دولت سیزدهم توانسته در دو سال گذشته، اقداماتی نظیر افزایش ۱۶ میلیون لیتری ظرفیت تولید نفتگاز یورو ۵، بومیسازی بیش از ۴ هزار قطعه، تولید کاتالیست ایرانی با استاندارد جهانی با صرفه جویی ۷۰ میلیون دلاری در صنعت نفت را به سرانجام برساند.
افزایش ۱۶میلیون لیتری ظرفیت تولید گازوئیل
افزایش ۱۶میلیون لیتری ظرفیت تولید گازوئیل
به گزارش دیوان اقتصاد، تولید، فروش و ایجاد ارزش افزوده برای منابع هیدروکربنی، یکی از اهداف کشورهای بهرهمند از این منابع است؛ همچنین توجه به امنیت پایدار انرژی از مهمترین اصول مدیریت حوزه انرژی در هر کشوری محسوب میشود؛ با این حال طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، شدت مصرف انرژی در کشور نزدیک به دو برابر استاندارد جهان است. این موضوع نشان میدهد کشور دچار بدمصرفی انرژی شده و با ادامه این مسیر، تمام منابع هیدروکربنی کشور بدون ایجاد ارزش افزوده چندانی اتلاف خواهد شد.
به گواه بسیاری از کارشناسان، راهحل این مسئله، بهینهسازی مصرف در کنار افزایش تولید است؛ از طرفی بهینهسازی چالشهایی دارد که برای حل آن چالشها ابتدا باید در سطح عالی مدیریتی کشور، ساختاری واحد شکل بگیرد تا بهوسیله آن بتوان مشکلات مربوطه را مرتفع کرد.
براساس این گزارش، در پرونده فجر نفت قرار است، اقدامات مهم دولت سیزدهم را بررسی کنیم. قسمت دوم این پرونده را در ادامه میخوانید.
افزایش ۱۶ میلیون لیتری ظرفیت تولید نفتگاز یورو ۵
مهرماه امسال با هدف تامین سوخت پایدار و استاندارد در کشور، واحد تصفیه نفتگاز پالایشگاه نفت اصفهان با ظرفیت تولید روزانه ١٦ میلیون لیتر گازوئیل با کیفیت یورو ۵ با حضور رئیسجمهوری و وزیر نفت به بهرهبرداری رسید.
هدف از اجرای این طرح، کاهش گوگرد گازوئیل تولیدی در پالایشگاه اصفهان به کمتر از ۱۰ ppm و تولید ۱۶ میلیون لیتر (معادل حدود ۱۰۰ هزار بشکه) در روز گازوئیل یورو ۵ برای عمل به تکالیف مندرج در قانون هوای پاک است.
با راهاندازی این واحد همچنین از انتشار روزانه ۳۰۰ تن گوگرد جلوگیری شده و افزون بر آن رقابتپذیری محصول نفتگاز تولیدی پالایشگاه در بازارهای جهانی فراهم خواهد شد. سرمایهگذاری انجامشده برای اجرای این طرح مهم محیط زیستی ۶۷ میلیارد و ۸۴۸ میلیون ریال و ۵۱۱ میلیون یورو بوده است.
با توجه به وجود تحریمها و همکاری نکردن شرکتهای خارجی، خدمات مهندسی تفصیلی این طرح که یکی از بخشهای پیچیده و دشوار اجرای پروژه بهشمار میرود، از سوی شرکتهای داخلی نارگان، چگالش و مپنا اجرایی شده است. با راهاندازی واحد تصفیه نفتگاز پالایشگاه اصفهان، روزانه ۲۶ میلیون لیتر گازوئیل با کیفیت یورو ۵ در این پالایشگاه تولید میشود. سودآوری این واحد برای پالایشگاه اصفهان حدود ۱۹.۵ همت (هزار میلیارد تومان) بوده است.
بومیسازی بیش از ۴ هزار قطعه در شرکت پالایش نفت بندرعباس
بنا بر این گزارش، در مدت یک سال گذشته در راستای حمایت از ساخت داخل و خنثیسازی تحریمها، با تکیه بر توان متخصصان، بیش از ۴ هزار قطعه پالایشگاهی در پالایشگاه بندرعباس را برای نخستین بار در کشور بومی سازی شد.
حمایت از توان ساخت داخل همسو با سیاستهای کشور مبنی بر حفظ منابع و صیانت از سرمایههای ملی و اتخاذ روشهای موثر در مسیر تحقق اقتصاد مقاومتی با هدف ایجاد بهبود در فرآیندهای عملیاتی و استمرار تولید اجرا شده است.
صرفهجویی ۷۰ میلیون دلاری با بومیسازی کاتالیست ایرانی
با بومی سازی کاتالیست پرمصرف صنعت پالایش توسط متخصصان ایرانی، سالانه ۷۰ میلیون دلار از خروج ارز از کشور جلوگیری خواهد شد. استفاده از کاتالیست در واحدهای پیچیدهتر برای تولید فرآوردههای باارزش تر مانند بنزین و نفتگاز اهمیت بیشتری دارد تا سهم این محصولات را در سبد تولید پالایشگاهها افزایش دهد.
با این حال در سالهای گذشته کاتالیست مورد نیاز این صنعت در واحدهای بنزین سازی از خارج کشور تامین میشد. این موضوع علاوه بر آنکه باعث خروج ارز از کشور میشد، به دلیل شرایط تحریم با دشواریهای فراوانی همراه بود. با بومیسازی این کاتالیست، فرآیند تبدیل شیمیایی محصولات کم ارزش به فرآوردههای نفتی ارزشمندتر با تولید بنزین و نفتگاز انجام خواهد شد.
این کاتالیست در واحدهای RFCC پالایشگاه امام خمینی شازند و FCC پالایشگاه آبادان با موفقیت مورد استفاده قرار گرفته است. از این کاتالیست ایرانی برای تولید روزانه ۱۱ میلیون لیتر بنزین در صنعت پالایش کشور بهره گرفته خواهد شد. همچنین بومی سازی این کاتالیست از خروج سالانه ۷۰ میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری میکند.
تولید کاتالیست ایرانی با استاندارد جهانی
همچنین تولید کاتالیست RCD در پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند دستاورد ارزشمندی است که موجب شکست تحریم در این بخش شد. تولید این کاتالیست در کشور یک اقدام اقتصادی مثبت محسوب میشود که توسط شرکتهای دانش بنیان انجام شده است، واحدهای دیگری وجود دارد که در آینده مورد بهرهبرداری قرار میگیرند.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
کانال تلگرام دیوان اقتصاد صفحه اینستاگرام دیوان اقتصاد