عضویت در WFE بدون مدیریت درست، تاثیری بر اقتصاد ایران ندارد

عضویت در WFE بدون مدیریت درست، تاثیری بر اقتصاد ایران ندارد

یک‌شنبه, ژولیه 17, 2016 - 17:24 لینک کوتاه اشتراک گذاری با تلگرام پرینت

پرونده عضویت فرابورس ایران در WFE، پس از دو سال به جریان افتاد و سرانجام در 22 ژوئن مصادف با دوم تیرماه سال جاری، فرابورس به‌عنوان عضو وابسته در فدراسیون جهانی بورس پذیرفته شد.

به گزارش دیوان اقتصاد به نقل  از تریبون، فدراسیون جهانی بورس‌ یکی از معتبرترین نهادهای قانونی در این زمینه است که تمامی جنبه‌های دادوستد اوراق بهادار را از لحاظ فنی، تجاری، حقوقی و اقتصادی بررسی می‌کند، بر همین اساس این فدراسیون در سطح جهانی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. فرابورس نیز به شرکت‌هایی تعلق دارد که کوچک‌‌تر هستند و آن استانداردها و ضوابط پذیرش در خود بورس را ندارند، بر همین اساس یک بازار نظارت شده و قانون‌مند برای آنها تشکیل شده است. به طبع حجم، اندازه و ارزش این بازار به اندازه بورس نبوده، پس نقشی را که در اقتصاد به نسبت تولد ناخالص داخلی بازی می‌کند، کمتر از نقشی است که خود بورس ایفا می‌کند.

عضویت وابسته در فدراسیون جهانی بورس، بدین معناست که فرابورس ایران فاقد حق رای بوده، اما امکان انجام همکاری‌های مشترک با اعضای این مجمع، استفاده از آمارها، گزارش‌ها، پژوهش‌ها و بولتن‌های دوره‌ای، حضور در کارگروه‌ها و سمینارها و ... برای کشور ما فراهم شده است. حال باید دید که این عضویت برای اقتصاد کشور فایده‌ای هم دارد یا خیر؟ بر همین اساس به سراغ دکتر شاهین شایان آرانی رفته‌ایم و نظر وی را در این رابطه جویا شده‌ایم.

شایان آرانی در ابتدا به بررسی جایگاه بورس در کشور پرداخت و گفت: ارزش کل بازار خود بورس در ایران نسبت به تولید ناخالص داخلی و تاثیرگذاری آن مهم است، اما نتوانسته جایگاه خود را پیدا کرده و مانند بورس در کشورهای دیگر عمل کند. چرا که در دیگر کشورها بورس نقش مهمی را در صیقل دادن اقتصاد و روان کردن معاملات در اقتصاد ایفا می‌کند که خود این امر می‌تواند به تجهیز کردن راحت‌تر منابع برای شرکت‌ها کمک کرده و همچنین کسب اعتبار برای این شرکت‌ها را نیز سهل کند.

عضو رسمی انجمن مهندسان مالی بین الملل، ادامه داد: متاسفانه بورس اوراق بهادار در تهران، آن نقش موثری که دیگر بورس‌ها در اقتصاد ایفا می‌کنند را ندارد. بورس ما رشد کرده است اما هنوز به آن تاثیرگذاری که باید نرسیده است. حال فرابورس که کوچک‌تر است، به طبع تاثیر آن هم کمتر از بورس خواهد بود. بر همین اساس اگر در یک جواب ساده بخواهیم پذیرش فرابورس را در فدراسیون جهانی بورس بررسی کنیم و ببینیم که آیا تاثیری بر اقتصاد کشور دارد؟ باید بگویم که خیر. چرا که تاثیر از طریق هزینه‌ها، حجم معاملات و چرخش مالی می‌تواند خودش را نشان دهد، که این موارد در حال حاضر بسیار پایین است.

وی افزود: اما باید بدانید که این پذیرش باعث کسب اعتبار بیشتر فرابورس ایران می‌شود، یعنی فرابورس ما به‌گونه‌ای می‌شود که مورد تایید یک نهاد بین‌الملل قرار گرفته است. بر همین مبنا بر شهرت و اعتبار آن افزوده می‌شود و اگر درست مدیریت شود می‌تواند منجر به بالا رفتن حجم معاملات در فرابورس شده و به پذیرش بیشتر شرکت‌ها در بورس و پیدا کردن یک وجه بین‌المللی کمک کند. باید بدانیم که تمام موارد گفته شده در بالا با اما و اگر همراه است. برای همین این پذیرش در حال حاضر تنها یک اثر روانی و یک تاثیر اعتباری داشته و تا این امر بخواهد به یک پدیده تاثیرگذار بر کل اقتصاد کشور تبدیل شود، راه بسیار طولانی را در پیش دارد.

شایان آرانی، در ادامه به عضویت وابسته ایران در این سازما اشاره کرد و اظهار داشت: ایران اکنون در این فدراسیون عضویت وابسته دارد، اما باید بدانیم که این عضویت وابسته یا دایم تمام به بحث اعتبار بازمی‌گردد. ببینید این امر مانند فردی است که مدارک تحصیلی عالی دارد اما این مدارک تا وقتی به‌کار گرفته و مدیریت نشود و به یک حلقه ارزشی تبدیل نشود تنها یک قاب عکس بر روی دیوار است.

وی در پایان این عضویت را حرکتی شایسته دانست و ادامه داد: به عقیده من این حرکت، یک قدم مثبت برای ماست و نباید آن را نفی کرد، اما این امر باید از طریق جذب بیشتر سهام‌داران به بورس، افزایش معاملات، افزایش جذب سرمایه‌گذاران خارجی و ... به ارزش تبدیل شود و این مهم ممکن نمی‌شود مگر با مدیریت درست، باید بدانیم که هیچ‌کدام از این موارد به صورت اتوماتیک رخ نمی‌دهد و اگر خوب مدیریت شود می‌تواند تاثیرگذار باشد.




ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.

کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد
.
.
.
.