بازار سرمایه این روز ها دوباره به حالت انتظار فرورفت و این بار بورسیها منتظر تدوین برنامهها و سیاستهای تیم اقتصادی دولت دوازدهم هستند.
بورس در انتظار تدوین برنامههای تیم اقتصادی دولت دوازدهم
بورس در انتظار تدوین برنامههای تیم اقتصادی دولت دوازدهم
به گزارش دیوان اقتصاد به نقل از ایبِنا؛ بازار سرمایه کشورمان به عنوان یکی از اثرگذارترین بازارهای اقتصادی کشور محسوب میشود؛ این در حالی است که بورس روزهای چندان پر رونقی را از ابتدای سال تاکنون نداشته و همچنان روزهای انتظار ادامه دارد.
با این وجود هنوز تحلیلگران و فعالان بازار سرمایه کشورمان انتظار دارند که با اعلام برنامههای جامع و جذاب تیم جدید اقتصادی دولت دوازدهم بتوان رونق را به بازار سرمایه بازگرداند و با جذب دوباره سرمایهها به این بازار جانی دوباره به آن بخشید تا در نهایت بورس در نیمه دوم امسال از حالت سکون و نزول خارج شود.
آمارها نیز همین روند را نشان میدهند و گویای این مطلب هستند که بازار روزهای خوبی را از ابتدای سال تاکنون نداشته است. براساس جدیدترین آمارهای منتشر شده توسط بانک مرکزی، شاخص کل بورس و اوراق بهادار تهران در پایان سه ماهه ابتدای امسال به رقم ۷۸ هزار و ۷۳۶ واحد رسیده است که نسبت به سه ماهه ابتدای سال گذشته با رشد ۸.۴ درصد همراه شد. در عین حال این شاخص در پایان خرداد نسبت به ماه گذشته رشد منفی ۳.۰ درصد و نسبت به پایان سال ۹۵ رشد ۲.۰ درصد را تجربه کرد.
همچنین بررسیها نشان میدهد که ارزش کل معاملات سهام در پایان سه ماهه ابتدای امسال به رقم ۱۳۷ هزار و ۸۸ میلیارد ریال با رشد منفی ۱۱.۹ درصدی رسید. ارزش کل معاملات سهام خردادماه نیز ۲۸ هزار و ۶۵۴ میلیارد ریال بود که رشد منفی ۶۲.۱ درصد را نسبت به اردیبهشت ماه ۹۶ نشان میدهد.
تعداد سهام معامله شده نیز از ابتدای سال تا پایان خردادماه ۶۰ میلیارد و ۳۲۴ میلیون سهم بود که نسبت به مدت مشابه پارسال ۹۵ ۱۰.۲ درصد کاهش را تجربه کرد. تعداد سهام معامله شده در خردادماه امسال هم به ۱۲ میلیارد و ۴۰۲ میلیون سهم بالغ شد که نسبت به خردادماه سال گذشته ۶۱.۱ درصد کاهش یافته است.
تعداد شرکت های درج شده در بورس و اوراق بهادار تهران در سه ماهه ابتدای امسال ۳۲۴ شرکت بود که نسبت به سه ماهه ابتدای سال گذشته ۰.۹ درصد رشد را نشان میدهد. ارزش بازار سهام نیز در پایان سه ماهه اول امسال ۳۲۰۱ هزار میلیارد ریال است که رشد ۳.۹ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشان میدهد.
ناگفته نماند که تعداد روزهای فعالیت بورس اوراق بهادار تهران در سه ماه اول سال جاری ۵۹ روز بوده است. از سوی دیگر شاخص کل بورس معاملات امسال را از ارتفاع ۷۷ هزار و ۲۳۰ واحد آغاز کرد.
همچنین بررسی وضعیت بورس درتیرماه نیز حاکی از این مطلب است که میانگین حجم و ارزش معاملات روزانه تیرماه بازار سرمایه با افزایش نسبت به خرداد ماه روبرو شده است؛ به طوریکه در تیرماه امسال طی ۱۹ روز معاملاتی میانگین روزانه ارزش معاملات به ۱۷۱۵ میلیارد ریال، میانگین روزانه حجم معاملات به ۶۸۷ میلیون سهم، میانگین دفعات معاملات به ۴۴ هزار و ۶۸۵ نوبت و میانگین ارزش بازار به ۳۲۴ هزار و ۸۶۱ میلیارد تومان رسید.
بازار سرمایه در چهارماه نخست امسال ۷۸ روز معاملاتی را با ۵۴ روز مثبت برای شاخص بورس سپری کرد. در تیرماه امسال بازار سرمایه ۱۹ روز معاملاتی را به خود دید که از این تعداد شاخص بورس ۱۴ روز معاملاتی را مثبت و ۵ روز را منفی سپری کرد که این آمار در ۲۰ روز معاملاتی تیرماه پارسال با ۱۶ روز مثبت و ۴ روز منفی برای شاخص بورس بوده است.
در خردادماه گذشته نیز بازار سرمایه ۲۱ روز معاملاتی را به خود دید که از این تعداد شاخص بورس ۷ روز معاملاتی را مثبت و ۱۴ روز را منفی سپری کرد که این آمار در ۲۱ روز معاملاتی خرداد پارسال با ۸ روز مثبت و ۱۳ روز منفی برای شاخص بورس بوده است.
در اردیبهشت ماه امسال هم بازار سرمایه ۲۱ روز معاملاتی را به خود دید که از این تعداد شاخص بورس ۱۷ روز معاملاتی را مثبت و ۴ روز را منفی سپری کرد که این آمار در ۲۱ روز معاملاتی اردیبهشت سال گذشته ۱۰ روز مثبت و ۱۱ روز منفی برای شاخص بورس بوده است.
همچنین در فروردین امسال بازار سرمایه ۱۷ روز معاملاتی را به سپری کرد که از این تعداد شاخص بورس ۱۷ روز معاملاتی را مثبت بود که این آمار در ۱۹ روز معاملاتی فروردین سال گذشته ۷ روز مثبت و ۱۲ روز منفی برای شاخص بورس بوده است.
در چهار ماه گذشته بازار سرمایه ۷۸ روز معاملاتی را پشت سر گذاشته که از این تعداد شاخص بورس ۵۴ روز را مثبت بوده که این آمار در ۸۴ روز معاملاتی مدت مشابه سال گذشته ۴۱ روز مثبت برای شاخص بورس بوده است. در این مدت حقیقیها ۵۳ درصد و حقوقیها ۴۷ درصد سهم و حق تقدم در بورس خریداری کردهاند و در مقابل حقیقیها فروشنده ۵۵ درصد و حقوقیها ۴۵ درصد کل معاملات در بورس بودهاند.
در تیرماه امسال حقیقیها ۱۴ هزار و ۱۷۷ میلیارد ریال (۴۶ درصد) و حقوقیها ۱۶ هزار و ۶۷۵ میلیارد ریال (۵۴ درصد) سهم و حق تقدم در بورس خریداری کردهاند و در مقابل حقیقیها ۱۳هزار و ۴۶۱میلیارد ریال (۴۳.۶درصد) و حقوقیها ۱۷هزار و ۳۹۱میلیارد ریال (۵۶.۴درصد) سهم و حق تقدم در بورس فروختهاند.
در چهارماه نخست امسال حقیقیها ۷۳ هزار و ۴۷۸میلیارد ریال (۵۳درصد) و حقوقیها ۶۴ هزار و ۳۰۷ میلیارد ریال (۴۷درصد) سهم و حق تقدم در بورس خریداری کردهاند و در مقابل حقیقیها ۷۵ هزار و ۳۹۱میلیارد ریال (۵۵ درصد) و حقوقیها ۶۲ هزار و ۳۹۴ میلیارد ریال (۴۵درصد) سهم و حق تقدم در بورس فروختهاند.
حرکت خنثی در بازار سرمایه
در این زمینه حامد ستاک تحلیلگر بازار سرمایه گفت: بازار سرمایه به طور کلی رونقی را که باید برای جذب سرمایه گذاران جدید و ایجاد جذابیت جهت ورود جریان نقدینگی از سایر بازارها داشته باشد را از ابتدای سال جاری تاکنون مانند سال گذشته نداشته است.
وی افزود: بسیاری از فعالان بازار سرمایه منتظر هستند که تیم اقتصادی جدید دولت دوازدهم شکل بگیرد و این تیم سیاستهای کلی اقتصادی خود را تدوین کند که بر اساس آن آینده بازار سرمایه توسط تحلیلگران پیشبینی شود تا طبق آن عرضه و تقاضا در بازار روند را کاملا مشخص کند.
این کارشناس مسایل بازار سرمایه با بیان اینکه از ابتدای امسال بازار روند خاصی را نداشته است و به شکل خنثی و بعضا مایل به نزول بوده است، عنوان کرد: معمولا در شرایط انتظار بازار سرمایه چنین شکلی را به خود میگیرد. در این مقطع زمانی اصلیترین موضوع اعلام سیاستهای کلی تیم اقتصادی دولت دوازدهم است؛ البته مهمتر از بیان سیاستها گام برداشتن در جهت محقق کردن آنها است.
ستاک مطرح کرد: اگر سیاست کنترل نرخ تورم باشد و این کنترل تورم با تهدید کردن بازارها همراه باشد امیدی به آینده بازار سرمایه در کوتاه مدت نیست ولی اگر سیاستها این باشد که بازارها آزادتر شوند و ایجاد اشتغال و رونق لاجرم با تورم معقول همراه باشد، بسیاری از تحلیلگران پیشبینی میکنند که بازار سرمایه در نیمه دوم به تبع رشد بهره وری و قیمتها (به دلیل تورم توامان) روزهای خوبی را پیش رو داشته باشد.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد