عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام معتقد است سود پول در بانکداری اسلامی بدون معنا است و باید سود تولید و تجارت داشته باشیم.
تعیین نرخ سود سپردهها در بانکداری بدون ربا
تعیین نرخ سود سپردهها در بانکداری بدون ربا
به گزارش دیوان اقتصاد به نقل از ایبِنا، حجتالاسلام والمسلمین غلامرضا مصباحی مقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در میزگرد ضرورت کاهش نرخ سود که در بیست و هشتمین همایش بانکداری اسلامی برگزار شد، با اشاره به اینکه پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تصویب قانون عملیات بانکی بدون ربا، نرخی به نام نرخ سود سپردهها تعیین نشد، افزود: به نظرم این مسئله حساب شده بود و ناشی از غفلت قانونگذار نبود، چرا که بانکداری بدون ربا باید سود سپردهها را براساس عملکرد بانکها در تولید و تجارت تعیین کند.
وی افزود: بانک باید با کاهش حق الوکاله بقیه سود را بین سپرده گذاران تقسیم کند. در بانکداری اسلامی در جهان، چیزی به نام سود علیالحساب نداریم اما آنچه در شورای پول و اعتبار شکل گرفت اینگونه بود که تمام آنچه بانکها میتوانستند به سپردهگذاران بدهند را به عنوان سود علی الحساب تعیین کردند.
عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق (ع) اظهارداشت: این در حالی است که مفهوم کلمه علی الحساب به عنوان سودی است که عجالتا پرداخت میشود؛ این نرخ بر روی مسکن، لیزینگ، بازار سرمایه و حتی تسهیلات تاثیر دارد و تا آن را مدیریت نکنیم، نرخ سود تسهیلات را هم نمیتوانیم مدیریت کنیم و بنده از اقدام بانک مرکزی اظهار خرسندی میکنم؛ هر چند که گامی به سوی اصلاح است.
مصباحی مقدم تاکید کرد: ما سود را با پولی که در بانک میگذارند بررسی میکنیم نه با سودی که در بازار واقعی کالا و خدمات از این منبع ایجاد شده و این به معنای سود پول است و امیدواریم با روند کاهش سود بانکی، سود پول از بین برود؛ چرا که سود پول در بانکداری اسلامی بدون معنا است و باید سود تولید و تجارت داشته باشیم.
وی ادامه داد: مسئله دیگر این است که سرمایه گذاریها با سودهای کنونی اصلا به صرفه نیست. موسساتی هستند که فعالیت خود را تعطیل کرده و منابع آن را در بانک میگذارند و سود پول میگیرند و این بسیار خطرناک است؛ بنابراین باید کاری کنیم که فعالیت اقتصادی برای سرمایه گذاران به صرفه باشد.
حجتالاسلام و المسلمین محمدحسین حسینزاده بحرینی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در ادامه این میزگرد اظهارداشت: بنده میخواهم تاکید کنم وقتی نرخ سود در یک اقتصاد افزایش پیدا میکند صحبت از نرخ سود بدون ریسک است و افزایش این سود فقط بخشی از هزینههای بنگاه را افزایش نمیدهد، بلکه اثر اصلی آن در اقتصاد کلان است.
وی افزود: در سطح کلان، تولید ملی تابعی از برخی فاکتورها همانند زمین، کار، سرمایه و ... است و یکی از مهم ترین عوامل تولید، ریسک پذیری بالفعل جامعه است و وقتی نرخ سود بدون ریسک را در جامعه افزایش دهیم، ثروتی با عنوان ریسک پذیری جامعه را کم کرده و این همانند این است که عرضه کار را کم کنیم، بنابراین ثروت ریسک پذیری جامعه با نرخ سود مرتبط است.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: افزایش نرخ سود توسط نظام بانکی سه دلیل دارد که یکی تلاش آنها برای افزایش سهم از بازار است. علت دیگر اعسار بانکی است که به بازی نرخ سود دامن میزنند تا سپرده جذب کنند و سومین علت هم نظارت بانک مرکزی است که اکنون بانک مرکزی هم تبدیل به مشکل و هم راه حل مشکل شده است.
کوروش پرویزیان مدیر عامل بانک پارسیان نیز در پایان این میزگرد توضیح داد: از دیدگاه بانکهای خصوصی، کاهش سود در شرایط فعلی امر پسندیدهای است که ما همه تلاش خود را برای این اتفاق انجام دادیم.
وی افزود: اما اقدام خوب بانک مرکزی این بود که هزینه اضافه برداشتها را به ۱۸ درصد کاهش داد و این امر باعث کاهش هزینههای دولت میشود و تاثیرات مثبتی بر بازار پول دارد.
مدیرعامل بانک پارسیان گفت: ما در کشور سه نرخ سود داریم که یکی نرخ پایه است که به صورت جست و گریخته وجود دارد، نرخ دیگر، نرخ بین بانکی است که توسط سیاست گذار تعیین میشود و حالا ۱۶ و ۱۸ درصد تعیین شده و سوم سود بانکی که پیرو قواعدی است که در قانون عملیاتی بانکداری بدون ربا آمده است.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد