فاقد نظام کنترلی کارآمد و مؤثر است، تأکید کرد: باید به سمت تأثیرگذاری و ماندگار شدن با استقرار سیاستها و طرحها حرکت کرد. همچنین میراث گذشتهای که هزینههای فراوانی متأثر از نابسامانیها را بر دوش مردم و حکومت تحمیل کرده، باید بر اساس آیندهنگری و بررسی احتیاجات و الزامات دستیابی به توسعه متوازن و پایدار در طرحریزی منطقهای، سرزمینی، شهری و محلی تغییر داد.
وی با اشاره به طرح ویژه سواحل مکران گفت: تجربه مکران کار فوقالعاده سختی بود و بیصبری زیادی مانند عسلویه وجود داشت، اما امروز در عسلویه علیرغم وجود کسبوکار، امکان سکونت و زندگی وجود ندارد و کارکنان آن منطقه به خاطر دوری از خانواده در رفتوآمد هستند.
وزیر راه و شهرسازی تأکید کرد: نکته حائز اهمیت این است که یکپارچگی، توسعه متوازن و پایدار ملاک عمل قرار گیرد و بیش از این رفتار بیگانه با اکوسیستم و فرهنگ مردم در اقصی نقاط کشور نداشته باشیم. همچنین از تمامی قابلیتها و استعدادها مانند ظرفیت دانشگاه، متخصصان، مردم، سازندگان و مشاوران حول یک محور و باور مشترک استفاده شود تا شاهد شکلگیری یک نوسازی تمدنی و شهری منتج به ارتقا کیفیت زندگی شهری باشیم.
اسلامی با بیان اینکه امروز بحث قاطع مردم بحث مسکن است گفت: اگرچه دولت تولید کننده مسکن نیست اما سیاستهای ما میتواند به تولید مسکن شتاب دهد، همچنین بهموجب قانون باید سیاستگذاری و فراهمکردن زمین در بازار عرضه و تقاضای مسکن تعادل ایجاد کند. درعین حال برای تأمین مسکن اقشار کمدرآمد تکلیف قانونی وجود دارد اما این مسئله نیازمند همکاری و تعامل سایر دستگاهها و نهادها است.
وی تصریح کرد: رشد تقاضا و عدم عرضه یا کاهش عرضه در جامعه هدف، وضعیتی به وجود میآورد که اقشار فاقد مسکن بیش از ۸۰ درصد درآمد ماهانه خود را بابت اجارهبها پرداخت میکنند و این فقر و سختی که به خانوادههای فاقد مسکن تحمیل می شود، آسیبهای اجتماعی پیرامون خود دارد که باید در راستای بهبود این وضعیت حرکت شود.
به گفته وزیر راه و شهرسازی آنچه رئیسجمهوری طی سالهای گذشته مورد تأکید قرار داده و به دنبال تحقق آن است، فراهم شدن چرخه تولید مسکن و ایجاد شرایط فعالیت مردم توانمند، سازندگان و نقشآفرینیان در تولید مسکن بهمنظور رونق بازار ساختوساز با تسهیل گری از سوی دولت است.
اسلامی در ادامه مبحث کنترل ساختمان را مهم دانست و گفت: باید از مصالح، سازندگان و نیروهای کار واجد شریط برای حصول اطمینان از استحکام، دوام و قوام ساختمان استفاده شود. همچنین از ضوابط و استانداردهای متناسب با اقلیم سرزمین ایران تبعیت شود.
این عضو کابینه دولت دوازدهم با تأکید بر ایفای نقش کلیدی وزارت راه و شهرسازی در مبحث بازآفرینی شهری بهعنوان دغدغه رئیسجمهوری اظهار داشت: امیدوارم با استقرار آقای مهندس پژمان، خانم صادق مالواجرد و آقای حسینی یک ترکیب فکری همراستا و همگرا در بحث بازآفرینی شهری و نوسازی شهرها با هدف ارتقا کیفیت زندگی مردم ایجاد و مهار حاشیهنشینی فراهم و ریلگذاری مناسبی برای آیندگان مهیا شود.
وزیر راه و شهرسازی خطاب به فرزانه صادق مالواجرد بهمنظور انتخاب وی برای سمت معاونت معماری و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی گفت: باید نشان دهید که بانوان شایسته مسئولیتهای سنگین هستند و با اقتدار میتوانند این مسئولیتها را دنبال کنند.
وی افزود: مقید بودم در وزارت راه و شهرسازی یکی از سمتهای عالیرتبه به بانوان فرهیخته واگذار شود و با توجه به ویژگی فعالیت و تجربه خانم صادق مالواجرد در شهرداری تهران، هیچ معاونتی بهتر از معاونت معماری و شهرسازی برای ایشان نیست.
اسلامی با بیان اینکه امیدواریم با یک حرکت جهادی تحرک و تحولی در پیشبرد امور شهر، شهرسازی، مسکن و ساختمان فراهم کنیم خاطرنشان کرد: همواره در شورایعالی معماری و شهرسازی به عنوان یک عضو معتقد بودم باید واقعبینی وجود داشته باشد و اینکه چگونه میتوان بهصورت واقعی بهبود کیفی شهری و طرحها را دنبال کرد تا نشان دهیم که وزارت راه و شهرسازی فعلی و وزارتخانههای راه و ترابری و مسکن و شهرسازی در طول تاریخ با افتخار به مردم خدمت کردهاند و نزد مردم از احترام ویژهای برخوردار است.
وزیر راه و شهرسازی در پایان از محمد سعید ایزدی و حامد مظاهریان تقدیر و تشکر و برای سید مازیار حسینی و فرزانه صادق مالواجرد آرزوی توفیق و موفقیت کرد
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد