تاکنون مالیاتی بابت سود تسعیر ارز از صندوق توسعه ملی وصول نشده است

قائم مقام سازمان امور مالیاتی:

تاکنون مالیاتی بابت سود تسعیر ارز از صندوق توسعه ملی وصول نشده است

سه‌شنبه, ژولیه 11, 2017 - 13:23 لینک کوتاه اشتراک گذاری با تلگرام پرینت

قائم مقام سازمان امور مالیاتی با اشاره به تلاش‌هایی برای معافیت صندوق توسعه ملی از مالیات تسعیر ارز قبل از سال ۹۴ گفت: مالیات تسعیر صندوق قطعی شده، اما هنوز یک ریال هم وصول نشده و مجلس معافیت مالیات صندوق را حذف کرد.

به گزارش دیوان اقتصاد، محمدقاسم پناهی ، با بیان اینکه مبانی دریافت مالیات براساس اصل 51 قانون اساسی و قانون مالیات‌های مستقیم است،‌ اظهار داشت: قوانین مذکور، اشخاص مشمول مالیات را به وضوح مشخص کرده است.
قائم‌مقام سازمان امور مالیاتی کشور با اشاره به شخصیت حقوقی صندوق توسعه ملی تصریح کرد: این موضوع به موجب ماده 84 قانون برنامه پنجم بوده و تمام تکالیف آن مشخص است و بدون هیچ تغییر همین ماده و مفاد آن در ماده 16 قانون احکام دائمی برنامه‌‌های توسعه‌ای کشور تکرار شده است و تنها تغییر آن میزان واریزی 20 درصد منابع نفت به 30 درصد افزایش یافته است.
وی با تشریح و تفکیک منابع و درآمد صندوق توسعه ملی بیان داشت:‌ منابعی که به موجب قانون به صندوق توسعه ملی واریز می‌شود، برای حمایت، توسعه و پشتیبانی از کشور تلقی شده و از طرفی بابت فعالیت‌های اقتصادی درآمد ریالی کسب می‌کند.
این مقام مسئول ادامه داد: درآمدهای صندوق که در اظهارنامه مالیاتی ابراز می‌شود، به عنوان درآمدهای کسب شده ناشی از فعالیت‌های اقتصادی است.
* صندوق از مالیات تسعیر ارز قبل از سال 94 معاف نیست
پناهی با بیان اینکه طبق ماده 84 قانون برنامه پنجم و احکام دائمی برنامه‌های توسعه‌ای صندوق توسعه ملی معافیت مالیاتی ندارد، افزود: با توجه به زمان تأسیس صندوق توسعه ملی در سال 92 اظهارنامه مالیاتی برای عملکرد سال 91 ارائه که درآمد و سود تسعیر ارز ابراز شد.
قائم مقام سازمان امور مالیاتی در مورد تسعیر ارز عنوان کرد: قانون مالیاتهای مستقیم (مواد 1 و 105 و بند 24 ماده 148 قانون) و استاندارد حسابداری، ماده 136 قانون محاسبات عمومی نحوه تسعیر ارز و مالیات آن را تعیین تکلیف کرده است.
وی ادامه داد: قانون مالیات‌های مستقیم در این رابطه عنوان کرده زیان ناشی از تسعیر ارز به عنوان هزینه مالیاتی بوده و سود آن نیز درآمد است.
* شرایط دریافت مالیات تسعیر ارز
پناهی به سابقه تاریخی در رابطه با اختلاف نظر نحوه دریافت مالیات از تسعیر دارایی و بدهی های ارزی شرکت های دولتی با توجه به ماده 136 قانون محاسبات عمومی در سال 75 بیان کرد: شورای عالی مالیاتی مرداد این سال سود تسعیر ارز شرکت‌های دولتی فارغ از مقررات ماده 136 قانون محاسبات عمومی را مشمول مالیات دانست که از آن تاریخ به بعد واحدهای مالیاتی نیز بر اساس رای هیات عمومی شورای عالی مالیاتی اقدام می‌کنند.
این مقام مسئول با اشاره به نوسانات ارزی طی سه دهه اخیر،‌گفت: در مقاطع مختلف در این سه دهه اخیر، نرخ ارز با نوساناتی همراه شده که شرکتها حسب قانون تجارت، قانون مالیاتهای مستقیم و استانداردهای حسابداری مکلف به تسعیر بدهی و دارایی های ارزی بودند و در این رابطه شرکت ها حتی متحمل زیان ناشی از تسعیر ارز شدند و این زیان نیز مورد پذیرش قرار گرفته و همچنین چنانچه سودی از این بابت شناسائی شده به عنوان درآمد تلقی و مشمول مالیات شدند. حتی بانک مرکزی تا قبل از سال 92 مالیات تسعیر ارز را پرداخت کرده و بعد از آن طبق قانون مصوب شهریور سال 92 بانک مرکزی از مالیات تسعیر ارز معاف شد.
پناهی تأکید کرد: صندوق توسعه‌ ملی چنین قانونی ندارد و از طرفی سال 91 اظهارنامه مالیاتی داده و سازمان امور مالیاتی کشور طبق قانون مکلف است ظرف یکسال مالی اعلام نظر کند، در غیر این صورت مشمول مرور زمان شده و تبعات قانونی دارد.
این مقام مسئول با بیان اینکه سازمان مالیاتی در راستای وظایف قانونی به پرونده صندوق رسیدگی کرده است، عنوان کرد: مسئولان وقت صندوق توسعه ملی از محل اختلاف ارز از 1226 به حدود 2400 تومانی در آن سال‌ها، سود (مازاد) در حسابهای صندوق شناسایی کرده و سازمان به موجب قانون و رای هیات عمومی شورای عالی مالیاتی مالیات مربوط را به موجب برگ تشخیص مطالبه کرد.
* مالیات تسعیر ارز صندوق 10 هزار میلیارد تومان است
وی با تأکید بر اینکه دیدگاه این نیست که مالیات تسعیر ارز از صندوق توسعه ملی اخذ شود، خاطرنشان کرد: حدود 10 هزار میلیارد تومان اصل مالیات تسعیر ارز تشخیص داده شد، با توجه به اینکه مراحل دادرسی آن طی شده و مالیات قطعی شده است، اما اگر بخواهیم بر اساس دیدگاه مزبور عمل نمایم و صندوق از مالیات معاف شود باید کمک کنیم مبانی حقوقی و قانونی آن ایجاد شود.
* تلاش ها در سال 94 جواب نداد
پناهی با تشریح سیر زمانی طی شده برای اخذ معافیت مالیات تسعیر ارز صندوق توسعه ملی بیان کرد: سال 94 وزارت اقتصاد برای استفساریه اقدام کرد، حتی یک ماده واحده به دولت پیشنهاد داد، تا اینکه این موضوع با لایحه احکام دائمی شدن برنامه‌های توسعه‌ای مصادف شد.
وی افزود: در ماده 36 لایحه پیشنهاد شد سود و زیان تسعیر ارز صندوق توسعه از مالیات معاف شود، اما آنچه مدنظر ما بود این است که درآمد صندوق توسعه ملی از «زمان بدو تأسیس» از پرداخت مالیات معاف باشد. بنابر این قانون رفع موانع تولید که اردیبهشت سال 94 تصویب شد متنی تصویب شد که از آن به بعد صندوق از مالیات معاف شد با این وجود که هنوز مالیات سال‌های قبل آن بلاتکلیف است.
* مشکل مالیات تسعیر ارز حل نشده است
قائم‌مقام سازمان امور مالیاتی با اشاره به اختلاف و تفاسیر از ماده قانون رفع موانع تولید در رابطه با اینکه از «زمان تأسیس صندوق» یا از «زمان لازم‌الاجرا شدن قانون»، مراد معافیت مالیات است، اظهار داشت: مداقه زیادی در رابطه متن تصویب شده صورت گرفت که در نهایت مباحث حقوقی معلوم شد که مشمولیت از بدو تأسیس نیست بنابر این مشکل برگ تشخیص مالیات تسعیر ارز صندوق سال 91 تا 93 حل نشد.
به گفته وی، وزارت اقتصاد باز هم نظر به اخذ مالیات از صندوق نداشت، تا اینکه دولت در لایحه احکام دائمی برنامه‌های توسعه‌ای پیش‌بینی کرد حکم ماده 36 قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و ارتقای نظام مالی کشور در مورد صندوق توسعه ملی از تاریخ «تأسیس» لازم‌الاجرا باشد.
*حذف معافیت مالیاتی صندوق توسط نمایندگان
وی یادآور شد: شورای نگهبان به بخشی از ماده مذکور ایراد وارد کرد و در رفت و برگشت در مجلس شورای اسلامی، کل تبصره 2 ماده 17 احکام دائمی برنامه مربوط به این موضوع حذف شد. به جای اینکه بخش ایراد‌دار حذف یا اصلاح شود کل تبصره و معافیت صندوق از زمان تاسیس حذف شد.
* ارائه لایحه حذف مالیات صندوق توسط وزارت اقتصاد
پناهی تصریح کرد: تا اینجا تمام تلاش‌ها برای معافیت مالیات تسعیر صندوق در مجلس بی‌نتیجه ماند و پس از آن وزارت اقتصاد 18 اردیبهشت سال جاری لایحه‌ای مجزا برای معافیت صندوق ارائه کرد و اکنون در مراحل تصویب دولت برای تقدیم به مجلس است.
قائم‌مقام سازمان امور مالیاتی با اشاره به اینکه اخیراً نیز مجلس استفساریه ماده 36 قانون رفع موانع تولید در رابطه با معافیت مالیات صندوق از زمان تاسیس ارائه کرده،‌گفت: دولت و وزارت اقتصاد با آن موافقت کرده تا مجوز لازم در صحن مجلس گرفته شود.
وی با بیان اینکه مالیات ناشی از تسعیر ارز صندوق توسعه ملی مسکوت مانده است، بیان داشت: فعلاً اراده کشور به این است که مالیات تسعیر ارز صندوق اخذ نشود و منتظریم معافیت مالیاتی آن تبدیل به قانون شده تا موضوع حل و فصل شود.
* یک ریال بابت تسعیر ارز از صندوق مالیات نگرفتیم
پناهی ادامه داد: آنچه مالیات از صندوق توسعه ملی اخذ شده ناشی از درآمد فعالیت‌های اقتصادی بوده است و از محل تسعیر ارز، مالیات مطالبه کردیم و حتی قطعی شده اما تا کنون از این مالیات مبلغی وصول نشده است.
* مالیات پرداختی 1700 میلیارد تومان است
وی افزود: 1700 میلیارد تومان مالیات ناشی از درآمد صندوق توسعه ملی دریافت شده که مربوط به سالهای 91 تا 94 بوده است.
* دریافت مالیات 48 هزار میلیاردی کذب است
قائم مقام سازمان مالیاتی با تکذیب ارقام ذکر شده از سوی یک نماینده مجلس در رسانه‌ها گفت: بر اساس مستندات رقم تشخیص و دریافت 48 هزار میلیارد تومان مالیات از صندوق توسعه ملی صحت ندارد.
*استفساریه برای معافیت صندوق از مالیات تسعیر
قائم‌مقام سازمان امور مالیاتی با اشاره به اینکه اخیراً نیز مجلس استفساریه ماده 36 قانون رفع موانع تولید در رابطه با معافیت مالیات صندوق ارائه کرده،‌گفت: دولت و وزارت اقتصاد با آن موافق است تا در کمیسیون ذیربط و صحن مجوز لازم گرفته شود.




ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.

کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد
.
.
.
.