نقدینگی دفتری به دلیل رکود مسکن گرانقیمت است

نقدینگی دفتری به دلیل رکود مسکن گرانقیمت است

یک‌شنبه, می 21, 2017 - 11:21 لینک کوتاه اشتراک گذاری با تلگرام پرینت

بانکهایی که به لحاظ منابع ناکارآمدی بالایی داشته اند، باید زمینه ورشکستگی آنها فراهم شود.

  به گزارش دیوان اقتصاد به نقل از اخبار پولی مالی-«عباسعلی حقانی نسب» فعال بازار بورس و سرمایه در خصوص مهمترین اولویت های اقتصادی در حوزه بورس که لازم است مورد توجه مسئولان در دوازدهمین دوره ریاست جمهوری قرار بگیرد، گفت: یکی از مواردی که دولت آقای روحانی انجام داد طرح تحول نظام بانکی و پولی بود که باید با ظرافت خاصی ادامه پیدا می کرد و زمان بر بوده است اما در دولت جدید باید این اصلاحات ادامه پیدا کرده و تکمیل شود.

وی افزود: متاسفانه بسیاری از بانکها در دولت دهم، بخش عمده ای از منابع را چه به صورت مستقیم و چه به صورت غیر مستقیم با توجه به سیاستهای دولت به سوی ملک و مسکن هدایت کردند و عملا با توجه به رکود در حوزه مسکن گرانقیمت، خلق نقدینگی دفتری و کاغذی که اتفاق افتاده به دلیل همین رکود در بخش مسکن گرانقیمت بوده است.

«حقانی نسب» با تاکید بر اینکه حوزه مسکن ارزان قیمت رکود زیادی ندارد و بخش عمده نقدینگی کشور، در مسکن گران قیمت منجمد شده است تصریح کرد: به اعتقاد من، دولت باید قدمهایی در راه اصلاح نظام بانکی به ویژه رتبه بندی بانکها و تفکیک بانکهای خوب و بد بردارد همچنین بانک مرکزی نیز باید ارائه خدماتی مانند-شبکه های شتاب را در بانکهای بد قطع کند.

این فعال بورس در توضیح بانکهای بد گفت: بانکهای بد بانکهایی هستند که به دلیل حجم سرمایه گذاری عمده ای که در حوزه ملک و مسکن داشتند ریسک آنها بالا رفته است؛ حالا این سرمایه گذاری یا به شکل وام بوده یا سرمایه گذاری مستقیم خود بانک، یا اینکه به صورت شرکتها وامهای ضربدری دادند و عملا پول را به این سمت هدایت کردند.

«حقانی نسب» معتقد است بانکهایی که واقعا دچار مشکل هستند و به لحاظ منابع ناکارآمدی بالایی داشته اند حتی باید زمینه ورشکستگی آنها فراهم شود و بانک مرکزی از جیب مردم به اینها خدمات ندهد.

وی در توضیح این مطلب گفت: وقتی بانک مرکزی خدماتی مانند پایا و شبکه شتاب را برای بانکها فراهم می کند عملا بانکهای بد می توانند دستشان را در جیب بانک مرکزی کنند و پول بردارند در نتیجه بانک مرکزی هم به دلیل مشکلاتی که وجود دارد و به دلیل افزایش حجم نقدینگی، مجبور به چاپ پول می شود و عملا باعث تورم می گردد. بنابراین در شرایط رتبه بندی بانکی، بانکهای بد نباید از خدمات شتاب و شبکه بین بانکی استفاده کنند.

وی دومین اولویت دولت جدید در حوزه بورس را تغییر ریل اقتصاد از اقتصاد بانک محور و ضمانت محور به اقتصاد شراکت محور و بازار سرمایه محور دانست و به اخبار پولی مالی گفت: اینکار به این صورت انجام می شود که بانکها باید فقط کارکرد بانکی داشته باشند مثلا بانکهای تجاری که شبکه خدمات بانکی ارائه می دهند نباید کار سرمایه گذاری انجام دهند؛ در اصلاح نظام بانکی، بانکها باید فقط حسابهای جاری و قرض الحسنه باز کنند و از محل سپرده های جاری و قرض الحسنه، وام و اعتبار بدهند.

«حقانی نسب» در تکمیل توضیح بالا ادامه داد: متاسفانه در دولتهای قبلی، بانکها از کار بانکی گرفته تا کاربازار سرمایه و بیمه، هرکاری توانستند انجام دادند اگرچه برخی از این فعالیتها مکمل فعالیتهای بانکی است اما برخی دیگرمانند سرمایه گذاری عملا با فعالیت‌های دیگر تضاد منافع دارد و یکی از دلایلی که منجر به فساد و ناکارآمدی در برخی از بخش های بانکهای ما شده همین قسمت است. حتی بر اساس قانون، بانکها فقط می توانند 30 درصد سرمایه شان را به کار سرمایه گذاری اختصاص دهند آنهم از سرمایه نه سپرده های مردم.

وی افزود: متاسفانه در دولت گذشته برخی بانکها، عملا بانک مرکزی را دور زدند به این صورت که شرکتهایی با سرمایه کوچک برای خودشان درست کردند و از آنطرف وامهای کلان را به صورت ضربدری به این شرکت ها دادند یا اینکه در قالب تملیک املاک، شرکتها و بنگاهها را تصاحب کردند اما نکته‌ای که این بانکها فراموش کرده اند این است که کار بانک بنگاهداری نیست بلکه بانکداری است.

این فعال بازار سرمایه در پایان با اشاره به نحوه فعالیت بانکهای تجاری و سرمایه گذاری در کشورهای دیگر گفت: بالغ بر 100 سال است که فعالیت بانکهای سرمایه گذاری در دنیا که نماینده اقتصاد بازار سرمایه محور و شراکت محور است با فعالیت بانکهای تجاری که نماد اقتصاد بانک محور است جدا هستند یکی به کار سرمایه گذاری می پردازد که در ایران آن را سبدگردان یا تامین سرمایه نام گذاشته اند و دیگری به کار اعتباری می پردازد و وام می دهد.




ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.

کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد
.
.
.
.