مدیرگروه بانکداریالکترونیک پژوهشکده پولیوبانکی گفت: ارائه سرویسهای بانکداری باز درکشور بر مبنای کارت است که برای همگرا شدن با استانداردهای PSD۲ باید به سمت مبدا حساب بانکی در ارائه IPA ها حرکت کرد.
حساب بانکی مبدأ ارائه سرویسهای بانکداری باز قرار گیرد
حساب بانکی مبدأ ارائه سرویسهای بانکداری باز قرار گیرد
به گزارش دیوان اقتصاد و به نقل از ستاد خبری هشتمین همایش بانکداری الکترونیک و نظام های پرداخت، نیما امیر شکاری اظهار داشت: دنیا از ۳۰ سال پیش به سمت استفاده کارتهای اعتباری حرکت کرده که معروفترین آنها کارتهای ویزا و مستر است که با زیرساخت آمریکایی و سیستمهای تسویه آن نیز در بانکهای آمریکایی قرار دارد.
وی تصریح کرد: بعد از بحران سال ۲۰۰۷ در دنیا که بیشتر به دلیل ورشکستگی بنگاههای اقتصادی آمریکا رخ داد و به اروپا و آسیا نیز تسری پیدا کرد، بانکها و مؤسسات مالی نگرانیهای بزرگی از بابت تکرار این رخداد و تأثیر اقتصاد اروپا از مشکلات اقتصادی آمریکا داشتند، زیرا بهرهگیری از کارتهای اعتباری آمریکایی در کل اتحادیه اروپا رواج داشت.
امیرشکاری افزود: اتحادیه اروپا باهدف و کاهش وابستگی به آمریکا و ایجاد استقلال نسبت به جداسازی سیستم پرداخت اتحادیه اروپا از آمریکا اقدام کرد و با بهرهگیری از فناوریهای نوین صنعت پرداخت این کشور را در بسترهای غیر کارت توسعه داد.
وی ادامه داد: تمام بسترهای غیر کارتی درنهایت به یک شمارهحساب در شعبهای از بانک ختم میشوند، ازاینرو اتحادیه اروپا حساب را مبدأ تراکنش قرارداد و استانداردی بهعنوان PSD۲ در این اتحادیه شروع به تولد کرد.
امیر شکاری با اشاره به سرمایهگذاریهای گسترده از سوی بانکها و شرکتهای بزرگ بهمنظور پیادهسازی دستورالعملهای PsD۲، خاطرنشان کرد: در سال ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ بانکها برنامهریزی و استانداردسازی بهمنظور ارائه IPA های مختلف را آغاز کردند.
وی یکی از ضرورتها برای پیادهسازی دستورالعملهای PSD۲ را رشد سریع فین تکها عنوان کرد و گفت: بهرهگیری از فناوریهای نوین و رشد و توسعه سریع فین تکها موجب شد، بانک مرکزی اروپا برای حمایت از فین تکها بانکها را موظف کرد با پیادهسازی دستورالعملهای PSD۲ به این کسبوکارها IPA های رایگان ارائه دهند.
امیر شکاری خاطرنشان کرد: فین تکها توان مقابله با بانکها را نداشتند و در همکاری با یک بانک زمانی که فعالیت این قشر توسعه مییافت بانکها هزینهها ارائه خدمات را بالا میبردند و فین تک مجبور میشد برای ادامه فعالیت به سراغ بانک دیگر بروند که هزینه سوئیچ کردن برای آن بالابود. ازاینرو با الزام بانکها به ارائه IPA های رایگان به فین تکها هزینه سوئیچ کردن برای آنها کاهش مییافت.
وی با اشاره به تعریف ۲۷ الی ۲۸ خدمت روی PSD۲ تاکنون، خاطرنشان کرد: در ژانویه ۲۰۱۹ ارائه یکسری از سرویسها اجباری و در سپتامبر ۲۰۱۹ تمام سرویس باید در بانکهای اتحادیه اروپا پیادهسازی و در اختیار بازار و فین تکها قرار گیرد.
مدیر گروه بانکداری الکترونیک پژوهشکده پولی و بانکی تصریح کرد: فعالیت مناسبی در مسیر ارائه سرویسهای بانکداری باز در کشور شکلگرفته و چندین شرکت در حال حاضر در حال ارائه سرویس به بانکها و مشتریان هستند ولی بهمنظور موفقیت و جهتدهی فعالیتها باید با استانداردهای دستورالعملهای PSD۲ همگرا شد.
امیر شکاری با تأکید بر اینکه ارائه سرویسهای بانکداری باز در کشور بر مبنای کارت است، اظهار داشت: به دلیل تجربه موفق دنیا در این بخش باید فعالیت در کشور نیز به مبدأ قرار گرفتن حساب در ارائه سرویسهای بانکداری باز هدایت شود. زیرا در ارائه سرویسهای بانکداری باز با مبدأ حساب، بحث احراز هویت قوی وجود دارد که با روش توکنایز کردن، به بانکها این امکان را میدهد که به مشتری اجازه انتخاب سرویس و اپ های موردنیاز را برای برداشت از حسابهای بانکی خود با تائید فرد را بدهند.
وی یادآور شد: مجوز دسترسی برای برداشت از حساب افراد با تائید خود شخص در بانکداری باز امکانپذیر شده و با اجرای احراز هویت قوی، نظام بانکی توانمندی ارائه سرویسهای بانکداری جدید را پیدا میکند. ازاینرو حرکت صنعت پرداخت و نظام بانکی کشور باید همراستا به سمت اجرای دستورالعملهای PSD۲ باشد.
گفتنی است، هشتمین همایش سالانه بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت با موضوع انقلاب بلاکچین در روزهای ۹ و ۱۰ بهمنماه ۹۷ در مرکز همایشهای برج میلاد برگزار میشود.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد